Başbakan Truss, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'i ziyaretinden sonra Başbakanlık Ofisi önünde ilk konuşmasını yaptı. Truss yaptığı konuşmada, Rusya-Ukrayna arasındaki savaş ve Kovid-19'un getirdiği ekonomik yıpranma gibi konular için bir kalkınma programı olduğundan bahsederek "Şimdi sorunları çözmenin zamanı" dedi.

İngiltere halkının güçlü olduğunu vurgulayan Truss, "Karşılaştığımız zorluklar karşısında yılmamalıyız. Fırtına ne kadar güçlü olursa olsun İngilizlerin daha güçlü olduğunu biliyorum. Çok büyük bir enerji ve kararlılık yeteneğine sahibiz. Fırtınayı atlatabiliriz. Ekonomimizi yeniden inşa edebilir ve modern parlak Britanya olabiliriz. İnsanlara ve gelecek nesillere fırsat ve refah sağlamak hayati görevimizdir" dedi.

TRUSS’TAN JOHNSON’A ÖVGÜ

Truss ayrıca, eski Başbakan Boris Johnson'dan ise övgüyle bahsederek, "Benden önce görevde olan Başbakanı saygıyla anıyorum. Boris Johnson, Kovid-19 aşısını ve Brexit'i gerçekleştirmeyi başardı. Rus saldırganlığına karşı çıktı. Tarih onu son derece önemli bir Başbakan olarak görecek" dedi.

İNGİLİZ BASININDA

Truss'un konuşmasında en dikkat çeken sözü olan ''Fırtınayı atlatabiliriz'', İngiliz basınının manşetinde de yer aldı.

Times ve Telegraph aynı manşetle, “Fırtınayı atlatabiliriz” başlığıyla çıktı. Truss’ın Kabine değişikliği ise Guardian, Express ve Times gazeteleri tarafından “gaddarca” bulundu.

thetimes.png

Times gazetesi Truss’ın sübvansiyon ve vergi indirimleriyle ekonomiyi yeniden inşa etmeyi düşündüğünü, hanelere ve şirketlere verilecek desteğin 150 milyar sterlini aşabileceğini yazdı.

Gazetenin editörleri, Truss’ın önceki Başbakan Boris Johnson’dan kalan Kabine’nin yarısından fazlasını değiştirdiğini, Kabine de Johnson ne de Muhafazakar Parti’deki başkanlık yarışında rakibi olan Rishi Sunak’ın destekçisinin bulunduğunu ekledi.

Truss’ın hanelerin yanı sıra şirketlere de enerji konusunda destek vereceğini açıklamasından sonra Domino’s Pizza gibi restoranların hisselerinin yüzde 6’dan fazla yükseldiğini aktaran Times, başyazısında ise Truss’ın verdiği sözleri tutması gerektiğini vurguladı.

dailttelegraph.png

Aynı manşetle çıkan Telegraph da enerji faturalarının yıllık 2 bin 500 sterlinde (yaklaşık 52 bin TL) dondurulacağını yazdı.

Gazeteye konuşan uzmanlar, Truss’ın açıkladığı planlar sayesinde önümüzdeki yıla dair enflasyon tahminlerinin düştüğünü söyledi.

Telegraph Politika Editörü Ben Riley-Smith, Truss’ın kıdemli Muhafazakar siyasetçilerden gelen çağrılara rağmen partinin her kesiminden siyasetçiler yerine sadece kendi destekçilerinden oluşan bir kabine kurduğunu yazdı.

Gazeteye, Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy’in Truss’la görüşen ilk yabancı lider olduğunu ve onu Ukrayna’ya davet ettiğini aktardı.

miror.png

Mirror gazetesi “Fazlasıyla bozduğunuz ülkeyi tamir edin” manşetine yer verdi.

Gazete “Truss Başbakanlık’a çok sayıda vaatle giriyor (tıpkı kendinden önceki üç Muhafazakar başbakan gibi” ifadelerini kullandı.

Endişeli, fazla çalıştırılan ve düşük maaş ödenen halkın bu sözlere kuşkucu yaklaştığını belirten Mirror Politika Editör Yardımcısı Ben Glaze’e göre, şüpheleri gidermek Truss’ın elinde.

Express gazetesi de “Birlikte fırtınayı atlatabiliriz” sözlerine manşetinde yer verdi.

Gazeteye göre “gaddarca” Kabine değişikliği ise Rishi Sunak’ın destekçilerinden intikam niteliği taşıyor.

Guardian gazetesinin politika editörü Pippa Crear, gazetenin manşetinde yer alan haberinde Truss’ın geleceğinin enerji faturalarına getireceği üst sınıra bağlı olduğunu yazdı.

Gazeteye göre enerji faturalarına verilen desteği gelecekte kullanıcılardan geri alma senaryosunun gerçekleşmesi zor.

Bu yüzden bunun maliyetini vergi mükelleflerinin üstlenmesi gerekecek.

financialetimes.png

Truss’ın açıkladığı destek planlarını manşetinde inceleyen Financial Times gazetesine konuşan analist Ahmed Farman, bu destek paketinin boyutunun Covid-19 paketlerinden daha büyük olduğunu ve ülkenin yakın tarihindeki en büyük refah desteği olacağını söyledi.

Gazeteye konuşan ve adını açıklamayan bir kaynağa göre Truss’ın hanelere desteği 18 ay sürecek.