Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın son faiz indirimi sonrası TL yabancı para birimleri karşısında değer kaybetmeye devam etti. Serbest piyasada 18,1110 liradan alınan dolar 18,1130 liradan satılıyor. 18,1790 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 18,1810 lira olarak belirlendi.

Cuma günü doların satış fiyatı 18,1160 lira, euronun satış fiyatı ise 18,2200 lira olmuştu.

Yeni haftanın ilk işlem gününde dolar kuru 18,16’ya yükselerek tarihi zirve yapmaya yaklaştı.

1465863.jpg

MERKEZ'DEN KREDİ HAMLESİ

Faiz indirimine devam eden Merkez Bankası karar metninde dikkat çektiği kredi büyümesi ve kredilerin selektif kullanılmasına dair hafta sonu yeni bir düzenlemeye gitti.

 

İş dünyasından oldukça şikâyet gelmesi üzerine ticari kredilerde kat sayı ve menkul kıymet tesisinde değişiklik yapıldı.

Yeni düzenleme ile bankaların ticari kredi faizlerini düşürmek, piyasa faizi ile politika faizi arasındaki farkı en aza indirmek ve alınan kredilerin ama uygun kullanılmasını sağlayarak döviz alımının önüne geçilmesi hedefleniyor.

KÜRESEL PİYASALAR NEGATİF BAŞLADI

Küresel piyasalarda, geçen hafta hâkim olan enflasyon ve resesyon arasında gidip gelen belirsizliklere yeni haftada Çin ekonomisine yönelik artan huzursuzlukların eklenmesiyle negatif seyrin devam ettiği görülüyor.