Geçen günlerde Paris'te yaşanan terör saldırıları Fransa  ve onun sözüm ona dünyaya örnek olan özgürlükçü,hümanist ! medeniyet  anlayışına dikkatleri yöneltti.

 


 

 


Gerçekten öylemidir ? Tabiî ki hayır.Aslında özelde Fransa genelde Avrupa  medeniyeti.Milli şairimiz AKİF'in dediği gibi  ''Tek dişi kalmış canavardır ''

 


 

 


Niçin canavardır.Çünkü başkasını sömürerek ayakta  durmaktadır.Mesela Fransa  Kuzey Afrika'da 1961 yılında Cezayir bağımsızlık mücadelesinde  1 milyon Müslüman'ı  katletmiştir.Yakın zamana kadar Cezayir'i rahat bırakmamıştır.

 


 

 


Cezayir'de 26 Aralık 1991'de gerçekleştirilen genel seçimlerin birinci turunda oyların resmi kaynaklara göre % 55'ini, İslami Selamet Cephesi (FIS) kaynaklarına göre ise % 80'ini İslami Selâmet Cephesi almıştı. Ancak bütün kaynaklara göre söz konusu cephe, seçimlerde ezici bir çoğunluğun desteğini kazanmış ve iktidarı garantilemişti. Ne var ki, İslâmi Selamet Cephesi'nin bu başarısından endişelenen Fransa'nın da tahrikleri ile Cezayir ordusu, 16 Ocak 1992 tarihinde yani seçimlerin ikinci turunun yapılacağı tarihe beş gün kala gerçekleştirdiği darbe ile yönetime el koyarak seçimlerin ikinci turunu iptal etti ve genel başkan Prof. Abbasi Medeni başta olmak üzere FIS ileri gelenlerinin çoğunu tutuklattı. Cunta yönetimi daha önce mahalli seçimleri kazanarak işbaşına gelen İslami Kurtuluş Cephesi'ne mensup belediye başkanlarını ve belediye meclisi üyelerini de görevden aldıktan sonra pek çoğunu tutuklattı. İlk tutuklama kampanyasında tutuklanan FIS mensuplarının sayısı altı bini aştı. Bunların pek çoğu 45 derece sıcaklık altındaki toplama kamplarına gönderildi. Sonraki dönemlerde ortaya çıkan bazı olaylar ve birtakım provokasyonlar vesilesiyle de çok sayıda FIS mensubu tutuklandı. Cunta Mart ayında da, FIS'ı tamamen kapattığını açıkladı.

 


 

 


General Halid Nezzar'ın başkanlığındaki askeri cunta Yüksek Devlet Konseyi adıyla bir konsey oluşturdu. Bu konseyin başkanlığına da 29 yıldan beri Fas'ta sürgün hayatı yaşamakta olan Muhammed Budiyaf'ı getirdi.

 


 

 


Cunta yönetimi önce FIS ileri gelenlerinden 13 kişi hakkında idam istedi. Ancak birkaç ertelemeden sonra Temmuz ayı ortalarında gerçekleştirilen duruşmada askeri mahkeme FIS genel başkanı Abbasi Medeni ile yardımcısı Ali Belhac'ı 12'şer yıl, diğer FIS liderlerini de 4 ile 6 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı.

 


 

 


Fransa'nın Cezayir'e müdahalesi ile ilgili aktardığımız anekdotun dışında asıl can alıcı bilgilere geliyoruz.  Belki "medeniyetin beşiği" Fransa'ya artık farklı bir gözle bakarsınız

 


 

 


Önce Eski Fransa Başkanı ‪Chirac'ın 2008'deki bir konuşmasıyla başlayalım. Şöyle demiş: "‪Afrika olmasaydı, Fransa 3.dünya ülkesi olurdu" . Bu konuşmanın nedeni Fransa'nın Afrika'daki eski sömürgelerine bağımsızlıklarını(!) verirken imzalattığı 11 maddelik koloni yasaları Fransa, eski sömürgesi olan 14 Afrika ülkesinden koloni vergisi adıyla hala (evet hala) yüklü miktarda vergi alıyor.

 


 

 


Bu 14 Afrika ülkesinden Fransa'nın kasasına yılda yaklaşık 500 milyar dolar para giriyor. Sadece bununla sınırlı değil, çok daha fazlası var. 14 ülke, yurtdışındaki paralarının %85'ini Fransa Merkez Bankası'na yatırmak zorunda. Yıl içinde ihtiyaç duyarsa %15'ini ancak alabilirler. Daha fazlasına ihtiyaç varsa, %65'e kadar olanını Fransız Merkez Bankası'nın faiziyle ancak alabiliyor (kendi parası için faiz ödüyor)

 


 

 


Koloni yasaları gereği ülkede çıkan madenleri ilk olarak Fransa'ya sormak zorundalar. Fransa istemezse başka ülkeler alabilirler. Ülkedeki tüm ticari ve askeri alımlarda, ihalelerde Fransız firmaları öncelikli olmak zorunda (yasa gereği zorunlu) . Bunları kabul etmeyen devlet başkanları ya öldürüldü ya da darbeyle uzaklaştırıldı. Afrika'daki darbelerin %61'i bu 14 ülkede oldu.

 


 

 


Chirac ne demişti tekrar hatırlayalım:"Afrika olmasaydı, Fransa 3.dünya ülkesi olurdu" ...

 


Fransa'nın önceden sömürgesi olan Benin, Burkina Faso, Gine, Fildişi Sahili, Mali, Nijer, Senegal, Togo, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo, Ekvator Ginesi ve Gabon, Fransa'ya hala sömürge vergisi ödeyen ülkeler. (1)

 


 

 


Evet aktardığımız bilgilerde görüldüğü gibi Fransa anlatıldığı gibi "medeniyetin beşiği" değil sömürgeciliğin, hırsızlığın ve haksızlığın başıdır.Şimdi ki parlak medeniyetleri  başkalarının gözyaşları üzerinde kurulmuş medeniyettir.

 


 

 


Kaynakça:

 


(1): siliconafrica sitesi