Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kağıthane- İstanbul Havalimanı Metrosu Açılış Töreni'nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan metro hakkında bilgi vererek İstanbul'a yapılan hizmetler üzerinden muhalefete eleştirilerde bulundu.

Erdoğan "Bunlar Türkiye'yi de İstanbul'u da tanımıyorlar. Kendi ülkelerinde adeta yabancı turist gibi yaşıyorlar. Ama onların cehaleti hakikatleri ortadan kaldırmıyor" diyerek şu ifadeleri kaydetti:

İstanbul'a belediye başkanı olduğumuzda ne kandıranlardan ne kandırılanlardan olacağız demiştik. İstanbul'a karşı her zaman samimi olduk. Fatih'in emaneti bu şehre mahcup olmaktansa can vermeyi tercih ederiz.

Erdoğan'ın konuşmalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Kağıthane İstasyonu'ndan başlayıp İstanbul Havalimanı'na uzanan 8 istasyonlu metro hattının ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Günde 800 bin yolcu ağırlayacak. Kağıthane'den İstanbul Havalimanı'na 24 dakikada ulaşım sağlanacak. Metro hattımızı İstanbulumuzun bir an önce hizmetine sunmak için aynı anda 10 tünel delme makinesi kullandık.

HAT ZİNCİRLİKUYU İLE BİRLEŞECEK

Yerli ve milli mühendislik başarılarıyla gurur verici bir eserin ülkemize kazandırılması hikayesidir. TRT'mizin belgeselleştirdiği bu hikayeyi akşam izleyebilirsiniz. Bugün metromuzu hizmete veriyoruz. Hizmete aldığımız metro hattımızı Kağıthane'de Mahmutbey metrosu ile entegre ediyoruz. Bu hattı Zincirlikuyu'yla da birleştireceğiz. Metroda çalışacak yerli tasarım ve üretim araçları da yine yerli batarya ile görev yapacak. Türkiye bu proje ile metro hattı inşaasındaki gücünü tüm dünyaya ispatlanmıştır. Aynı şekilde İstanbul Havalimanı'ndan başlayıp Arnavutköy'den Halkalı'ya inecek metro hattındaki çalışmalarımız da süratle devam ediyor. Kazlıçeşme-Sirkeci, Altunizade-Bosna Bulvarı hatlarındaki çalışmalarımız da sürüyor. Tüm bunlar tamamlandığında raylı sistemler hattını 380 kilometrenin üzerine çıkarmış olacağız.

İstanbul'da 10 ayrı sürücüsüz metro hattı bulunuyor. Gerçi ülkemizde siyaset yapan birilerinin ne İstanbul'dan ne İstanbul'un sahip olduğu altyapıdan ne de teknolojinin geldiği seviyeden haberleri var. Kağıthane'ye kağıt tepe diyenlerden, Paris'i bildikleri kadar İstanbul'u bilmeyenlerden de fazla bir şey beklemiyoruz. Bunlar Türkiye'yi de İstanbul'u da tanımıyorlar. Kendi ülkelerinde adeta yabancı turist gibi yaşıyorlar. Ama onların cehaleti hakikatleri ortadan kaldırmıyor. Onların trajikomik halleri bizi asla rehavete sevk etmiyor. Biz onlara rağmen İstanbul'un trafik sorununu raylı sistemlerle çözme sözümüzü adım adım yerine getiriyoruz.

İstanbul'a belediye başkanı olduğumuzda ne kandıranlardan ne kandırılanlardan olacağız demiştik. İstanbul'a karşı her zaman samimi olduk. Fatihin emaneti bu şehre mahcup olmaktansa can vermeyi tercih ederiz.

MUHALEFE ELEŞTİRİ

Asrın projesi olan Marmaray ve Avrasya Tüneli ile balşlattığımız ulaşım projelerini kesintisiz sürdüreceğiz. Bir tanesi ne diyor 'Aaa! Bunda sürücü yok mu?' diyor. Bizim zaten şu an 10 adet sürücüsüz metro adımını biz attık. Ama bunların haberi yok. Birisi de 'Aaa bunları Paris'te falan yapmışlardı' diyor. İstanbul ile Paris'in mukayesesini yapıyor. Paris'te damdan sular akıyor. Bizdeki pırıl pırıl tertemiz. Haberleri yok.

Devletin kasasından 1 kuruş çıkmadan yapılan İstanbul Havalimanı, bugün Avrupa'nın en yoğun, dünyanın en iyi havalimanları arasında ilk sırada yer alıyor. Açılışını yaptığımız metro hattıyla havalimanına hızlı ve kolay ulaşım sağlıyoruz. İstanbul'un ulaşılamayan hiçbir köşesi kalmıyor.

Bay Kemal ne diyor? Bize 1 kuruşsuz yaptığınız bu yatırımları anlatın. Biz ne diyoruz? Kamu Özel İşbirliği yatırımıdır bunlar. Milli bütçeden bir kuruş vermeden bu yatırımları yaptık. Siz bunları öğrenene kadar çok zamanlar geçecek.

KANAL İSTANBUL ÇIKIŞI

İstanbul için aşkla çalışmaya devam edeceğiz. Kanal İstanbul projesiyle şehrimize yeni bir soluk boğazı açarak hem Boğaz'ın yükünü hafifletecek hem de İstanbul'un marka değerini yükselteceğiz. Kanal İstanbul'u er geç ülkemize kazandırmakta kararlıyız.

'CHP DEMEK ÇÖP, ÇUKUR, ÇAMUR DEMEK'

1994'ten beri çalışmalarımızı engellemek isteyenleri dinlemedik. Göreve geldiğimiz 1994’te İstanbul’un suyu var mıydı? CHP’den devralmıştı. Çöp dağları var mıydı? Suyu 110 kilometreden dağları delerek İstanbul’a getirdik. Çöpleri kaldırdık mı? CHP demek çöp, çukur, çamur demek. Hatırlayın, Ümraniye çöplüğündeki patlamayı. 39 vatandaşımız orada öldü, hala bu CHP konuşuyor.

Ülkemiz yeni bir seçimin eşiğinde. Özellikle son 10 yılda yaşadıklarımızı şöyle bir gözünüzün önünden geçirin. Ekonomimizi mahvetme yolunda birçok adımlar attılar. Ama bunu da başaramadılar, başaramayacaklar. İşte şu anda İngiltere’nin, Fransa’nın, Almanya’nın hali ortada. Bizim halimiz de ortada.