Milyonlar bekliyor: Emekliye seyyanen zam gelecek mi, bayram ikramiyesi artacak mı? İşte son durum - Sayfa 1

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı (4a, 4b, 4c)… Türkiye’de tüm emekliler 2024 yılının ilk altı ayında geçen yılın son altı ayına göre yüzde 49,25 zamlı emekli maaşı alıyor. Ekonomi yönetimi, enflasyon farkı nedeniyle yüzde 37,57 zam alması beklenen SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranını önce yüzde 42,57’ye, sonra da yüzde 49,25’e yükseltmişti. Yani SSK ve Bağ-Kur emeklileri de memur emeklileriyle aynı oranda zam aldı. En düşük emekli maaşı ise 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarıldı.

1|14

 

Milyonlar bekliyor: Emekliye seyyanen zam gelecek mi, bayram ikramiyesi artacak mı? İşte son durum - Sayfa 2

İktidar 2018’den bu yana yürürlükte olan bayram ikramiyesi uygulamasında da yüzde 50 artışa gitti. Ramazan ve Kurban bayramları için emekliye 2’şer bin liradan toplamda 4 bin lira ödenen bayram ikramiyeleri 3’er bin liradan 6 bin liraya yükseltildi. Bayram ikramiyesi için kamuoyunda oluşan bayram başına 5 bin lira beklentisi karşılanmış değil.

2|14

 

Milyonlar bekliyor: Emekliye seyyanen zam gelecek mi, bayram ikramiyesi artacak mı? İşte son durum - Sayfa 3

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, bayram ikramiyesinin asgari ücrete oranının 2018’e göre ciddi azaldığını ortaya koymuştu. Prof. Dr. Çelik, hesabı şöyle paylaşmıştı: “Emekli bayram ikramiyesi 2018'de asgari ücretin yüzde 62,4'ü iken 2024'te (zamlı 3 bin liralık haliyle) asgari ücretin yüzde 17,6'sına geriledi.”

3|14

 

Milyonlar bekliyor: Emekliye seyyanen zam gelecek mi, bayram ikramiyesi artacak mı? İşte son durum - Sayfa 4

Yüksek enflasyon ortamı alım gücünü her geçen gün kemiriyor. Ayrıca 31 Mart’ta Türkiye yerel seçimler için sandık başına gidecek. Bu şartlar göz önünde bulundurulduğunda ekonomi uzmanları emekliye bayram öncesi seyyanen zam gelebileceği, bayram ikramiyelerine de artış yapılabileceğini dillendiriyor.

4|14

 

 

Milyonlar bekliyor: Emekliye seyyanen zam gelecek mi, bayram ikramiyesi artacak mı? İşte son durum - Sayfa 5

AKBAŞOĞLU SEÇİM SONRASINA İŞARET ETTİ

AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu dün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, “31 Mart öncesi emekli maaşlarına düzenleme yapılıp yapılmayacağına” ilişkin bir soruya yanıt verdi. Akbaşoğlu, yerel seçimler nedeniyle 31 Mart'a kadar TBMM'nin olağanüstü toplanmasının gündemlerinde olmadığını söyledi.

5|14

 

Milyonlar bekliyor: Emekliye seyyanen zam gelecek mi, bayram ikramiyesi artacak mı? İşte son durum - Sayfa 6

Meclis’in Nisan ayı ortalarında çalışmaya başlayacağını hatırlatan Akbaşoğlu, emekliye ek zamla ilgili şöyle konuştu: “O tarihten itibaren bu hususları müzakere edeceğiz ve haziran sonu temmuz başı itibariyle de emeklilerimiz başta olmak üzere bütün çalışanlarımızla ilgili daha iyileştirici, alım gücünü arttırıcı değerlendirmelerimizi hep beraber kamuoyuyla paylaşacağız ve buna dair düzenlemelerimizi de inşallah gerçekleştireceğiz.”

6|14

 

Milyonlar bekliyor: Emekliye seyyanen zam gelecek mi, bayram ikramiyesi artacak mı? İşte son durum - Sayfa 7

ERDOĞAN DA EMEKLİLERİ ANDI AMA...

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün Elazığ’da partisinin mitinginde konuştu. Emekli ve çalışanların sorunlarının farkında olduklarını ifade eden Erdoğan, "Bütçe imkanlarımızı zorlayarak, emeklilerimizin yükünü hafifletecek çeşitli adımları da attık, atıyoruz” dedi. Erdoğan, “Bütçe imkanlarımız genişledikçe, devletimizin gelirleri arttıkça inşallah çok daha fazlasını yapacağız” ifadesini kullandı.

7|14

 

Milyonlar bekliyor: Emekliye seyyanen zam gelecek mi, bayram ikramiyesi artacak mı? İşte son durum - Sayfa 8

Ekonomi Yönetimi’nden gelen bu mesajlar seçim öncesi emeklilerin maaşlarına seyyanen zam ihtimalini azaltırken, bazı ekonomistler ise seçim öncesi oluşacak tablonun bu konuda belirleyici olacağı görüşünde.

8|14

 

 

Milyonlar bekliyor: Emekliye seyyanen zam gelecek mi, bayram ikramiyesi artacak mı? İşte son durum - Sayfa 9

ŞAPKADAN TAVŞAN ÇIKABİLİR

Kısa Dalga yazarı Mehmet Çetingüleç, 31 Mart yerel seçimlerden önce iktidarın zam kozunu kullanması için son tarihin 17 Mart olduğunu yazmıştı. Çünkü yerel seçim öncesi son maaşlar 17 Mart itibarıyla ödenmeye başlıyor. Çetingüleç emeklinin bayram ikramiyesine artışa ilişkin ise “iktidarın 'şapkadan tavşan çıkarma yeteneğin” gönderme yapmıştı.

9|14

 

Milyonlar bekliyor: Emekliye seyyanen zam gelecek mi, bayram ikramiyesi artacak mı? İşte son durum - Sayfa 10

‘BAYRAM İKRAMİYESİ ARTACAK’

Ekonomi Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Dr. Şeref Oğuz, “İkramiyenin artırılması konusunda çalışma yapılıyor. Tahminim 2 bin lira daha artış söz konusu olacak. Yani emeklinin bayram ikramiyesi 5 bin liraya çıkarılacak" kulisini paylaşmıştı.

10|14

 

Milyonlar bekliyor: Emekliye seyyanen zam gelecek mi, bayram ikramiyesi artacak mı? İşte son durum - Sayfa 11

ERDURSUN DUYUMLARINI PAYLAŞMIŞTI

SGK Uzmanı Özgür Erdursun da “Emekli aylıklarına 2 bin, 3 bin, 4 bin lira seyyanen artış gelebilir. Net bir bilgim yok ama bu konuyla ilgili de aldığımız duyumlar çalışmanın olduğu yönünde” açıklaması yapmıştı. Erdursun emekliye seyyanen zam olması durumunda artışın en fazla 5 bin lira olacağını ifade etmişti.

11|14

 

Milyonlar bekliyor: Emekliye seyyanen zam gelecek mi, bayram ikramiyesi artacak mı? İşte son durum - Sayfa 12

Özgür Erdursun, 31 Mart yerel seçimlerine atıfla, “En düşük emekli aylığını 14 bin yapıp, 14 bin alanı 18 bin, 20 alanı 24 bin, 30 alanı 34 bin… Böyle bir artışla seçime giderse emekliden yüksek oy alır” yorumunda bulunmuştu. Erdursun, zamların kök aylığa değil emeklinin cebine girecek şekilde yapılacağını düşündüğünü aktarmıştı.

12|14

 

 

Milyonlar bekliyor: Emekliye seyyanen zam gelecek mi, bayram ikramiyesi artacak mı? İşte son durum - Sayfa 13

RAMAZAN BAYRAMI İKRAMİYESİ NE ZAMAN YATACAK?

Ramazan Bayramı 10-11-12 Nisan 2024'de olduğu için 9 Nisan 2024 tarihinden önce ilk bayram ikramiyesinin ödenmesi bekleniyor.

13|14

 

Milyonlar bekliyor: Emekliye seyyanen zam gelecek mi, bayram ikramiyesi artacak mı? İşte son durum - Sayfa 14

KURBAN BAYRAMI İKRAMİYESİ NE ZAMAN YATACAK?

Kurban Bayramı ise 16-17-18-19 Haziran 2024'te. Böylece Kurban Bayramı ikramiyesinin de 15 Haziran 2024 tarihinden önce ödenmesi ön görülüyor.

14|