Göbeklitepehaber.com
trilyon dolarlık gaz sahasını kapatıyor
EKONOMİ

trilyon dolarlık gaz sahasını kapatıyor

Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından baş gösteren enerji krizi özellikle Avrupa ülkelerini vururken, Hollandalı yetkililer, Groningen şehrinde artan deprem riski nedeniyle neredeyse 1 trilyon dolarlık gazın bulunduğu alanı kapatıyor.

ABDÜLHAMİT DERMAN ABDÜLHAMİT DERMAN
25-01-2023 07:40 Güncellendi: 25-01-2023 10:47 1 dk okuma

ABD basınına konuşan Hollanda’nın Madencilik Endüstrilerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Hans Vijlbrief, hükümetinin bu yılın sonlarında Groningen gaz sahasındaki üretimi durdurmaya hazır olduğunu söyledi.

‘DEPREMDEN SORUMLU OLMAK İSTEMİYORUM’

Vijlbrief, “Bölgeden zaten kapasitesinin yalnızca bir kısmını çıkarıyoruz ve doğal gaz çıkarmaya devam etmek çok tehlikeli olur. Güvenlik sorunları nedeniyle daha fazla açmayacağız. Bunu yapmayacağım çünkü bu, deprem olasılığını artırdığınız anlamına geliyor ki bundan sorumlu olmak istemiyorum" dedi.

Hollandalı yetkili, "Çok basit: Deprem tehlikesi hakkında bilgisi olan herkes üretime devam etmenin gerçekten çok tehlikeli olduğunu söylüyor. Kapatmanın akıllıca olduğuna ikna oldum" diye ekledi.

Yetkili, alanın 1 Ekim'e kadar kapatılmasının planladığını, ancak bunun AB'nin kıştan sonra yeterli gazı olup olmadığına bağlı olacağını kaydetti. Gerekirse, saha 2024 yılına kadar faaliyete devam edebilir.

160 BİN MÜLK HASARLI

1963'te açılan ve milyarlarca metreküplük gazın çıkarıldığı Groningen'de yaklaşık 1 trilyon dolar değerinde gaz rezervi olduğu bildiriliyor. Ancak, çıkarma işlemi bölge sakinlerinin evlerini tehdit eden depremlere yol açabileceği için, üretim azaltıldı. Financial Times’a göre, 1980'lerden bu yana Groningen çevresinde yılda 100 kadar sondaj kaynaklı sarsıntı kaydediliyor ve bugüne kadar yaklaşık 160 bin mülk hasarı bildirildi.

Bu haber Göbeklitepehaber.com tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

EKONOMİ Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.

Sıradaki Haber
Okumaya devam et hükümet izliyor

Akışın sonuna geldiniz.