Günlük hayatta en çok karşılaştığımız ağrılardan olan diz ağrısı, en zor geçen kronik ağrılardan biridir. Oturduğumuzda, yürüdüğümüzde hatta durduğumuz yerde bile bu ağrıyı hissedebiliriz. Peki diz ağrısı neden olur ve nasıl geçer? İşte bu bilinmeyen karışım ile geçmeyen diz ağrılarından anında kurtulabilirsiniz. Eski sağlığınıza anında kavuşun! İşte diz ağrılarını geçiren o karışım...

HAYATINIZI KOMPLE ETKİLER

Yürüdüğünüzde, koştuğunuzda, bisiklete bindiğinizde hatta durduğunuz yerde bile dizleriniz ağrıyabilir. Bu ağrılar tüm gününüzü mahfede bilir ve size eziyet olabilir.

DİZ AĞRISI NEDİR VE NEDEN OLUR?

Karmaşık bir yapıya sahip olan diz ekleminde ağrıya neden olabilecek pek çok sorun ortaya çıkabilir. Diz ağrılarının en yaygın nedeni osteoartrittir ve yaşlı bireylerde oldukça sık olarak görülür. Buna ek olarak romatizmal hastalıklar, enfeksiyonlar, kıkırdak problemleri, diz bağları ve menisküslere ilişkin sorunlar gibi pek çok farklı nedenle de diz ağrıları oluşabilir.

k43434-2.jpg

Yürürken, merdiven çıkarken, egzersiz sırasında ve bazen dinlenme halindeyken dahi hissedilebilen diz ağrıları son günlerde başlamış ise yapılan ters hareketler veya diz ekleminde incinmeye neden olabilecek aktiviteler nedeniyle gelişmiş olabilir. Fakat ağrılar uzun süredir devam ediyorsa, zaman zaman azalıp zaman zaman şiddetleniyorsa bir eklem hastalığını işaret etme olasılığı yüksektir. Bu nedenle bir haftadan uzun süren veya şişlik, kızarıklık gibi sorunlarla birlikte görülen diz ağrıları önemsenmeli ve mutlaka hekime başvurulmalıdır.

k4343-21.jpg

Dinlenme halinde sızlama şeklinde hissedilen veya merdiven inip çıkma, oturup kalkma, adım atma, eğilme gibi eylemler sırasında ağrı, takılma hissi gibi sorunların yaşanması, genel olarak diz ağrısı olarak tanımlanabilir. Ağrının ne şekilde ve hangi şiddette hissedildiği ağrıya neden olan sağlık sorununa göre değişkenlik gösterir. Ağrı ve hassasiyete ek olarak dizlerde şişme ve kızarıklık da gözlenebilir, bu durum tek bir dizde görülebileceği gibi her iki dizi birden etkileyebilir.

BU BESNLERLE DİZ AĞRILARINIZA SON VERİN

Ancak bu ağrılardan kurtulmanın yolu var. Tek yapmanız gereken düzenli ve sağlıklı beslenmek. Uzmanlar tarafından önerilen bu besinler ile diz ağrılardan kurtulun. İşte kemik ağrılarına iyi gelen besinler...

HAVUÇ

Genel olarak göz sağlığına olan faydası ile bilenen havuç aslında diz ağrılarına da iyi gelmekte. Eskiden beri diz ağrılarını hafifletmek için havuç tüketilirmiş. Ağrılara oldukça etkili olan havuç içeriğinde anti-inflamatuar bileşikler olan A vitamini ve beta-karoten bulundurur. Havuçlardan en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, pişirerek tüketebilirsiniz. Eğer pişmiş halini sevmiyorsanız, çiğ de tüketebilirsiniz. Günde iki porsiyon havuç tüketmek, diz ağrınızı oldukça azaltabilir.

k4343-22.jpg

ZERDEÇAL

İçeriğinde bulundurduğu birçok yararlı bileşen ile her hastalığa şifa olan zerdeçal, ağrılar içinde birebirdir. Doğru zerdeçal tüketimi ile birlikt diz ağrısı ve diğer herhangi bir eklem ağrısı riskini önemli ölçüde azaltabilir. Ağrıyı iyileştirme yeteneği neredeyse ağrı kesici bir bileşen olan ibuprofeninkine eşittir.

k344334-5.jpg

ELMA SİRKESİ

Genellikle salatalarda bolca kullandığımız elma sirkesi aslında diz ağrılarına çare olmakta. Günde iki yemek kaşığı sirke içmek, diz çevresindeki iltihaplanmaya neden olan toksinleri atmanızı yardımcı olabilir. Ayrıca elma sirkesini zeytinyağı ile karıştırıp, yaklaşık bir hafta boyunca günde bir kez dizlerinize masaj uygulamak dizlerdeki ağrıyı büyük oranda azaltmanızı sağlar.

k434343-6.jpg

ZENCEFİL

Zencefil, yiyebileceğiniz veya ağrılı ve hassas dizlerinize sürebileceğini başka bir harika besindir. Zencefil, güçlü bir anti-inflamatuar madde olan gingerol adı verilen aktif bir bileşen içerir.

HARDAL YAĞI

Hardal yağı, zeytinyağı veya hindistan cevizi yağı karıştırılarak dize masaj uygulanabilir. İltihaplanmayı azaltacak bu besin, aynı zamanda ağrılar üzerinde etkilidir. Daha fazla etki için allisin açısından zengin olan soğan ve sarımsak ile birlikte karıştırarak masaj yağı olarak kullanabilirsiniz.