Türkiye demokrasisini zedeleyen 12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden 42 yıl geçti. İdam, kötü muamele ve insan hakları ihlalleriyle zihinlerdeki yerini koruyan darbenin yıldönümü nedeniyle Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu Twitter hesabından bir mesaj yayımladı.

'MİLLET İRADESİNİN ÜSTÜNDE HİÇBİR GÜÇ YOKTUR'

Darbeleri ve demokrasiye zarar veren her girişimi lanetlediğini söyleyen Davutoğlu paylaşımında, "12 Eylül'ün yıl dönümünde darbeleri ve demokrasiyi sekteye uğratmayı amaçlayan her türlü girişimi lanetliyorum. Millet iradesinin üstünde hiçbir güç yoktur ve olmayacaktır" ifadelerine yer verdi.

12 EYLÜL 1980 DARBESİ

Darbe sürecinde, 650 bin kişi gözaltına alınmış, açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılanmıştı. 7 binden fazla kişi için idam cezası istenmiş, 517 kişinin ölüm cezasına çarptırıldığı süreçte, 50 kişi darağacına gönderilmişti. 14 bin kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılmıştı. 30 bin kişi "sakıncalı" olduğu iddiasıyla işinden atılmış, cezaevlerinde ise işkence sonucu 171 kişi olmak üzere yaklaşık 300 kişi hayatını kaybetmişti. Darbeden 32 yıl sonra hakim karşısına çıkan darbeci generaller Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya yargılama sürecinde öldükleri için dava düşürülmüştü.