Sosyal devlet anlayışı dünyanın pek çok ülkesinde benimsenirken engelli vatandaşları da yardımlar yapılmaktadır. Hayat kolaylaştırmak adına yapılan pek çok yardım ve yasa yer alırken 2022 yılında engelli maaşı hakkındaki detaylar merak ediliyor. Üç ayda bir gerçekleşen yasal yardım olarak bilinen engelli maaşları birçok engelli bireye verilmektedir.İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

KİMLER 2022 ENGELLİ MAAŞI ALABİLİR?

Engelli maaşı almak isteyen birçok kişi yer alırken hangi şartların gerekli olduğu da merak ediliyor. %40 üzerinde engelli bulunan ve hastane onaylı raporda kanıtlanmış olan kişiler engelli maaşı alabilmektedir. Hastane kurulu tarafından onaylanmayan raporlar geçerli değildir.

 

Engelli maaşı alacak olan kişilerin hane içi gelirine de bakılmaktadır. Hane içinde yaşayan kişilerin her birine asgari ücretin üçte biri kadar gelir düşmelidir. 16 yaşından küçük bireyler ise bu sıralama içerisinde yer almamaktadır.

2022 ENGELLİ MAAŞI ALMAK İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Devlet tarafından sağlanan engelli maaşları için başvuruları nereye yapılacağı ise en çok araştırılan konular arasında yer almaktadır. Engelli maaşı için ikamet ettiğiniz yerdeki vakfa başvuru yapabilirsiniz. Başvuruları birey olarak yapabilirken yazılı bir şekilde gerekli belgeleri sunarak da yapabilirsiniz. Vekalet verdiğiniz bir kişide bu işlemi tamamlayabilir.

 

Engelli maaşı nedir

2022 ENGELLİ MAAŞI İÇİN GEREKEN EVRAKLAR NELERDİR?

Engelli maaşı için istenen evraklar şu şekildedir:

Mal bildirimi

Dilekçe

Vukuatlı nüfus kayıt belgesi

Sağlık kurulundan alınan bir rapor

2 tane vesikalık fotoğraf

Fakirlik kağıdı

Maaş almadığınızı belgeleyen bir resmi kağıt

2022 ENGELLİ MAAŞI BAŞVURUSU NE ZAMAN SONUÇLANIR?

Engelli maaşları daha önceden 1-2 yıl gibi bir süreç içerisinde verilirken günümüzde işlemler daha hızlı tamamlanmaktadır. Başvuru yapan kişiler 1 ay ile 3 ay arasında sonuç almaktadır.

2022 ENGELLİ MAAŞI NE ZAMAN ÖDENİR?

Engelli maaş ödemeleri kişilerin yaşına bağlı olarak belirli sürelerde yapılmaktadır. Engelli bir birey bir yıl içerisinde 4 kere engelli maaşı alır.

2022 ENGELLİ MAAŞI ÖDEMESİ NEREDEN YAPILIR?

Engelli maaşı ödemeleri PTT üzerinden yapılmaktadır. PTT şubelerine giderek maaşlarını alabilirler.

2022 MAAŞI ALAN KİŞİLER SOSYAL GÜVENCEDEN YARARLANABİLİR Mİ?

Engelli maaşı alan bir kişinin genel sağlık sigortası da aktif olmaktadır. Sunulan sağlık hizmetlerinden devlet hastanelerinde ücretsiz olarak yararlanabilirler.

engelli maaşı başvurusu nasıl yapılır

EVDE BAKIM MAAŞI ALAN KİŞİ ENGELLİ MAAŞI ALABİLİR Mİ?

Evde bakım maaşı alan biri aynı zamanda engelli maaşı da alabilmektedir. Ancak engelli maaşı almak için ihtiyacınız olup olmadığına bakılarak bir değerlendirme yapılmaktadır. Alacağınız tutarın asgari ücretin üçte birini geçmemesi durumunda evde bakım maaşı ve engelli maaşı alabilirsiniz.

ENGELLİ MAAŞI SORGULAMASI NEREDEN YAPILIR?

Engelli maaş sorgulaması SGK sitesi üzerinden yapılmaktadır. T.C. kimliğiniz ile sisteme giriş yaparak ya da e-devlet sistemi üzerinden hızlı bir şekilde sonucunuzu öğrenebilirsiniz.