Gerçekleştirilen kabine toplantısından sonra gazetecilerle bir araya gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilaç sorunu ile ilgili önemini açıklamalarda bulundu. Çocuk yaş grubundaki antibiyotik soğuk algınlığı burun spreyi gibi ilaçlarda mevsimsel olarak stok sorunu yaşandığını belirten Koca, ilerleyen günlerde üretimin artırılacağını belirtti. 31 Ocak 2023 tarihinde SMA Bilim Kurulu’nun toplanacağını dile getiren Koca, bütün hastalara uygulanan bir ilaç olduğunun altını çizdi. 2 ve 3 bir ilacın da söz konusu olduğunun altını çizen Fahrettin Koca, bu ilaçların kullanımı için Bilim Kurulu toplantısının yapılacağını aktardı. İşte Fahrettin Koca'nın o açıklamaları…

YANLIŞ ALGI OLUŞTURULMAK İSTENİYOR


Sahte ilaç hakkındaki sorulara yanıt veren Bakan Koca, yanlış bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirtti. Dünyada olmayan bir ilaç takip sisteminin olduğunu belirten Bakan Koca, 'İTS' sistemi hakkında açıklama yaptı. Bu sistem ile birlikte ilaçların üretimden depoya, depodan eczane raflarına gelişine ve hastaya uygulanma aşamasına kadar takibinin yapıldığını belirten Bakan Koca, dijital ortamda takip edilen güçlü bir sistem olduğunu vurguladı. Bu sistemin yurt dışına da ihraç edildiğinin altını çizen Bakan Koca, eczane raflarında bulunan bütün ilaçların İTS sistemine kayıtlı olduğunu dile getirdi. Bu nedenle eczanelerden satın alınan hiçbir ilacın sahte olma durumunun bulunmadığını söyleyen Bakan Koca, ilaçların İTS ve sistemine barkodlu olarak kayıtlı olduğunu aktardı.

fahrettin-koca-aciklama-2.jpg


ÖZEL İLAÇLARDA TAKİP ALTINDA TUTULACAK


“Yurt dışı ilaç” adı altında Türkiye'de ruhsatlı olmayan ve hastaya özel getirilen ilaçların olduğunu ifade eden Bakan Koca, tek bir İlaçla ilgili iddiaların gündemde olduğunu söyledi. Bakan Koca, “Bu ilaç için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuzun nasıl bir yaklaşım içinde olduğunu zaten gördünüz. Kurumumuz tarafından durum tespit edildi, soruşturma açıldı ve suç duyurusunda bulunuldu. Önümüzdeki 1 hafta 10 gün içerisinde; bizde ruhsatlı olmayan yurt dışından bir ilacın ülkemize girişi olduğunda da İTS’ye kaydedilmeden hastaya kullanımı söz konusu olamayacak. Vatandaşımız müsterih olsun" sözlerini dile getirdi.

ilaclar.jpg

FAZLA HASTA SAYISI İLAÇ STOĞUNU TÜKETTİ


Gündemde en çok tartışılan konular arasında eczanede yaşanan stok durumları gelirken konu hakkındaki açıklamalarda Bakan Koca’dan geldi. Çocuk yaş grubunu içeren antibiyotik, soğuk algınlığı, burun spreyi ve benzeri ilaçların mevsimsel olarak hasta sayısında görülen artış kapsamında zaman zaman sıkıntı yaşandığını dile getiren Bakan Koca, geçmiş döneme göre üretimin yüzde 55 oranında arttığının altını çizdi. Üretimin artmasına rağmen bazı durumlarda sorun yaşanabildiğini vurgulayan Bakan Koca, yılbaşına doğru hammaddenin ülkeye getirilememesi ve hasta sayısının beklenenden fazla olması nedeniyle ilaç stoklarında sorun yaşandığını söyledi.

eczane-ilac-1.jpg


Hammadde üretiminde dünya çapında bir sıkıntı olduğunu ifade eden Bakan Koca, 16 Aralık'ta imzalanan kararnameyi işaret etti. Yılbaşı ve sonrasında hammadde siparişlerinin üretici ülkelerden geç gelmesi nedeniyle ilaç sorununun ortaya çıktığını dile getiren Bakan Koca, önümüzdeki 2-3 hafta içerisinde sorunun önemli ölçüde ortadan kalkacağını aktardı. Özellikle eksikliği en çok hissedilen antibiyotik ilaçlar ve şuruplar da dahil olmak üzere tüketimin fazla olduğu ilaçların üretimine önem verildiğini belirten Bakan Koca, üretim aşamasının yakından takip edildiğini söyledi. İlaç stoklarında görünen sıkıntı ile birlikte kuduz aşısı olmadığı iddiaları da gündeme geldi. Kuduz aşıları hakkında açıklama yapan Bakan Koca, böyle bir sorunun olmadığının altını çizdi. Piyasada ciddi miktarda kuduz aşısı olduğunu dile getiren Bakan Koca, herhangi bir sorun yok ifadelerini kullandı.