Çalışmaların yeni bir incelemesine göre, artan uyku parçalanması “ erken ölümün en güçlü göstergesidir.

12 BİN İNSANIN UYKU ŞEKLİ TEK TEK İNCELENDİ

Digital Medicine dergisinde geçen hafta yayınlanan araştırma, bireylerin uykuları sırasında çene ve bacak hareketi, nefes alma ve kalp atışı gibi özelliklerini araştırdı. Araştırmada 12.000 kişinin verileri incelendi.

Stanford Üniversitesi'nden Emmanuel Mignot'un da aralarında bulunduğu bilim insanları, bir kişinin “uyku yaşını” tahmin etmek ve ölümle en yakından bağlantılı uyku varyasyonlarını belirlemek için bir sistem geliştirdi.

uykusuzluk.jpg

ŞİDDETLİ RÜYA GÖRME ERKEN BELİRTİ OLABİLİR Mİ?

Uyku yaşı, bir kişinin sağlık uyku özelliklerine dayanan tahmini yaşıdır. Önceki araştırmalar, uykunun birçok rahatsızlıkta ilk bozulan şeylerden biri olduğunu belgelemişti.

Bilim adamları, Parkinson hastaları örneğini gösterdiler ve çoğu durumda, diğer semptomların ortaya çıkmasından yaklaşık beş ila 10 yıl önce rüyalarını şiddetli bir şekilde gerçekleştirdiklerini söylediler.

uykunuz.jpg

NE KADAR ÇOK UYKUNUZ PARÇALANIYORSA O KADAR ERKEN ÖLECEKSİNİZ

Bireylerin uykularının farklı özelliklerini değerlendiren yeni çalışma, insanların geceleri birkaç kez hatırlamadan kısa bir süre uyandıklarında uyku parçalanmasının, ölüm oranının “en güçlü belirleyicisi” olduğunu buldu.

Araştırmacılar, bu tür uyku bozukluklarının, uykusuzluk ve uyku apnesi gibi uyku bozukluklarında bildirildiği gibi, bir kişinin uyandığını fark etmesinin de belirleyici olduğunu söylüyor.

Ancak bilim insanları, uyku parçalanmasının ölüm riskiyle nasıl bağlantılı olduğunun net açıklayamıyorlar.

uyku.jpg

UYKU BÖLÜNMESİ SAĞLIK ÜZERİNDE ÇOK ETKİLİ OLUYOR

Dr Mignot yaptığı açıklamada, "Uyku bölünmesinin sağlığa neden bu kadar zararlı olduğunu belirlemek, gelecekte araştırmayı planladığımız bir konu" dedi.
Araştırmada bilim adamları, belirli bir yaşta ortalama uykunun nasıl göründüğünü belirlediler.

uykulariniz.jpg

UYKU YAŞINIZ SİZİN HAKKINIZDA HER ŞEYİ SÖYLÜYOR

Daha sonra 12.000 çalışmadaki bireylerin verilerindeki kalıpları değerlendirmek için bir makine öğrenme sistemi kullandılar ve bunu uyku yaşlarını tahmin etmek için kullandılar.
Araştırmacılar, insanların kronolojik yaşları ile uyku yaşları arasındaki farkı kullanarak, daha yüksek uyku yaşının bir sağlık sorununun göstergesi olduğu varsayımına dayanarak ölüm oranlarını tahmin ettiler.

Bilim adamları, çalışmada, daha yüksek uyku yaşının çoğunlukla “artan uyku parçalanmasına” yansıdığını ve bunun gelecekteki sağlığın bir göstergesi olduğunu öne sürdüler.