Rusya'nın müttefiki Belarus'tan Ukrayna tahılıyla ilgili kritik bir karar geldi.

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, Belarus'un BM'ye Ukrayna tahılının Litvanya limanlarına ulaşabilmesi için transit geçişine önkoşul olmadan izin vereceğini belirttiğini söyledi.

Belarus Dışişleri Bakan Yardımcısı Yury Ambrazevich Cuma günü BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Cuma günü New York'ta bir araya gelmişti.

Belarus, daha önce Ukrayna tahılının Baltık Denizi limanlarına transit geçişi için kendi ürünlerinin de limanlardan sevkiyatına izin verilmesi şartını ileri sürmüştü.

Cuma günkü görüşmede Belaruslu yetkilinin ülkenin ihracatına yönelik kısıtlamaların kaldırılması yönündeki taleplerini yinelediği belirtildi.

 

Belarus dünyanın önde gelen potasyum hidrat üreticileri arasında yer alıyor.

Ukrayna tahılı Karadeniz'den dünyaya dağıtılıyor

Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından tahıl sevkiyatı sürerken, Rusya, 29 Ekim'de Sivastopol'da gerçekleştirilen saldırılar nedeniyle tahıl girişiminin geçici olarak durdurulduğunu BM ve Türkiye'deki makamlara iletti. Bunun üzerine Ukrayna limanlarından gemi çıkışı durduruldu.

Daha sonra Rusya anlaşmaya geri döndü ve tahıl sevkiyatı yeniden başladı.

Ukrayna'dan ilk gemi 1 Ağustos tarihinde yola çıkmıştı. O tarihten bu yana 520'yi aşan gemiyle 13 milyon tondan fazla tahıl taşındı.