ABD basınına konuşan Hollanda’nın Madencilik Endüstrilerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Hans Vijlbrief, hükümetinin bu yılın sonlarında Groningen gaz sahasındaki üretimi durdurmaya hazır olduğunu söyledi.

‘DEPREMDEN SORUMLU OLMAK İSTEMİYORUM’

Vijlbrief, “Bölgeden zaten kapasitesinin yalnızca bir kısmını çıkarıyoruz ve doğal gaz çıkarmaya devam etmek çok tehlikeli olur. Güvenlik sorunları nedeniyle daha fazla açmayacağız. Bunu yapmayacağım çünkü bu, deprem olasılığını artırdığınız anlamına geliyor ki bundan sorumlu olmak istemiyorum" dedi.

Hollandalı yetkili, "Çok basit: Deprem tehlikesi hakkında bilgisi olan herkes üretime devam etmenin gerçekten çok tehlikeli olduğunu söylüyor. Kapatmanın akıllıca olduğuna ikna oldum" diye ekledi.

Yetkili, alanın 1 Ekim'e kadar kapatılmasının planladığını, ancak bunun AB'nin kıştan sonra yeterli gazı olup olmadığına bağlı olacağını kaydetti. Gerekirse, saha 2024 yılına kadar faaliyete devam edebilir.

160 BİN MÜLK HASARLI

1963'te açılan ve milyarlarca metreküplük gazın çıkarıldığı Groningen'de yaklaşık 1 trilyon dolar değerinde gaz rezervi olduğu bildiriliyor. Ancak, çıkarma işlemi bölge sakinlerinin evlerini tehdit eden depremlere yol açabileceği için, üretim azaltıldı. Financial Times’a göre, 1980'lerden bu yana Groningen çevresinde yılda 100 kadar sondaj kaynaklı sarsıntı kaydediliyor ve bugüne kadar yaklaşık 160 bin mülk hasarı bildirildi.