Lif yemek sağlık açısından çok çok önemlidir. Lif hem sindirim sistemini düzenler hem de kolesterolü düşürerek kan şekerini kontrol altına alır. Hatta bazı hastalıkların bile önüne geçer. Bu hastalıklardan en önemlisi ise kabızlıktır. Kabızlık hastalığıyla hepimiz karşı karşıya kalabiliriz. Ancak çözümü çok basit. Bu besinler ile bağırsaklarınız baştan aşağı temizlenecek ve kabızlığınıza çare olacak. Peki kabızlığa iyi gelen besinler neler? İşte sindirim sitemini rahatlatan kabızlığa son veren o besinler...

BU ÇAY TARİFİ İLE KABIZLIĞA SON

Bu çay tarifi ile bağırsaklarınız baştan aşağı temizlenecek ve sindirim siteminiz tekrardan eski sağlığına kavuşacak. İşte o doğal çay tarifi;

Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı yeşil çay
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 yemek kaşığı sinameki yaprağı

YAPILIŞI

Yarım litre suyu ocakta kaynatın. Ardından içerisine tüm malzemeleri ekleyip 10 dakika boyunca demlenmeye bırakın. Son olarak süzerek içebilirsiniz. Dilerseniz içerisine 1 çay kaşığı bal atarak tatlandırmanız da mümkün.

k44334-1.jpg

ÇAY İÇERKEN SAKIN BUNLARI YEMEYİN

Verdiğimiz bu çay tarifi uzun sureli kullanıma karşı uygun değildir. Özellikle kronik rahatsızlığı olanlar doktorlarına danışmadan sakın içmesin. Ancak kronik olarak kabızlık sorunu yaşıyorsanız düzenli olarak tüketebileceğiniz ve bu sorunu tamamen bitirebilecek çeşitli yiyecekler bulunmakta.

KABIZLIK NEDEN OLUR?

Kabızlığın, genellikle hayat tarzına dayanan bir çok nedeni olabilir. Bunlar arasında normal diyet esnasında yenilenler ve günlük yaşam aktivitelerinde değişiklikler olabilir.

Beslenme esnasında yeterli su ya da lifli besin alınmaması bir başka nedendir. Çok miktarda süt ürünü tüketmek bazı bünyelerde kabızlığa neden olabilir. Aktif bir hayat sürmemek veya tuvalet yapma dürtüsüne uzun süre direnmek kabızlığa yol açabilir. Stres kabızlık için ayrı bir nedendir.

Müshillerin ya da laksatiflerin uzun süreli kullanımı da kabızlığa yol açar. Aynı zamanda özellikle güçlü ağrı kesici ilaçlar, antidepresanlar, demir hapları, içinde kalsiyum, veya alüminyum bulunan antacid ilaçları da kabızlığa neden olabilir.

k3233.jpg

Çeşitli yeme bozuklukları, irritabl barsak sendromu, gebelik, sindirim sistemindeki sinirler ve kaslarda sorunlar, kolon kanseri, Parkinson hastalığı ya da multipl skleroz gibi nörolojik sorunlar ile az çalışan tiroid, ya da hipotiroidizm, gibi tıbbi sorunlar da kabızlık semptomuna neden olabilir.

KABIZLIK BELİRTİLERİ NELER?

Bireylerde tuvalete çıkma sayısı azsa, tuvalet esnasında zorlanma hissi varsa, sert veya çok küçük dışkı çıkarılıyorsa, tuvaletten sonra bağırsakların tamamen boşaldığı hissi yoksa ve göbek şişkinliği varsa, bunlar kabızlık semptomları olarak tanımlanır.

Bunun yanı sıra bağırsakları boşaltmak için göbeğe ya da karın bölgesine el ile bastırma, ya da parmak ile yardımcı olma ihtiyacı hissediliyorsa, bu da kabızlık belirtisi olarak tanımlanabilir.

Ani kabızlığın yanı sıra karın ağrısı veya kramp hissi varsa, aynı zamanda hiçbir şekilde tuvalet yapılamıyor ve gaz çıkarılamıyorsa mutlaka ve acilen doktora başvurmak gereklidir.

Eğer kabızlık yeni başladıysa ve alınan önlemler yeterli gelmiyorsa, dışkıda kan varsa, istemsiz ve denemeden kilo kaybı varsa, bağırsak hareketleri şiddetli ağrıya neden oluyorsa, kabızlık iki haftadan uzun sürüyorsa veya dışkının boyutları, şekli ve kıvamında önemli ölçüde değiştiyse yine doktora başvurmak gereklidir.

Bitmeyen kabızlık için doktora başvurulduğunda, doktor kabızlık nedenini bulmak için bazı testler önerebilir: Bunlar arasında hormon düzeylerini kontrol etmek için kan testleri, makat kaslarını kontrol için testler, atıkların bağırsak boyunca nasıl ilerlediğini görmek için testler veya kolon tıkanıklıklarını kontrol etmek için kolonoskopi seçenekleri mevcuttur. Bağırsak hareketleri, dışkının özellikleri, diyet ve diğer faktörlerin kaydını tutmak uygun bir tedavi bulmaya yardımcı olabilir.

KABIZLIĞA İYİ GELEN BESİNLER

  • BADEM
  • ELMA
  • ENGİNAR
  • AVOKADO
  • ARPA
  • PANCAR
  • YULAF KEPEĞİ
  • BROKOLİ
  • ESMER PİRİNÇ
  • CHİA TOHUMU
  • EDAMAME
  • EDAMAME