Birçok insan sarımsağı sever. Hemen hemen her öğüne lezzetli bir katkı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sağlığınız için de harikadır! Okumaya devam edin ve sarımsak yemenin sizin için neden bu kadar iyi olduğunu öğrenin. İşte detaylar.

SAĞLIKLI DİŞLER

Araştırmalar, sarımsağın iltihaplı diş etlerinin tedavisinde iyi bir alternatif tedavi olabileceğini göstermiştir. Ek olarak, sarımsak doğası gereği antibakteriyel, antiviral ve mantar önleyici özelliklere sahiptir. Bu aynı zamanda ağzınızda yaşayan ve muhtemelen sağlığınızı etkileyen tüm küçük organizmalar için de geçerlidir.

 

1-005.jpg

KONDİSYON

Kondisyonunuzu geliştirmek için çok mu çalışıyorsunuz? Diyetinize daha fazla sarımsak eklemeyi deneyin. Araştırmalar, belirli bir sarımsak yağının egzersiz sırasında kalbinizdeki yükü hafifleteceğini göstermiştir.

Ek olarak, bunun eski zamanlarda da bilinen bir gerçek olduğunu bilmek hoşunuza gidebilir. Eski Yunanlılar, Olimpiyat sporcularına ve ağır fiziksel işlerle uğraşan kişilere sarımsak reçete ederdi. Bu zor iş sadece biraz daha hafif olurdu.

YAŞLANMA KARŞITI ÖZELLİKLER

Sarımsağın 'oksidatif strese' ve bununla birlikte yaşlanma sürecine karşı çalışabileceğine dair iyi bir kanıt var gibi görünüyor. Basitçe söylemek gerekirse, bedenlerimiz gıda ve oksijeni enerjiye dönüştürdüğü için daha yaşlı görünmek için büyüyoruz. Ancak bazen vücudumuz bu sürece biraz fazla heveslenecek ve bu süreçte diğer hücreleri de yok edecektir. Buna karşılık, cildimiz sarkıyor ve beynimiz yavaşlıyor. Bu, 'oksidatif stres'in sonuçlarıdır.

 

Bu durumlarda sarımsak, diyetinize faydalı bir katkı olabilir. Kokulu bitki, vücudunuzdaki hücrelerin aşırı coşkulu oksidasyonuna karşı çıkan kandaki maddelerin üretimini artırmasına neden olur. Bu maddeler genellikle antioksidanlar olarak bilinir. Bu şekilde sarımsak, yaşlanmanın fiziksel belirtilerini yavaşlatmaya yardımcı olur!

SARIMSAK SİZİ DAHA ÇEKİCİ YAPAR

Bu, içgüdülerinizle çelişiyor olabilir, ancak bu doğru. Sarımsağın nefesinizin kokusu üzerindeki etkisini elbette hepimiz biliyoruz. Ancak vücut kokunuzun da sebzeden etkilendiğini biliyor muydunuz? 2016'da yapılan araştırmalar, sarımsağın vücut kokunuz üzerindeki etkisinin aslında çoğunlukla olumlu olduğunu göstermiştir. Bir koku alma testine katılanlar, sarımsak yiyen insanların kokularını 'daha az yoğun' ve 'daha çekici' olarak tanımladılar. Bunun nedeni sarımsağın anti-mikrobiyal özellikleri olabilir. Kötü ter kokusuna neden olan bakteriler, vücudunuzdaki sarımsak tarafından azaltılır. Dikkat edin: Bu , randevunuzdan bir gün önce sarımsak yerken en iyi sonucu verir. Tabii ki hemen sarımsak yemenizi tavsiye etmeyeceğiz.

 

2-004.jpg

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZ İÇİN TAZE SARIMSAK

Sarımsağın sağlığımıza katkıda bulunabileceği, büyüklerimiz ve hatta onların büyükleri tarafından biliniyordu. Bitkinin bakteri, virüs ve mantarlara karşı çalışan özelliklere sahip olduğu yüzyıllardır bilinmektedir. Bununla birlikte, bağışıklık sisteminizi en üst düzeye çıkarmak için sarımsağınızı çiğ yemeniz gerekecek. Sarımsakları keserken veya ezerken 'allisin' salgılar. Bu maddenin sağlığınız için pek çok faydası vardır, ancak sarımsağı ısıttığınızda allisin'in büyük çoğunluğunu kaybedersiniz.

 

YÜKSEK TANSİYONA KARŞI SARIMSAK

Bu noktada, hepimiz yüksek tansiyonun tehlikelerine aşinayız. Ayrıca kolesterolün burada oynadığı rol hakkında daha fazla şey öğrenmeye devam ediyoruz. Bu nedenle, günümüzde kolesterolünüzü düşürdüğünü iddia eden ürünleri oldukça sık duyacaksınız. Sarımsak da bu ürünlerden biridir. Birden fazla çalışma, günlük sarımsak alımının kolesterolünüzü düşürmede uzun vadeli etkileri olacağını göstermiştir. Tabii ki, herhangi bir kardiyovasküler hastalık veya yüksek kolesterol seviyeleri ile uğraşıyorsanız, her zaman bir tıp uzmanının tavsiyesini almalısınız. Sarımsak, sonucu bir bütün olarak etkileyebilir, ancak her derde deva değildir!