Elektrik dağıtım hizmetinde yüksek kalite kesintisiz ve kayıpsız enerji odağıyla faaliyetlerine devam eden Dicle Elektrik, özellikle Şanlıurfa’da tarımsal sulamaya ihtiyaç duyan abonelerin büyük bir bölümünün yol açtığı aşırı yüklenme kaynaklı elektrik dağıtım hatlarında yaşanan sorunları en hızlı şekilde çözüme kavuşturmaya devam ediyor. Yaşanan yüksek elektrik tüketimi sorunu sadece sıradan tüketicileri değil, üreticileri ve bölgeyi besleyen enerji üretim santrallerini de olumsuz etkiliyor. Diğer yandan geçtiğimiz gün kapılarını yeni eğitim öğretim dönemine aralayan okullarda meydana gelen kısa süreli kesintilere ilişkin tüm tedbirler alındıktan ve arızalar giderildikten sonra ivedi olarak elektrik akışını yeniden sağlayan şirket, yeni arızaların meydana gelmesini önlemek adına rutin bakım onarım faaliyetlerini de sıklaştırdı.

 

Tarımsal Sulama Yapan Çiftçiler Aşırı Tüketime Sebep Oluyor

 

Şanlıurfa’nın Hilvan ve Haliliye ilçelerinde bulunan Yedikoyu, Konaç, Gümüştaş, Eyerkıran ve Bayramlı mahallelerinde yaşayan tarımsal sulama çiftçilerinin  yol açtığı aşırı elektrik tüketimi, bölgeyi besleyen hattın kesintisiz çalışmasını etkileyecek önemli arızalara sebep oluyor. Kırsal bölgelerde, merkezi şehir alanlarına göre kayıt dışı elektrik kullanımı artıyor ve bu bölgelerde enerji tüketimi aşırı seviyelerde gerçekleşiyor. Tarımsal sulama alanlarında kayıt dışı kullanım oranın yüksekliğiyle birlikte, hatlarda aşırı yüklenme oluyor. Bu da hatların ve dağıtım trafolarının aşırı yükten yıpranmasını beraberinde getirerek arıza kaynaklı kesintilere sebebiyet veriyor.

 

Okuldaki arıza ekipler tarafından giderildi

 

Söz konusu çiftçi gruplarının oluşturduğu bilinçsiz yüksek elektrik tüketimi zaman zaman arızalara sebep olurken, bu kesintilerden sadece sıradan tüketiciler değil, üreticiler ve bölgeyi besleyen enerji üretim santralleri de olumsuz etkileniyor. Haliliye ilçesine bağlı Gümüştaş Mahallesi’nde bulunan okul, bölgede hat topraklaması kaynaklı oluşan problemin çözümünde, vatandaşlar ve öğrenciler için hayati tehlike oluşturmaması adına enerjisiz bırakıldı. Yaşanan arızanın ekiplerimizin yoğun çalışması sonrasında giderilmesinin ardından enerji tekrar verilerek sorun giderildi.

 

13 milyar TL’yi aşkın borç yükü!

 

Şanlıurfa’ya 10 yılda toplam 3.5 milyar TL’lik yatırımını hayata geçiren şirket, bu yıl tüm engelleme girişimlerine rağmen 2.5 milyar TL’lik yatırımını tamamlamak için çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Bölgede zaman zaman yatırımlara karşı çıkılması, elektrik kesintilerine yol açarak altyapı projelerini engelliyor ve sorunu daha da karmaşık hale getiriyor.

 

Geniş tarım arazilerine sahip olan Şanlıurfa, tarımsal sulamayla uğraşan çok sayıda Dicle Elektrik abonesini bünyesinde barındırıyor. Bir taraftan yatırımlarla Şanlıurfa için değer üretmeye devam eden şirket, diğer yandan katlanamaz boyutlara gelen borç yüküyle de mücadele ediyor. 13 milyar TL’yi aşan bir alacak yüküyle karşı karşıya kalan şirket, alacağını tahsil etmek adına uygun ödeme koşulları sunmasına rağmen, bu çağrıları her defasında yanıtsız kalmaya devam ediyor