Çorum Osmancık ve çevre illerde yaşayan birçok kişinin ekmek kapısı olan beyaz altın olgunlaşma sürecine girdi. Pırlanta olarak da bilinen beyaz altının yüzde 5'ini karşılayan Osmancık pirincinin hasadı biçerdöverler ile yapılıyor. Ortalama 5 ayda olgunlaşan çeltik, hasattan sonra kurutma aşamasına geçiyor. Kabukları ile kepeklerinden ayrılan pirinçler son aşamada ise fabrikalarda satılacak. Geçen yıla göre bu yıl rekoltenin yükselmesi ise üreticiyi mutlu etti.

28 BİN 395 DEKARA EKİLDİ

Çorum Kızılırmak havzasındaki üç ilçede ekimi yapılan çeltik için Dodurga'da 210 çiftçi 5.200 dekar, Laçin'de 151 çiftçi 2.433 dekar, Osmancık'ta da 723 çiftçi 20 bin 762 dekar alana çeltik ekim ruhsatıyla ekimlerini yaparken, toplam 1.084 çiftçi 28.395 dekar alana ekim yaptı.

h-6-1.jpg

HER ŞEY RANDIMANA BAĞLI

Çeltik randımanının iyi çıkmasını ve emeklerinin karşılığını almayı beklediklerini söyleyen üretici Şaban Balcı, “Osmancık çeltiği biçme sezonumuz başladı. Belki iklimden dolayı verimler düşük filan diyorlar ama inşallah randımanlar yüksek çıkar, düşük olan verimi oradan telafi ederiz. Randımanlar iyi çıkarsa satarız emeğimizin karşılığını alırız. Çeltik çiftçisinin bütün ümidi, çeltik randımanının yüksek çıkması, verimin iyi olması. Belki, bu sene iklim değişikliğinden dolayı bahar aylarında havalar zamanında ısınmadı. Sonra da birden aşırı sıcaklar kızdırdı. Allah bütün çiftçimize gülerek biçmek, yemek nasip etsin” ifadelerini kullandı.

h-6-2.jpg

FİYATI TMO BELİRLEYECEK

Çeltik üretimi yapan ve biçerdöver işletmecisi olan Osmancık Kumbaba köy muhtarı Satılmış Güven ise, “ilk hasat verilerine göre bu yılki randımanımız şu an için iyi seviyede. Randıman yaklaşık 62 ve dönüm başına ise 680 kilo verim var. Bundan aşağı düşmezse bizim için çok iyi bir durum. Tek isteğimiz Osmancık civarı ve Kızılırmak havzasında ekilen çeltikten üretilen pirincin başka yerlerde ekilen pirinç ile karıştırılmaması, Osmancık pirinci olarak tek çeşit şeklinde satılmasını, tüketicinin tercihinin ise kaliteli pirinç tüketmek istiyorlarsa bu bölgede üretilen pirinç ile başka bölgede ekilen pirinçleri gerçek Osmancık pirinci sanarak almamalarını tavsiye ediyoruz. Başka bir konu ise, henüz Toprak Mahsulleri Ofisi çeltik için bir fiyat açıklaması yapmadı. Fiyatların açıklanmasını TMO tarafından iyi bir fiyat açıklanmasını istiyoruz. Şimdiden çeltik üreticisi çiftçilerimize yeni sezonun hayırlı uğurlu olmasını ve hayırlı kazanç elde etmelerini diliyorum" ifadelerine yer verdi.