Küresel hisse senetleri piyasaları Çin’deki dalgalanmanın gölgesinde bugün yükselişini koruyor. ABD’de bilanço sezonunun olumlu geçmesi endekslerde etkisini gösteriyor.

S&P 500 endeksi pazartesi gününü yüzde 1,2 yükselişle kapatırken Nasdaq 100 yüzde 0,9 artıda günü tamamladı.

İki endekste vadelilerde yeni işlem gününde sınırlı yükseliş izleniyor.

S&P 500 şirketlerinin yaklaşık beşte biri bilanço açıkladı ve bilanço açıklayanların çoğunluğu beklentinin üzerinde kâr duyurdu.

Çin’deki toparlanmanın yanı sıra diğer Asya Pasifik endeksleri de ralli yapıyor.

Japon Topix'te günlük primi yüzde 1'i aştı, Avustralya S&P/ASX 200 de primli.

Risk iştahının yükselmesi tahvil getirilerine düşüş olarak yansıyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi dört baz puan düşüşle yüzde 4,21 seviyesinde.

Euro ve sterlinin yükselmesiyle birlikte Bloomberg Dolar Endeksi geriliyor. Müdahale için gözlerin çevrildiği dolar/yen ise yatay.

Çin hisselerinde toparlanma

Çin hisseleri tarihi düşüşün ardından dipten alım desteği ile toparlanıyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’in üçüncü döneminde piyasa karşıtı uygulamalarını güçlendireceği beklentisiyle Hong Kong Hang Seng Çin Şirketleri Endeksi pazartesi gününü yüzde 7,3 düşüşle 2008’den bu yana en düşük seviyede kapamıştı.

Söz konusu endeks bugün yüzde 2’den fazla yükseldi. Hang Seng Teknoloji endeksi de yüzde 6'yı aşan toparlanma sergiledi. Çin CSI 300 ise yüzde 1 artıda seyrediyor. Toparlanmada tarihi düşüşün ardından yatırımcıların Çin hisselerini ucuz seviyelerde görmesinin de etkisi oldu.

JPMorgan’ın “hisse iyimser” stratejisti Marko Kolanovic’e göre Çin hisselerinde yaşanan çöküş temellerden kopuk bir şekilde gerçekleşti ve gelinen seviyeler yatırımcısına alım fırsatı sunuyor. Allianz Global Investors da Çin’in kovid tedbirlerini kısa vadede kaldıracağını öngörerek yatırımcılarına Çin’in turizm ve eğlence sektörlerindeki ağırlığını artırması tavsiyesi verdi. Kur cephesinde ise yuan zayıflığını koruyor.

Dolar/onshore yuan kuru yüzde 0,6 yükseldi ve 7,3084 ile Aralık 2007 zirvesine ulaştı. Çin Merkez Bankası’nın yuanı daha zayıf bir seviyede sabitlemesi bankanın yuan zayıflamasına izin verdiği şeklinde yorumlandı.