Çocukluğum, 80'li yıllarda geçti.1980 askeri darbesini hayal meyal hatırlıyorum.Bir çocuk darbenin ne olduğunu anlamaz fakat  büyüklerimizin yaşadıkları olaylar darbenin iyi bir şey olmadığını bize gösteriyordu.

 


1980 darbesinden sonra babamın yaşadığı bir olayı aktarmak istiyorum.

 


Bizim buralarda hem erkekler hem de kadınlar başlarına '' Poşu yada Neçek '' adı verilen beyaz  renkli  örtü giyerler. Erkekler  genelde beyaz giyerler.Beyaz giyme nedenleri ise Urfa gibi sıcak iklime sahip bir yerde güneşten korunmaktır.

 


Darbeden kısa bir zaman sonra, babam başında beyaz poşusu ile bir gün köyden şehre iner.Çarşıda yürürken iki adam ,polis olduklarını söyleyerek, sorgusuz sualsiz babamın başındaki poşu'yu alarak hakaretler  yağdırarak parçalıyorlar.Tabi bu babam için tam bir şok oluyor.Eve geldiğinde bu olayı anlattığında bir hayli olumsuz yönde etkilenmişti.Tabi ki bizler de etkilenmiştik.Ben de çocuk aklımla babamın başından geçen tatsız olaydan dolayı darbenin kötü bir iş olduğunu o zaman fark etmiş oldum.

 


Köyümüze elektrik rahmetli Turgut Özal zamanında 1984 geldi.Ben ilkokulda 2 yıl gaz lambasının  ders çalışmak zorunda kalıyordum. Özal döneminde birçok yenilik ve icraat yapıldı.Bu dönemde yapılan icraatlar hem demokratik yönden hem de  ekonomik yönden kendini his ettiriyordu.

 


1990'lı yıllar ise hem Türkiye hem de bizim Şanlıurfa açısından kayıp yıllar diyebiliriz.Çünkü 90'lı yıllar ekonomik krizler,faili meçhuller ,koalisyon hükümetleri ve 28 şubat post modern darbesinin  etkin olduğu yıllardı.Bu olumsuzluklar 2002 Ak Parti 'nin iktidar olmasına kadar devam etti.

 


Ak Parti hükümetleri ile birlikte hem ekonomik hem de demokratik alanda çok önemli atılımlar oldu.Ben bunları anlatmak istemiyorum.Ben Ak Parti'nin özellikle doğuda demokratik alanda attığı önemli adımları aktaracağım.

 


Kimisine göre Kürt sorunu kimisine göre  terör sorunu olarak adlandırılan bu soruna Eski Başbakan şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN'ın büyük bir risk alarak başlattığı '' Çözüm süreci '' ile çok önemli ve hayati demokratik adımlar  atılmasına rağmen sanki hiç bir şey yapılmamış gibi Ak Parti ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yıpratılmaya çalışıldı.Peki bu Çözüm Sürecinde neler yapıldı ? sorusuna Siirtli köşe yazarı  Fatih Sevgili '' Algının yuttuğu adımlar '' adlı köşe yazısında sırasıyla çok güzel bir şekilde madde madde  aktarmış.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">Bir kesimi; ‘Devlet çözüm süreci boyunca ne yaptı ki, hangi adımı attı ki?’ sorusunu soracak noktaya getiren o çirkin propagandalara karşı devletin hangi adımları attığını maddeler halinde beraber hatırlayalım.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">1-  OHAL kaldırıldı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">2-  DGM’ler kaldırıldı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">3-  Ölüm cezası tamamen kaldırıldı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">4-  Okullarda mecburi olan ‘ANDIMIZ’ kaldırıldı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">5-  Anadilde savunma hakkı tanındı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">6-  Devletin okullarında Kürtçe seçmeli dil oldu.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">7-  Faili meçhul cinayetler ve infazlar son buldu.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">8-  Çocuklara Kürtçe isim verilmesi yasağı kaldırıldı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">9-  200 KCK tutuklusunun tümü serbest bırakıldı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">10- Habur’dan gelen ilk PKK gurubu serbest bırakıldı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">11- Kürtçenin siyasi propagandada kullanılması yasalaştı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">12- Sınır Ötesi ve Kırsal Operasyonlara son verildi.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">13- Başbakan Erdoğan; ‘Yeni Türkiye’de, red, inkar ve asimilasyon politikalarına yer yok’ dedi.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">14- Devlet Kürtçe Tv (TRT KURDİ) ve Radyo açtı. Kürtçe özel Tv, radyo ve gazete izni yasalaştı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">15- Sürgündeki Kürt siyasetçilerin ülkeye dönüşü sağlandı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">16-  Üniversitelerde Kürtçe öğretmen yetiştirme amacıyla Kürdoloji enstitüleri ve Kürt dili Edebiyatı bölümleri kuruldu.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">17- Klavye yasası çıkartıldı; Q, X, W harfleri yasağı kaldırıldı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">18- Özel okullarda Anadilde eğitim serbest bırakıldı. (Kimse Kürtçe eğitim veren özel okul kurmadı) Kürtçe kurslara imkan sağlandı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">19- Farklı dil ve lehçerin önündeki engeller kaldırıldı. Kürtçe film çekimleri desteklendi, Devletin yayın organlarında yayınlandı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">20- Siyasi parti kapatma zorlaştırıldı. (BDP aleyhte oy kullandı) %3 oy alan siyasi partilerin hazineden yardım alması yasalaştı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">21- Yerleşim birimlerine Kürtçe isimlerinin iadesi yasalaştı. Köylere geri dönüş yasalaştı ve desteklendi. Yaylalar ve Meralar kullanıma açıldı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">22- ‘Ne mutlu Türküm diyene’ ve ‘Türk öğün çalış güven’ tabela ve yazıları kaldırıldı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">23- MİT kanunu değişti, Kandil ve Öcalan ile resmi görüşme yasalaştı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">24- Öcalan’a ‘sayın’ demek ve ‘KCK bildirisi okumak’ suçu ‘Şiddeti övme’ ile sınırlandırıldı ve yasak olmaktan çıkarıldı. Öcalan’ın mektupları kitlelere okundu.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">25- Çözüm Süreci yasası TBMM’de (CHP ve MHP’nin red oyuna karşı) Ak Parti ve BDP oylarıyla kanunlaştı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">26- Anadolu Ajansı Kürtçe yayına başladı. Çağrı merkezlerinde farklı dil ve lehçelere hizmet verilmeye başlandı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">27- Devlet resmi olarak Kürtçe eser bastı ve yayınladı. Farklı dil ve lehçelere ait kültürel faaliyetlerin desteklenmesi yasalaştı. Türk dil kurumu ‘Kürtçe-Türkçe’ sözlük bastırdı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">28- Arama noktaları kaldırıldı. Bir uzman çavuşun bir köyün tümüne hükmetmesine son verildi.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">29- Özel Harekat polisi sahadan çekildi. Devletin bölgedeki tüm kamu görevlilerinin halka kötü davranması engellendi.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">30- Cezaevlerinde Kürtçe yasağı kaldırıldı. Hükümlülerin cezaevinde eşleriyle görüsebilme hakkı yasalaştı. Hasta tutuklular için iyileştirmeler yapıldı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">31- Sosyal yardımlardan faydalanmada ‘arşiv kaydı’ şartı kaldırıldı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">32- TBMM’de Çözüm Süreci komisyonu kuruldu.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">33- TBMM’de ‘Hak ihlalleri araştıma komisyonu’ kuruldu.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">34- Türkiye Cumhuriyeti ilk kez ‘ben bilirim’ modundan çıkıp ‘akil İnsanlar’ deneyimi yaşadı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">35- Kürt medreselerinden icazet alan ‘Melleler’ Diyanetçe memur olarak atandı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">36- Sayın Berzani, Diyarbekir’e davet edildi, Başbakan Erdoğan tarafından; ‘Irak Kürdistan bölge başkanı ve kardeşim’ diye sahneye takdim edildi. İlk kez bir Başbakan ‘Kürdistan’ dedi.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">37- Çözüm Süreci 62. Hükümet programına alındı. GAP eylem planıyla 26.7 Milyar tutarlı 115 projeye başlanıldı.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">38-Kobani’de İŞİD’e karşı savaşa destek için; Peşmerge geçişine izin verildi, PYD’nin tüm yaralıları Türkiye’de tedavi edildi.

 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR;mso-bidi-font-weight:
bold"> Bir de Fatih Bey özellikle PKK ve HDP'nin sık kullandıkları '' Biz olmasaydık,direnmeseydik bu haklar verilmezdi '' propagandasının doğru olmadığını şu sözleriyle de belirtiyor.

 


Daha önemli olan husus da; PKK’nin eylem yaptığı hiçbir zamanda kazanılmış bir hak yoktur. Kürtlerin tüm kazanımları; Barışın hakim olduğu, silahların sustuğu, müzakerelerin devam ettiği dönemlerdeki siyasi kazanımlardır.

 


Masanın bir tarafında oturma avantajı ile yakın zamanda çıkacak bir demokratikleşme paketinin içeriğine dair eylem çağrısı yapmak kanun çıkınca da; ‘Onlar vermedi biz direndik ve aldık’ demek en başta insani ve ahlaki değildir.!

 


Evet yukarıda sayılan maddelerden anlaşılacağı gibi Ak Parti döneminde demokratikleşme yolunda devrim denilecek kadar önemli adımlar atılmıştır.Bu adımları görmemek insafsızlık yada ideolojik körlüktür.Hiç bir ehli insaf bu atılan adımları inkar etmez,karşı çıkmaz.Tam tersi ancak bu adımları alkışlar.VESSELAM...