Amasya Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün 112 Acil Çağrı Merkezi arkasında bulunan yerleşkesinde "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi - Kuru Tarım Alanlarında Nohut Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında nohut tohumu çiftçi destek töreni gerçekleştirildi. Nohut tohumları çiftçilere %50 hibeli olarak sağlandı. 

Müdürlük yerleşkesinde düzenlenen törende konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin;

"Kuru Tarım Alanlarında Nohut Yetiştiriciliği Projesi törenimize hoş geldiniz. Nohut dünyada en çok üretilen ikinci baklagil türü olup, 2020 yılında 15,1 milyon ton üretim gerçekleşmiştir. Ülkemizde ise nohut en çok üretilen baklagil türüdür. Mercimekten sonra kuraklığa ve sıcaklığa en çok dayanan bitki olması, nohudu yarı-kurak ve kurak alanların en önemli bitkilerinden birisi yapmıştır.2020 yılı verilerine göre dünya sıralamasında ülkemiz üretim miktarı bakımından 2. sırada yer almakla birlikte nohut ihracatı ticaret hacminin de %12’sini oluşturmaktadır.

Nohut ülkemizde kuraklıkla mücadele kapsamında ve gelir getirici yetiştiriciliği yapılan ürünlerden bir tanesidir. Buğday arpa ile münavebeye girebilen, nadas alanlarında kullanılabilen ve toprağa azot takviyesi yapan, bu yönüyle de bizim için çok önemli bir üründür.

2022 yılında ülkemizde 4,6 milyon dekar alanda 580 bin ton üretim gerçekleşirken, ilimizde 18 bin dekar alanda 3.314 ton nohut üretimi gerçekleştirilmiştir. 

İlimizde kırsalda bulunan ve çeşitli sebeplerle üretim yapılmayan kuru, atıl tarım arazilerini tarıma kazandırmak ve nohut üretimini yaygınlaştırmak amacı ile 2019 - 2022 yılları arasında Tarım ve Orman Bakanlığı ve İl Özel İdaresinin katkısı ile toplam proje tutarı yaklaşık 914 Bin TL olan 109 Bin kg nohut tohumu desteği 1.260 üreticimize sağlanmış olup, 9 Bin dekar alanda üretim gerçekleştirilmiştir.

Bugün ise toplam proje tutarı 1,5 milyon TL olan Tarım ve Orman Bakanlığı %50 hibe desteği ile 400 üreticimize 44.100 kg nohut tohumu desteği sağlanacak olup; 3.675 dekar alanda üretim gerçekleştirecektir.