İngiltere'nin AB'den ayrılması ile birlikte Ankara Antlaşması da sona erdi. Daha ileri bir seviyede olan Scale-up vizesi merak ediliyor. İngiltere'de bir iş yerinden teklif alan ve çalışmak isteyen ki Scale-up vizesinin kolaylıkların dan yararlanabilmektedir. İngiltere'de 6 aylık bir iş teklifi alan kişiler 2 yıllık oturum izni alabilmektedir. İngiltere'de şirketler için istihdam sağlamak amacıyla 22 Ağustos tarihinde Scale-up vizesi açıklandı. Diğer vizelere görev kriterleri daha kolay karşılayan bu özellik ile kişiler 6 aylık vize alabilmektedir. Bir iş yerinin Scale-up kategorisinde yer alabilmesi için cirosunun veya çalışan sayısının 3 yıl boyunca her yıl yüzde yirmi oranında büyümesi gerekir. Bunun da birlikte 3 yıl sonunda şirkette en az 10 çalışanın bulunması gerekir. İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması ile Ankara Antlaşması ile birlikte Türkiye'den birçok kişi ülkede oturum hakkı aldı. Ankara Antlaşması ile birlikte kişilerde bordrolü çalışma hakkı elde etti.

 

SCALE-UP ŞARTLARI NELER?

Şirket sponsorluğu kapsamında yer alan diğer çalışma vizelerinde farklı Scale-up, 6 aylık istihdam sağlamaktadır. Bunu da birlikte iş teklifi yapılan kişiye de 2 yıllık oturum hakkı tanınıyor. Vize süre içerisinde kriterlerin karşılanması durumunda ise 3 yıl daha uzatılabilme hakkı bulunmaktadır. 5 yıla tamamlanması ile de süresiz oturum izni alabilirsiniz. Bununla birlikte süresiz oturum izni alan kişiler sosyal devlet yardımları da dahil olmak üzere birçok haktan yararlanmaktadır. Scale-up vizesi için aranan şartlar şu şekildedir:

 

Kriterleri sağlayan bir şirketten en az 6 aylık iş teklifi almak,

İşverenin kriterleri sağlayan sponsorluk belgesinin olması,

Belirli olan meslek dallarından herhangi bir yandan iş teklifi almak,

Öngörülen asgari ücret düzeyinde maaş teklif edilmesi,

B1 seviyesinde İngilizce bilme şartı,

Scale-up vizesi nedir

Belirlenen meslek dalları oldukça geniş bir kitleye hitap ederken İçişleri Bakanlığı'nın sitesi üzerinden maaş teklifleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Başvuru yapan kişinin 6 aylık süreç dolmadan sponsorluk aldığı işyerini değiştirmesi durumunda aynı kriterlere sahip başka bir şirket bulabilir. İnternet üzerinden yapılan başvurular İngiltere dışından yapılması durumunda 3 haftada İngiltere içinden yapılması durumunda ise 8 haftada sonuçlanmaktadır.Başvuruda bulunan kişilerin ister tek ister aile olması durumunda 715 sterlin ödemesi gerekmektedir. Bununla birlikte kişilerin İngiltere'de ilk ayı geçirebilecek kadar bir paraya sahip olması gerekmektedir. Bu tutar en az 1.270 sterlin olarak ifade edilmektedir. Sağlık hizmetlerinden yararlanılması içinde kişilerin kişi başı 624 sterlin ödeme yapması gerekir.

 

SCALE-UP AVANTAJLARI NELER?

Bu vize ile 6 ay dolduktan sonra başka bir işyerine geçiş yapılabilmektedir.

Rize'ye sahip olan kişiler süreç tamamlandıktan sonra kendi işini de yapmakla birlikte başka bir işyerinde de çalışabilme hakkına sahiptir.

Okula gitme imkanı bulunurken eş ve çocuklarını da getirebilmektedir.

5 yılı tamamlayan kişiler İngiltere'de süresiz oturum izni ve vatandaşlık hakkı elde edebiliyor.

Scale-up vize avantajları neler

6 AY SONRA NELER OLUYOR?

6 ay sonunda vizesi tamamlanan kişiler başka bir işyerine geçebilmektedir. 6 ay dolmadan başka bir iş yerine geçmek isteyen kişiler de aynı kriterleri taşıyan başka bir işyerinde çalışabilir.

 

Başvuru yapan kişiler için de şartlar bazı kolaylıklar sağlamaktadır.

Altı aylık süre sonunda iş değiştiren kişiden, iki yıl sonundaki ilk uzatmaya kadar minimum yıllık maaşı kazanmış olması bekleniyor.

Bu vize için yıllık olarak minimum maaş 33 sterlin olarak belirlendi.

5 yılın sonunda süresiz oturum hakkı alabilmek için ise bu süre içinde en az 2.5 yıl, yıllık 33 bin sterlinin aylık maaş karşılığının kazanılması bekleniyor.

BBC Türkçe kanalında İngiltere İçişleri Bakanlığı'na Türkiye'den başvuru olup olmadığı soruldu. Bakanlık sözcüsü ise bize ile ilgili verilerin ilk çeyrek verilerinin açıklanması ile belli olacağını ifade etti. İnternet ortamında yapılacak olan başvurular İngiltere ve Sheffield’da yer alan merkezde değerlendirilecek.