Renault SA uzun süredir görüşmelerin gerçekleştiği ve iki şirket arasında sürtüşme kaynağı olan Nissan Motor’daki hisse oranını düşürmeyi kabul etti.

Fransız otomotiv devinin elektrifikasyon ve otomasyona geçişin yaşandığı sektörde daha iyi rekabet edebilmek için bu kararı aldığı değerlendiriliyor.

İki şirket tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada, Renault’nun Nissan’daki hisselerinin yüzde 28’i bir Fransız ortaklığına devredilecek. Böylelikle şirketin Nissan'daki payı yüzde 15'e inecek. Nissan'ın Renault'daki payı da yüzde 15 olacak.

Yapılan açıklamada Renault, Nissan ve küçük ortak Mitsubishi’nin aralarında Hindistan, Güney Amerika ve Avrupa’nın da olduğu belirli projelerde işbirlikleri yapmayı planladığı kaydedildi.

İki taraf, söz konusu anlaşma için önümüzdeki günlerde yönetim kurullarından onay almak için gerekli başvuru sürecini başlatacak.

Anlaşma, Japon otomotiv devinin üst düzey yöneticilerini uzun süredir rahatsız eden güç dengesizliğini sona erdirmiş olacak. Renault oy haklarıyla birlikte Nissan’da yüzde 43 ile büyük hissedar konumunda olsa da, Renault’da oy hakları olmadan yüzde 15 hisseye sahip olan Nissan Fransız otomotiv üreticisinden daha fazla otomobil üretiyor.

Yapılan anlaşma sonucunda iki şirket de karşılıklı yüzde 15'lik hisse ve oy hakkına sahip olacak. Öte yandan Renault'nun devrettiği hisselerin satışı gerçekleşene de temettü hakları ve hisse satış girişimleri gibi tüm ekonomik koşullardan Fransız otomotiv devi faydalanmaya devam edecek. Anlaşmada hisselerin satışının ne zaman gerçekleşeceğine dair net bir tarih bulunmadığı ve Renault'nun uygun gördüğü ekonomik koşullarda devredilen kuruma talimat vermesi durumunda satılacağı bildirildi.