İstanbul'da sivrisinek vakaları her geçen gün artarken vatandaşlarda sinek hakkında araştırma yapmaya başladı. Uzmanlar, Aedes adıyla bilinen ve alerjik reaksiyonlara neden olan sivrisinek hakkında açıklama yaptı. Bu sineğin insanları ısırması ile vücutlarında yara formunda belirtiler ortaya çıkarken alerjik ve immünolojik hastalıklara da neden olduğu açıklandı. İşte Aedes sineği hakkında merak edilen tüm detaylar…

AEDES SİVRİSİNEK ISIRIĞI NEDİR?

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde görülen Aedes sineği Artvin den başlayarak Giresun sınırına kadar görülen bir sinek türüdür. Bununla birlikte Batum'dan Kırım Yarımadası'nda doğru yayıldığı söylenen bu sineğin İstanbul ve Trakya'da yayılım gösterdiği açıklaması yapıldı.

Alerji ve Astım Derneği Başkanı, Çocuk Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, Giresun bölgesine kadar yayılan bu sineğin 5-6 yıl içerisinde Orta Anadolu Bölgesi'nde de görülmeye başlayacağını ifade etti.

Aedes sivrisineği nedir

AEDES SİVRİSİNEK ISIRIĞI NASIL GEÇER?

Saldırgan bir sivrisinek türü olduğu belirtilen Aedes sineğinin hem iç mekanlarda hem de dış mekanlarda insanları ısırdığı vurgulandı.

Bu sinek türü ısırdığı kişilerde uygulanacak belirli bir yöntem olmadığını ifade eden Akçay, diğer sinek ısırıklarına uygulanan yöntemlerin kullanılabileceğini belirtti. Sivrisinekler için kökten bir çözüm olarak ilaçlamanın uzun vadede net bir çözüm olmadığını söyleyen Akçay, farklı çözüm yöntemlerinin uygulanması gerektiğinin altını çizdi. Bataklık kurutma çalışmalarının yapılması gerektiğini dile getiren Akçay, biyolojik yöntemlerin oluşması gerektiğini sivrisinek larvalarını yiyen balıkların olduğunu söyledi.

AEDES SİVRİSİNEK ISIRIĞI BELİRTİLERİ

Özellikle İstanbul'da artış gösteren sivrisinek vakalarından sonra konu hakkındaki araştırmalar da hız kazandı. Prof. Dr. Akçay, dere kenarına yakın yerlerde bu sinek türünün bulunduğunu belirtti. Akçay, "Aedes sivrisineğinin ana belirtilerini gözlemlediğimizde çocuklar üzerinde sokma işleminden sonra normal sivrisineğe oranla daha büyük ve yara formunda belirtiler bıraktığı sonucunu görmekteyiz. Sivrisinek ısırığından sonra ısırılan bölgelerin kaşınması sonrası kalan izleri incelediğimizde ise normal sivrisinek izlerine oranla daha derin ve büyük formda olduğu rastladığımız bulgular arasındadır." sözlerini dile getirdi.

BÜYÜK YARALARA NEDEN OLUYOR

İstanbul'da görülen Aedes sineği hakkında açıklama yapan Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Fatma Merve Tepetam, halk sağlığı alanında en iyi tanımlanmış sivrisinek türü olduğunu belirtti.

Bu sivrisinek türünün bulunduğu bölgelerde Sarı humma hastalığının görüldüğünü söyleyen Tepetam, özellikle bu sinek kültürünü tropik bölgelerde yer aldığını dile getirdi. Tepetam, "Dişi sinekler, yumurtaları olgunlaşsın diye konakçıdan kan emiyor ve ısırdıklarında konakçıya bulaştırdıkları tükürük bezi sıvısı da alerjik ve immünolojik rahatsızlıklara sebebiyet veriyor. Bu konuda vatandaşlarımız çok dikkatli olmalı." dedi.

Aedes sivrisineği belirtileri

Bu sinek türü tarafından ısırılan kişilerde 20 dakikada zirveye ulaşan kızarıklık ve şişkinliğin görüldüğü belirtildi. Bununla birlikte kaşıntı ve sert nohut tanesi kadar şişliklerin olduğu söylenirken, 24 36 saat içerisinde zirveye ulaştığının altı çizildi. Tepetam, Aedes sineği tarafından ısırılan kişilerin 7 ila 10 gün içerisinde güzelliklerini ifade etti.

Konu hakkında açıklamalarına devam eden Tepetam, ısırılan kişide ki belirtilerin 8-10 saat içerisinde kötüleştiğini ve skeeter sendromunun ortaya çıktığı ifade etti. Kişinin vücudunda 10 santimetreye kadar ulaşabilen kaşıntılı ağrılı kızarık ve büyük şişliklerin oluştuğunu ifade eden Tepetam, şişliklerin 3 ile 10 gün içerisinde düzeldiğini vurguladı.

AEDES SİVRİSİNEK ISIRIĞINDAN NASIL KORUNULUR?

Doç. Dr. Tepetam, bu sinek türünden korunmak için neler yapılması gerektiğini açıkladı. Sineklerden korunmak için şu yöntemleri uygulayabilirsiniz:

Sivrisineklerden korunabilmek için aktivite değişikliği yapılmalıdır.

Hava karardıktan sonra dışarı çıkmamalı ve sulak alanlardan uzak durulmalı.

Sivrisinek üreme alanlarına azaltmak adına ev veya diğer Yakın çevrede yer alan su birikintilerine kaldırmak.

Böcek ilaçları insan vücuduna doğrudan temas etmese de böcek ilacı emdirilmiş giysiler temin edilebilir.

Çeşitli formülasyonlarda ve konsantrasyonlarda farklı böcek kovucular mevcuttur. En etkili kovucular DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamid) ve pikaridindir.

Büyük lokal reaksiyonların görülmesi durumunda tedavi edebilmek için antihistaminikler ve şiddetli reaksiyonlar için kortizonlu kremler kullanılabilir.