Ukrayna'yı işgali sonrası Batının aksine Türkiye Rusya yaptırımlarına katılmayan tek NATO ülkesi oldu ve Moskova ile ilişkilerini artırdı. TÜİK'in açıkladığı dış ticaret verilerine göre 2022'nin ilk 6 ayında Türkiye'nin Rusya'dan ithalatı yüzde 119.7 ile iki kattan fazla arttı. 2021'in ilk 6 ayında 12.63 milyar dolar düzeyinde olan ithalat bu yılın aynı döneminde Ukrayna savaşına rağmen 27.74 milyar dolara çıktı. Böylece Rusya, Türkiye'nin ithalatında Çin'i geçerek ilk sıraya yerleşti. Uzmanlar ise Ankara'nın kendisini riskli bir 'gri alanda' konumlandırdığını belirtiyor.

Ukrayna'yı işgali üzerine Batılı ülkelerin Moskova'ya yönelik ekonomik yaptırımları Rusya'nın dış ticaretine zarar verirken, Türkiye bu yaptırımlara katılmayan tek NATO ülkesi oldu. Türkiye'nin bu kararı Rusya ile olan dış ticarete de yansıdı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı dış ticaret verilerine göre 2022'nin ilk 6 ayında Türkiye'nin Rusya'dan ithalatı yüzde 119,7 ile iki kattan fazla arttı. 2021'in ilk 6 ayında 12,63 milyar dolar düzeyinde olan ithalat bu yılın aynı döneminde Ukrayna savaşına rağmen 27,74 milyar dolara çıktı.

Aynı dönemde Türkiye'nin genel ithalatı ise yüzde 40.6 artarak 177 milyar 267 milyon dolara çıktı. Aylar bazında 2021'de dengeli bir seyir izleyen ithalat bu yıl Ukrayna işgalinin başladığı şubat ayından itibaren artış gösterdi. Son olarak Rusya haziran ayında Türkiye'nin en fazla ithalat yaptığı ülke oldu.

İTHALAT SAVAŞTAN ETKİLENMEZKEN İHRACAT ETKİLENMİŞ

Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı ihracat ise Ukrayna savaşından olumsuz etkilenmiş gibi görünüyor. 2022 yılının ilk altı ayında Türkiye'nin yaptığı toplam ihracat yüzde 20 oranında artmasına rağmen Rusya'ya yapılan ihracattaki artış yüzde 10.7'de kaldı. Euronews'in aktardığına göre Türkiye'den Rusya'ya yapılan ihracat 2.63 milyar dolardan 2.91 milyar dolara yükseldi.

Aylar bazında ise şubat ayı sonunda başlayan işgal sonrası sert bir düşüş yaşayan ihracat tekrar toparlanma sürecine girerek mayıs ayında tekrar 2021 seviyesinin üzerine çıktı.

“RUSLAR YAPTIRIMLARI DELMEK İÇİN TÜRKİYE'Yİ KULLANIYOR”

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo'nun, Türkiye Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş'a "Rus kurum ve kişilerin, Ukrayna işgali nedeniyle getirilen Batı yaptırımlarını aşmak için Türkiye'yi kullanmaya çalıştıkları" konusunda uyarıda bulunduğu bildirildi.

Politico'ya konuşan sınır ötesi yaptırımları izleyen Hughes Hubbard&Reed şirketinden hukukçu Jan Dunin-Wasowicz, Avrupalı şirketlerin yaptırım uygulanan malları 'kasıtlı olarak' Türkiye'ye ihraç etmeleri ve daha sonra buradan Rusya'ya satmaları halinde bunun 'yaptırımların delinmesi' olarak yorumlanabileceğini söyledi.

“DÜNYA ÇİN'E ODAKLANIRKEN TÜRKİYE DAHA CESUR DAVRANDI”

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nden Maria Shagina ise "Herkes Çin'e odaklanırken, Türkiye neyin yasal neyin yasa dışı olduğu konusunda bir denge kurmaya çalışmakta çok daha cesur ve iddialı davranıyor." dedi.

Geçtiğimiz günlerde Financial Times'a konuşan AB diplomatları, Ankara ile Moskova'nın derinleşen ekonomik ilişkilerinin endişeye neden olduğunu belirtmiş ve bunun Türkiye'ye yönelik yaptırımlara yol açabileceğini belirtmişti.