Vitaminlerin vücudumuz için ne kadar önemli olduğu biliyoruz. Uzmanlarda her fırsatta bunu dile getiriyorlar. Vücutta vitamin eksikliği olursa birçok kötü sonuç doğurabilir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden (CDC) uzmanlar, bu eksikliğin, özellikle 65 yaşın üzerindeyseniz, düşme riskinizi artırabileceğini söylüyor. Hangi vitamin eksikliğinin ciddi bir yaralanmayı tetikleyebileceğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Düşmeler 65 yaş üstü insanlar için önde gelen ölüm nedenidir. Orta yaşta, düşme tehdidi o kadar da göz korkutucu görünmeyebilir. Ancak daha sonraki yaşamda düşmeler ciddi sorunlara neden olabilir. CDC'ye göre, 65 yaş üstü 34.000'den fazla yetişkin 2019'da düşmelerden öldü ve bu da onu yaşlılar arasında bir numaralı yaralanma ölüm nedeni haline getirdi. Aynı yıl, üç milyondan fazla yaşlı, düşme nedeniyle yaralanmalar için acil servislerde tıbbi yardım istedi.

Birçok düşme, tüm kalça kırıklarının yüzde 95'inden fazlasını oluşturan kırık kemiklerle sonuçlanır . Bu tür yaralanmalardan muzdarip yaşlılar, daha sonra fiziksel ve zihinsel sağlıkları için daha geniş etkileri olabilecek sınırlı hareketlilik yaşayabilirler.

432188-jpg.webp

VÜCUDUNUZDA BU VİTAMİNİN EKSİK OLMASI DÜŞME OLASILIĞINIZI ARTTIRIYOR

Çok az insan vitamin alımını düşme riskiyle ilişkilendiriyor, ancak CDC'nin 2017 tarihli bir raporu, D vitamini eksikliğini bu tür kazalar için ortak bir risk faktörü olarak listeliyor. Uluslararası Genel Tıp Dergisi'nde (IJGM) yayınlanan 2016 tarihli bir araştırma, bu özel vitamin eksikliğinin nasıl düşme riskinde artışa yol açabileceğini açıklıyor: "D vitamininin vücudumuzda kas-iskelet gelişimi ile ilgili olanlar da dahil olmak üzere çok çeşitli etkiler gösterdiği bilinmektedir. Reseptörler kas dokularında ve kemiklerde bulunur, bu nedenle D vitamini eksikliği ile ilişkili miyopati, kas zayıflığı ve kas ağrılarını açıklar. Düşük D vitamini seviyelerine sahip olmak, aynı zamanda kemik mineral yoğunluğunu ve kemiklerin gücünü azaltır, dolayısıyla artar. araştırma ekibi, hareketlilik üzerinde istikrarsızlık ve düşme şansını artırma şansı" diye ekliyor.

basliksiz-2.jpg

BİRÇOK İNSAN D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ YAŞIYOR

Uzmanlara göre D vitamini eksiklikleri şaşırtıcı derecede yaygın. Ülkemizde de D vitamini eksikliği yaygın olarak görülmektedir. Bununla birlikte, 65 yaş üstü yetişkinler daha da büyük bir risk altındadır. D vitamini eksikliği, diyet alımının azalması, güneş ışığına maruz kalmanın azalması, cilt kalınlığının azalması, bağırsak emiliminin bozulması ve karaciğer ve böbreklerde bozulmuş hidroksilasyon gibi çeşitli risk faktörleri nedeniyle yaşlı popülasyonda yaygındır. D vitamini takviyesi, düşmeyi önleme konusunda olumlu sonuçlarla sonuçlanabilecek veya bunları güçlendirebilecek oldukça kolay ve uygun maliyetli bir müdahaledir. Bununla birlikte, çoğu vitamin ve besin maddesinde olduğu gibi, D vitaminini diyetinizden ve diğer doğal kaynaklardan almak en iyisidir. Yağlı balık, mantar, yumurta sarısı ve güçlendirilmiş tahıllar gibi D vitamini içeren yiyecekleri yiyerek veya güneşte daha fazla zaman geçirerek D vitamini seviyenizi artırabilirsiniz.

Ciddi bir düşme riskinizi nasıl azaltacağınız hakkında daha fazla bilgi edinmek için doktorunuzla konuşun.