Modernizmin hayatımıza hükmettiği şu zaman diliminde, sessizce hayatımıza sızan bazı tanrıların hayatımızı nasılda sızıp hükmettiğinin farkında bile değiliz. Hayatımızın içinde normaldir ve ya doğaldır gibi sözcüklere sığınarak, farkına varmadan ya da isteyerek hayatımıza giren tutkularımızın farkında değilmiş gibi davranmaktayız. Bu yarı baygın ve dalgın şeklinde yaşadığımız hayatta hayatımıza sızan ve bizleri adeta putperest anlayışa doğru iten tapınma, ister insan ürünü nesnelere, tapınma şeklinde görünsün, her zaman bir gevşekliğin yedeğinde gelişmiştir.

Modern zamanlarda tanrıtanımazlığın(ateizmim) gerçek yüzünü putperestlik şeklinde görebilmek mümkün olmuştur. Örneğin yaşadığımız şu zaman diliminde insanlar Lat, Menat, Uzza, Aya ve Güneşe tapmamaktadırlar. Ancak bunların yerine daha tehlikeli ve sinsice bazı putlar girerek mabedini oluşturmuştur. Artık mabedler kurulmuş ve içinde herkesin dünyasına hitap eden putlar yerini almıştır. Müslüman olduğunu ve inandığını dile getiren ve İslam’i hassasiyetlerle mücehhez olduğunu dile getiren inanmışlar daha fazla bu tuzaklara düşmüş durumda. İnanan ve inandığını dile getiren birçok insan sistemin bazı geliştirdiği argümanlarla manipüle(aldatma ve kandırma)edilerek zihinleri karartılmaktadır.

       Çok açık bilinmekle beraber, birçok inanmış insanın piyasa putuna, devlet adamlarına, Partiye, teşkilata, derneğe ya da teorilere inanmaktadırlar. İnanan ve inandığını dile getiren birçok insan bu tutkuların çekiciliği ile hayatına devam etmektedir. Oysaki insan her dem kendini kontrol etmek ve neye inandığını anlamak ve bu anlayışla hayatına devam etmekle mükelleftir.

Şimdi bunların hiç birinin hayatınıza hükmetmediğini ve hayatınızı yönlendirmediğini dile getirerek sesinizi yükseltebilirsiniz. Allah, her an ve her demde bizi görüp gözettiğini ve bizlerin ne yaptığını bilen en büyük ve yüce yaratıcı olduğunu biliyoruz. Ve böyle inanıyoruz. Ancak teoride inandığımızla pratikte yaptıklarımız bir biriyle örtüşmüyor. Kendimiz için kurduğumuz mabetlerdeki putlarımıza tapınmalarımız ve putperestliğimiz devam ediyor.

İnsanlar hayal aracılığı ile kendi hayatlarına girmiş olan kuvvetleri tanrılaştırıyor, sonrada onlara hayat vererek yaşatıp tapıyor. Bu oyalanma dün olduğu gibi bugünde putperestliğin temelini oluşturuyor. İnsanlar ve inananların aldandığı ve ince bir kavrayışla kavramakta zorlandıkları dip nokta burada. Çünkü inandığını dile getiren Müslümanların yaklaşan ve içinde oldukları tehlikeleri çözmek için ellerindeki mihenk terazisini yitirmiş durumda. Çünkü Kur’an ve Sünnet kavramlarının hayatımıza getirdiği çözüm önerileri nefsimize ağır gelmekte ve kendi ürettiğimiz hayal dünyasına dalarak oralarda çözüm bulma gayreti içindeyiz.

Her ne olursa olsun put ve putperestlik modern zamanlarda devam etmekte ve modernizm kendi avladığı insanlara putlarını vererek mabetlere kapatmaktadır. Bu mabetlerde öyle süslenmiş putlar var ki sizler onları ferasetinizle göremediğinizde o mabedin tutkulu ve kulu oluyorsunuz. Bize düşen her ne olursa olsun İslam’i bir anlayış ve yaşayışla inadına ve bilinçli bir şekilde devam etmeli ve bu değerleri üstün tutmalıyız. Aksi takdirde modern putperestlikten kendimiz kurtaramayız. Evet, tutkularımızı, çok sevdiğimiz ve vazgeçemediğimiz tutunduğumuz bağlarımızı gözden geçirerek özümüze ve kendimize gelmeliyiz. Vesselam…