Google'a karşı açılan ve iki aydır süren federal antitröst davasında geçtiğimiz gün şaşırtıcı bir açıklama yapıldı. Google’ın Safari tarayıcısında yapılan Google aramalarından elde ettiği reklam gelirinin yüzde 36'sını Apple’a ödediği öğrenildi. Hem Google hem de Apple yaptıkları anlaşmayla ilgili ayrıntıların kamuoyuna açıklanmasına itiraz etmişlerdi.

Google geçen hafta mahkemeye yaptığı başvuruda, anlaşmayla ilgili ek bilgilerin açıklanmasının ‘rekabetçi konumu makul olmayan bir şekilde zayıflatacağını’ savunmuştu.

Alphabet'in Chicago Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olan uzman tanığı Kevin Murphy’nin bu miktarı açıklaması beklenmiyordu. Bloomberg’in haberine göre Google'ın avukatı John Schmidtlein tanığın ‘gizli kalması gereken anlaşma detayını’ söylemesi üzerine gözle görülür bir şekilde irkildi. Business Insider Alphabet CEO'su Sundar Pichai’nin farklı bir (rekabeti düzenleyen) antitröst davası için verdiği ifadede bu miktarı doğruladığını aktardı.

BU MİKTAR KAMUOYU TARAFINDAN BİLİNMİYORDU

Daha önce kamuoyu tarafından bilinmeyen bu miktar, Google'ın arama anlaşmasının hem Apple hem de arama motoru şirketi için ne kadar kazançlı olduğunun en açık göstergelerinden biri haline geldi.

 

Ayrıca son birkaç yıldır antitröst incelemesi altında olan dünyanın en büyük iki teknoloji şirketi arasındaki ilişkiye daha fazla ışık tutuyor. İki şirket arasında 2002 yılından bu yana Google'ı Apple'ın Safari'sinde varsayılan arama motoru yapan bir anlaşma mevcut. Bu anlaşma ABD'de en çok kullanılan akıllı telefon iPhone'un arama motorunu belirlediği için benzer anlaşmalar arasında en önemlisi ve davanın ana odak noktasını oluşturuyor.