Türkiye hayvancılıkta dön dolaş yine ithalata mahkum bırakıldı. Eski Bakanlardan Bekir Pakdemirli tarafından 2022 yılı sonu itibariyle Türkiye'nin hayvan ithalatının tamamen sonlandırılacağını ve buna göre gerekli tedbirlerin alındığına dair söz verilmesine rağmen Türkiye'nin 2023 yılında kasaplık hayvan ithalatına mahkum bırakılması verilen sözlerin bir karşılığının olmadığını gözler önüne serdi.

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Et ve Süt Kurumu'nun Kasım ayında sektörden gizli bir şekilde başlattığı kasaplık hayvan ithalatında bütün süreç tamamlanarak, ilk planda Macaristan'dan 5 bin kasaplık hayvan ithal edilecek. Macaristan'dan ithal edilecek 5 bin kasaplık hayvan için 3 firma ile anlaşmalar yapılırken, ilk parti hayvanlar da bugün Edirne'ye ulaştı.  

İTHAL EDİLEN KASAPLIK HAYVANLAR EDİRNE TİCARET BORSASI'NIN MEZBAHANESİNDE KESİLECEK!

İthal edilen kasaplık hayvanlar Edirne'de Ticaret Borsası'nın mezbahanesinde kestirilecek. Etler ESK satış mağazaları ve Tarım Kredi Marketlerde satışa sunulacak. İhtiyaç duyulması halinde bu etler piyasaya da satılacak.

BREZİLYA'DAN DA 15 BİN BAŞ KASAPLIK HAYVAN İTHAL EDİLECEK!

Kasaplık hayvan ithalatı sadece Macaristan ile sınırlı kalmayacak. Brezilya’dan da 15 bin kasaplık hayvan ithal edilecek. Brezilya'dan ithal edilecek kasaplık hayvanlarla ilgili sürecinde tamamlandığı belirtilirken, bu ülkeden gemiyle ithal edilecek hayvanlar Türkiye'nin farklı bölgelerinde kestirilerek piyasaya sürülecek. 

ESK’DAN MANİDAR AÇIKLAMA! ET ARZI SORUNUNU ÇÖZDÜK!

Diğer yandan ESK, bugün yazılı bir açıklama yaparak, Ramazan ayı öncesi hazırlıklar kapsamında, kırmızı ette arz güvenliğinin sağlanması ve fiyat istikrarı hususunda gerekli tedbirlerin alındığı belirtildi. Macaristan’dan ithal edilerek Edirne’de kestirilmeye başlanılan kasaplık hayvanlarla ilgili bir bilgi verilmeyen açıklamada “Et ve Süt Kurumu satış mağazaları ve Tarım Kredi Birlik Marketlerde ekonomik fiyatlarla yeterli düzeyde ürün arzı için gerekli olan tedarik süreçleri tamamlanmıştır” denildi. 

İTHAL HAYVANLARIN ETİ PİYASAYA DA SATILACAK!

Yapılan açıklamada ithal edilen kasaplık hayvanlardan elde edilecek etin ihtiyaç duyulması halinde ESK satış mağazaları ile Tarım Kredi Marketlerin dışında piyasaya da satışının yapılabileceği belirtildi. İthal etin piyasaya satılmasında üreticinin üretim maliyetlerinin göz önünde bulundurulacağı iddia edildi. Açıklamada şunlar kaydedildi: “Ayrıca ihtiyaç olması durumunda üreticilerimizin üretim maliyetleri göz önünde bulundurularak piyasaya taze karkas et satışı yapılacaktır”