Doğal şifa kaynağı bu meyve hem cildinizi gençleştiriyor hem de kırışıklıklarınıza iyi geliyor

Yaz meyvelerinden birisi olan kayısı, hoş kokusu ve faydaları ile sevilen meyvelerin en başında geliyor. Yaş kayısı üretiminde de ülkemiz birinci sıradadır. Peki bu kadar çok sevilen kayısının sağılığımıza faydaları nelerdir?

Doğal şifa kaynağı bu meyve hem cildinizi gençleştiriyor hem de kırışıklıklarınıza iyi geliyor

Kayısı gülgiller familyasından 4 metre ile 6 metre boyunda meyve ağacıdır. Kayısı meyvesi cevizden biraz daha irice olup sarı renkli, etli, sulu, sert ve tek çekirdeklidir. Çiçekleri ise beyaz ya da pembe renklidir. Yetiştirilmesi dünyanın hemen her yerine yayılmış olsa da daha çok Akdeniz’e yakın olan ülkeler ile Avrupa ve Asya kıtalarında yetişmektedir. Son derece besleyicidirler ve gelişmiş sindirim ve göz sağlığı gibi birçok sağlık yararına sahiptirler.

İşte kayısının sağlığa ve beslenmeye yönelik 4 faydası.

thumb-800-w-205242102524444185326367108563.webp

1. ÇOK BESLEYİCİ VE DÜŞÜK KALORİLİ

Kayısı çok besleyicidir ve birçok temel vitamin ve mineral içerir. Sadece 2 taze kayısı (70 gram) şunları sağlar.

  • Kalori: 34
  • Karbonhidrat: 8 gram
  • Protein: 1 gram
  • Yağ: 0.27 gram
  • Lif: 1.5 gram
  • A Vitamini: Günlük Değerin (DV) %8'i
  • C Vitamini: DV'nin %8'i
  • E Vitamini: DV'nin %4'ü
  • Potasyum: DV'nin %4'ü

Ayrıca, bu meyve vücudunuzdaki serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan güçlü antioksidanlar olan iyi bir beta karoten, lutein ve zeaksantin kaynağıdır. Kabuğu çok miktarda lif ve besin içerdiğinden kayısıları bütün ve kabuksuz olarak tüketmek en iyisidir.

2. YÜKSEK ANTİOKSİDANLAR

Kayısı, beta karoten ve A, C ve E vitaminleri de dahil olmak üzere birçok antioksidan için harika bir kaynaktır. Dahası, şeker hastalığı ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere hastalıklara karşı koruma sağladığı gösterilen flavonoidler adı verilen bir grup polifenol antioksidanı bakımından zengindirler.

basliksiz-19.jpg

3. GÖZ SAĞLIĞINI GELİŞTİRİR

Kayısı, A ve E vitaminleri de dahil olmak üzere göz sağlığı için gerekli olan birçok bileşiğe sahiptir. A vitamini, gözlerinizdeki ışık pigmentlerinin eksikliğinden kaynaklanan bir bozukluk olan gece körlüğünün önlenmesinde hayati bir rol oynar, E vitamini ise yağda çözünen bir antioksidandır ve gözlerinizi serbest radikal hasarından korumak için doğrudan gözünüze girer. Bu arada, kayısıya sarı-turuncu rengini veren beta karoten, A vitamininin öncüsü olarak hizmet eder, yani vücudunuzun onu bu vitamine dönüştürebileceği anlamına gelir. Diğer önemli kayısı karotenoidleri arasında lutein ve zeaksantin bulunur. Gözlerinizin lenslerinde ve retinalarında bulunurlar, oksidatif strese karşı koruma sağlarlar

4. CİLT SAĞLIĞINI ARTIRIR

Kayısı yemek cildinize fayda sağlar. Kırışıklıkların ve cilt hasarının ana nedenleri güneş, kirlilik ve sigara dumanı gibi çevresel faktörlerdir. Dahası, araştırmalar ultraviyole (UV) ışığa maruz kalma, güneş yanıkları ve ölümcül bir cilt kanseri türü olan melanom riskiniz arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Özellikle, kayısıların sağladığı antioksidanlarla dolu sağlıklı bir diyetle bu cilt hasarının bir kısmıyla savaşabilirsiniz. Her ikisi de bu meyvede bulunan C ve E vitaminleri cildinize yardımcı olabilir. Özellikle C vitamini, serbest radikalleri nötralize ederek UV hasarına ve çevresel kirleticilere karşı koruma sağlar. Ayrıca, bu vitamin, cildinize güç ve elastikiyet veren kolajen oluşturmaya yardımcı olur. C vitamini yüksek bir diyet yemek cildinizin UV hasarından iyileşmesine ve kırışıklıkları önlemesine yardımcı olabilir. Bir başka kayısı besin maddesi olan beta karoten güneş yanıklarına karşı koruma sağlayabilir. 10 haftalık bir çalışmada, beta karoten takviyesi güneş yanığı riskini %20 oranında azalttı.

YORUMLAR
Loading...
Yükleniyor...