Dünyada her 10 kişiden 3’ünün hipertansiyon hastası olduğunu, bunların yüzde ellisinin hastalık belirti göstermediği için riskin farkında olmadıklarını söyleyen Emsey Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Selim Topcu “Maalesef birçok kişi hipertansiyon hastası olduğunu kalp krizi veya felç geçirdikten sonra öğreniyor.

Hipertansiyon önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alır. Fakat buna rağmen dünyada her yıl yaklaşık 10 milyon insan hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu da günde 25 binden fazla ölüm demek” dedi.

 

Topçu, 2025’te dünyada 1.5 milyar insanın hipertansiyon hastası olacağının öngörüldüğünü belirterek, “Hipertansiyon, kalp hastalığı, felç, böbrek yetmezliği, göz hasarı, damar hasarı gibi birçok sağlık sorununa yol açabilir” uyarısında bulundu.

Hipertansiyon riskini azaltmak için sağlıklı beslenmek, fiziksel aktiviteyi artırmak gibi bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapılması gerektiğini söyleyen Topcu, ayrıca şu öneride bulundu:

“Tuz tüketimi mümkün olduğunca sınırlandırılmalı. Sağlıklı bir kişinin günlük tuz tüketimi 5-6 gram civarında olmalıyken; hipertansiyon hastalarında 2-3 gram ile sınırlı tutulmalı. Fakat Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin araştırmasına göre, ülkemizde kişi başına düşen günlük ortalama tuz tüketimi yaklaşık olarak 18 gram. Maalesef ülkemizde tüketilmesi gerekenin 3 katı tuz tüketiyoruz.” Topçu, alkol tüketiminin, stresin ve sigaranın da kan basıncını yükselttiğini vurgulayarak, “Yaşam tarzı değişikliğine rağmen kan basıncı hedefine ulaşılamazsa veya eşlik eden başka kardiyovasküler hastalık varsa (diyabet, koroner arter hastalığı gibi) ilaç tedavisine başlanmasına gecikilmemesi gerekir. Bu yüzden düzenli doktor takibi önemlidir” ifadelerini kullandı.