Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili büyük gün bugün. EYT düzenlemesini kapsayan ‘Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor.

Dünya.com'un haberine göre; teklifin yasa haline gelmesiyle birlikte 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında yürürlüğe giren kanun ile getirilen emeklilikte yaş koşulu, prim gün sayısı ve hizmet yılını dolduranlar açısından kaldırılarak, yaş sebebiyle emekli olamayanların emekliliğinin önü açılmış olacak.

AY SONUNA KALDI

EYT kanun düzenlemesinin görüşülmesi, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sebebi ile meclisin çalışmalara ara vermesi sebebi ile ay sonuna kalmıştı.

EMEKLİLİK DİLEKÇESİNİ KİMLER VEREBİLECEK?

EYT teklifinin TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında açıklanan bilgilere göre; SSK’dan 1 milyon 661 bin, BAĞ-KUR’dan 88 bin 626, Emekli Sandığı’ndan ise 496 bin kişi emeklilik koşullarını yerine getirmiş bulunuyor ve EYT yasasının bu hafta TBMM’de kabul edilmesi halinde, Resmi Gazete’de yayımlandığı günden itibaren emeklilikle ilgili koşulları sağlayanlar emeklilik dilekçesi verebilecekler.

 

İLK MAAŞ NE ZAMAN VERİLECEK?

Durum böyle olunca da mart ayında emeklilik dilekçesini veren vatandaşların, nisan ayı itibarıyla emekli maaşına hak kazanması bekleniyor. Emekli olmalarının ardından aynı iş yerinde 10 gün içinde tekrar işe başlayan çalışanlar için işverene yüzde 5 sosyal güvenlik destek primi indirimi sağlanacak.