Wall Street endeksleri geçen haftanın son işlem gününde enflasyon beklentilerinin yükselmesi ve tahvil getirilerinde yaşanan tırmanışın ardından sert düşerken yeni haftanın ilk işlem gününde küresel piyasalarda toparlanma çabası dikkat çekti.

ABD vadeli endeksleri yükselişle yeni haftaya girdi.

Cuma günü 7 baz puan yükselen ABD 10 yıllık tahvil getirisi de bu sabah düşüyor. Asya Borsaları da cuma günkü Wall Street kapanışları ile Çin Devlet Başkanı Şi’nin sıfır Kovid ve gayrimenkul sektörü politikalarında değişiklik sinyali içermeyen açıklamaları sonrası düşüyor.

Çin Merkez Bankası’nın üç ayın ardından ilk kez orta vadeli krediler aracılığıyla nakit çekmeye ara vermesinin ardından offshore yuan, dolara karşı kazançlarını artırdı.

Çin'de Komünist Parti kongresinde büyüme mesajları

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, ülkesinin küresel gücünün arttığını ancak önlerinde “tehlikeli fırtınalar” olduğunu söyledi.

Pekin’deki 20. Komünist Parti kongresinin açılışında yaptığı konuşmada Şi, bazı analistlerin ulusal güvenliğe odaklanılabileceği yönündeki beklentilerine karşın politikalarında büyümeyi ve kalkınmayı merkeze almaya devam edeceklerini vurguladı.

Görevine üçüncü bir dönem devam etmesine kesin gözüyle bakılan Şi, Çin ekonomisini aşağı çeken iki ana risk faktörü konusunda -katı Kovid kuralları ve konut piyasası politikaları- bir değişiklik olmayacağının da sinyalini verdi.

Şi, Sıfır Kovid politikasından övgüyle bahsetse de konuşmasının ileriye dönük planlarını ortaya koyduğu bölümlerinde virüse tekrar atıfta bulunmadı. Tayvan’ın “Çinlilerin meselesi” olduğunu ifade eden Xi, adayı almak için gerekirse güç kullanmaya hazır olduklarını yineledi.

Çin’de üçüncü çeyrek büyüme verileri Salı günü TSİ 05:00’te açıklanacak. Yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 0,4 büyüyen Çin ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 3,4 büyüdüğü tahmin ediliyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistler ülkede GSYH büyümesinin bu yıl sadece yüzde 3,3 olacağını öngörüyor. Çin’in bu yıl için resmi hedefi ise yüzde 5,5 seviyesinde.

Bu arada Goldman Sachs analistleri sıfır vaka politikasının muhtemelen en azından 2023’ün ikinci çeyreğine kadar süreceğini ve bu uygulamadan “kademeli olarak çıkılacağını” öngörüyorlar.