ABD Başkanı Biden, Rusya-Ukrayna Savaşı 11. ayına girerken Ukrayna'ya kritik bir destek açıkladı. Başkan Biden, 31 Abrams tankının Ukrayna'ya gönderileceğini bildirdi.

Avrupa'nın tam olarak Ukrayna'nın yanında birlik olduğunu belirten Biden, Ukrayna'nın silah kapasitesinin çok kritik önem taşıdığını ifade etti. Biden, ittifakın diğer üyeleri İngiltere, Hollanda, Kanada, Slovakya, Norveç, Fransa, Polonya, Danimarka, Estonya, Letonya ve Litvanya'nın yanı sıra Finlandiya'ya da Ukrayna'ya gönderdikleri yardımlar için teşekkür etti.

Biden, ABD askerlerinin en kısa sürede Ukrayna askerlerini eğitmeye başlayacağını belirterek, Almanya'nın da tank gönderme kararını takdir ederek, Ukrayna'ya desteğini artırdığını söyledi. Biden bu sabah NATO müttefikleri Almanya Başbakanı Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İngiltere Başbakanı Sunak ve İtalya Başbakanı Meloni ile Ukrayna'ya desteği sürdürmek için uzun bir görüşme yaptığını belirtti.

Bu tank desteğinin Rusya'ya bir tehdit olmadığını ifade eden Biden, müttefiklerin tüm gücüyle ve imkanıyla Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğini bildirdi. Biden, “Yakın zamanda Rusya'nın savaş alanında gelişen taktik ve stratejisine karşı koyabilmeleri gerekiyor. Manevra yapma ve alan açma yeteneklerini geliştirmeleri gerekiyor. Uzun vadede Rus saldırganlığına karşı caydırıcılığa ve kendilerini savunmak için kalıcı bir yeteneğe ihtiyaçları var” dedi.

Biden, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın adil ve kalıcı bir şekilde sona ermesini istediklerini belirterek, “Putin, en başından bu yana yanıldı ve yanılmaya devam ediyor” dedi.

Müttefiklerle birlikte Ukrayna'ya 8 bin topçu sistem, 2 milyon mermilik mühimmat, 50'den fazla füze sistemi, 3 binden fazla da zırhlı araç desteği sağladıklarını kaydeden Biden, diğer taraftan Rusya'ya yönelik bir taarruz olmadığına, Rus ordusu Rusya'ya dönerse bu savaşın bugün bitebileceğine vurgu yaptı.

NATO'DAN TEŞEKKÜR
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD'nin Ukrayna'ya vereceği tankların İngiltere ve Almanya'nın göndereceği tanklarla Rusya'ya karşı ciddi fark yaratabileceğini belirtti.

Stoltenberg, ABD'nin Ukrayna'ya Abrams tankları temin etme kararı hakkında sosyal medyadan açıklama yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden ve yönetimin Abrams tanklarıyla ilgili kararından memnuniyet duyduğunu belirten Stoltenberg, NATO müttefiklerinin Ukrayna'nın kendini savunmasına verdiği destekte birlik içinde olduğunu kaydetti.

Stoltenberg, "İngiltere'nin Challenger ve Almanya'nın Leopard 2 tanklarıyla birlikte bunlar Rusya'ya karşı savaşta ciddi bir fark yaratabilir." ifadesini kullandı.