Ukrayna, Moskova'nın yaptığı ülkenin tahıl ticaretini hedef alan uyarısına kısasa kısasa şeklinde yanıt vererek Rus limanlarına giden gemilerin askeri hedef olabileceğini söyledi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Moskova'nın Çarşamba günkü açıklamasını kopyalayan bir dille, Rusya'daki Karadeniz limanlarına ve Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerine giden gemilerin askeri hedef olarak kabul edilebileceğini söyledi.

Karadeniz, her iki ülkeden gelen tarımsal emtialar için önemli bir çıkış yolu ve aynı zamanda önemli bir petrol terminaline de ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte Novorossisk üzerinden günde yarım milyon varilden fazla Rus ham petrolü akıyor.

Bu açıklama çatışmaların tırmanması ve önemli gıda tedarikleri de dahil olmak üzere savaşın küresel emtia piyasaları üzerindeki etkisini artırıyor.

 

Her iki ülkenin de önemli bir ihracatçı konumunda olduğu buğday piyasasında Ukrayna’nın ihracatı savaş nedeniyle ciddi şekilde kesintiye uğrarken Rusya buğday ticaretindeki payını genişletti.

Rusya Ukrayna limanlarına giden tüm gemileri askeri gemi kabul edecek

Rusya bu hafta başlarında yaptığı açıklamayla Tahıl Koridoru anlaşmasının sona erdiğini ve uzatmak için bir sebep görmediğini açıklamıştı. Kremlin bundan sonra Ukrayna gemilerine giden tüm gemilerin askeri gemi olarak kabul edileceğini açıklamıştı.

Anlaşma savaş döneminde Rusya ila gözlenen ender işbirliğinden olmakla birlikte Ukrayna’dan ticaret akışının devam etmesini sağlamıştı.

Moskova yönetiminin bir yıl önce imzalanan anlaşmadan çekilmesinden bu yana limanları bombalayarak ve mahsül depolarına zarar vererek defalarca Ukrayna’nın tarım altyapısını hedef aldığı belirtiliyor. Ülkenin en büyük ayçiçeği yağı üreticisi Kernel SA tesislerinden birinde gerçekleşen zararı tamir etmenin en az bir yıl sürebileceğini açıkladı.

ABD tarafından ise Rusya'nın Ukrayna'nın tahıl limanlarına mayın döşediğine uyarılar gelirken bu haberler üzerine buğdaydaki yükseliş üçüncü güne taşınarak yüzde 13'ün üzerini görmüştü. ABD