Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 4A, 4B, 4C ve BAĞ-KUR'lu olarak doğum gerçekleştirmiş kadınlara emzirme ödeneği vererek ailelere destek sağlıyor. 2022 yılında 291.649 raporlu kişiye toplamda 747.507 lira emzirme ödeneği verildi. SGK'nın verdiği emzirme ödenekleri SSK ve BAĞ-KUR'lu çalışanları kapsarken, kamu çalışanlarına da kurumlarca veriliyor.

EMZİRME ÖDENEĞİ NE OLUYOR?

Emzirme ödenekleri, doğum yapan sigortalı kadınlar ile sigortası olmayan karısı doğum yapan sigortalı erkeklere verilmektedir. Aynı zamanda hizmet akdine tabi veya kendi adına ve hesabına yaptıkları çalışmaları nedeni ile geliri ya da maaşı olan kadın veya geliri ya da maaşı olan erkeklerin sigortası olmayan eşlerine veriliyor.

2023 YILI EMZİRME ÖDENEĞİ NE KADARDIR?

Emzirme ödenekleri doğrultusunda ailelere 316 TL destek ödeme yapılmaktadır.

 emzirme ödeneği

EMZİRME ÖDENEĞİ KİMLERİ KAPSIYOR?

Sigortalı kişilerin emzirme ödeneği alması için, 4A'lı sigortalı çalışanın ismine doğum öncesindeki 1 sene içinde minimum 120 gün kısa vadeli sigorta kolları priminin bildirilmiş olması, 4B'li çalışan sigortalılar için de doğum öncesindeki 1 sene içerisinde minimum 120 gün kısa vadeli sigorta kolları priminin yatırılmış olması, Genel Sağlık Sigortası primiyle birlikte, prim ve prime dair hiçbir borcunun bulunmaması gerekmektedir.

Emzirme ödeneği almak isteyenlerin canlı doğum yapmış olması gerekmektedir. Emzirme ödeneği almayı hak eden ancak sigortası bitmiş olanların 300 gün içerisinde çocuğu dünyaya gelirse, doğum öncesindeki 15 aylık süre içerisinde sigortalı kişinin adına minimum 120 günlük prim ödemesinin yapılması gerekmektedir.

EMZİRME ÖDENEĞİ BAŞVURUSU NEREYE YAPILIYOR?

Emzirme ödeneği, sistemdeki emzirme ödeneği raporu doğrultusunda otomatik olarak verilmektedir. Ödenekler anlaşma yapılan bankalara veya çalışanların hesaplarına yatırılıyor. Hak sahiplerinin ödemelerini 5 yıl içinde çekmesi gerekiyor.