Ocak ayında cari açık, 9,8 milyar dolar ile rekor kırdı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ocak ayı ödemeler dengesi istatistiklerini yayımladı.  Verilere göre cari açık ocakta 9,8 milyar dolar, yıllıklandırılmış cari açık ise 51,7 milyar dolar oldu.

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı, 12,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 2,6 milyar dolar fazla verdi.

Hizmetler dengesi kaynaklı girişler, 3,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler ise 2,4 milyar dolar oldu.

Net hata noksanda gerileme

Birincil gelir dengesi kalemi 381 milyon ABD doları net çıkış, ikincil gelir dengesi kalemi de 201 milyon ABD doları net çıkış kaydetti.

Net hata noksan kaleminde ocakta 119 milyon dolarlık çıkış yaşandı. 

Finans kalemi

Finans hesabında ise doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, 223 milyon ABD doları olarak kaydedildi. 

Portföy yatırımları 490 milyon ABD doları tutarında net giriş gerçekleşti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 486 milyon ABD doları net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 22 milyon ABD doları net alış yaptığı belirtildi.

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili, Genel Hükümet 2,7 milyar dolar net kullanım, bankalar ve diğer sektörler ise sırasıyla 690 milyon dolar ve 469 milyon dolar net geri ödeme yaptı.

Rezervler, 9,3 milyar dolar azaldı 

Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 4 milyar dolar net artış kaydetti.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili, Genel Hükümet ve bankalar sırasıyla 103 milyon ABD doları ve 947 milyon ABD doları net geri ödeme, diğer sektörler ise 548 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirdi.

Merkez Bankası'nın resmi rezervleri ise ocakta 9,3 milyar dolar azaldı.