EMEKLİ, ASGARİ ÜCRETLİ, ÇALIŞMAYAN HERKESE ÖDEME YAPILACAK!

Yeni yılda ardı ardına gelen zamlarla birlikte devlette önlemini almaya çalışıyor. Asgari ücretliden emekliye, hatta çalışmayanlar bile bu ek ödemeden yararlanabilecek. Devlet tarafından sunulan destek paketlerine bir yenisi daha geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2023 yılı asgari ücretine yüzde 54,66 oranında zam yapmasının ardından asgari ücret net 8.506 TL’ye yükseldi. Memur ve emekli maaşları da belli oranda zamlandı. 2023 yılının Ocak- Temmuz ayları arasında 6 aylık dönem içerisinde zam yapıldı. Böylece en düşük emekli maaşı 5 bin 500 liraya yükselirken en düşük memur maaşı ise 11 bin 848 liraya yükseldi. Maaşlara yapılan bu zamların ardından devlet tarafından verilen yardım paketlerine de zam geldi.

Engelliden evde bakım hastasına, anne yardımından çocuk yardımına kadar tüm devlet yardım paketlerinde zamlı tarifeler belirlendi. İhtiyaç sahiplerinin aldığı bu yardım paralarındaki artış ı öğrenmek için detaylar haberimizde.

yardım parası

65 YAŞ MAAŞI 2 BİN LİRA

65 yaşını dolduran yaşlılara verilen kendisine bakacak kimsesi olmayan kişilere ödenen aylık 2 bin liraya yükseltildi. Halk arasında devlet yardım paketi olarak verilen bu aylığa yaşlılık aylığı da deniyor.

EVDE BAKIM ÖDEMESİ

İhtiyaç sahiplerine evde bakım ödemesi de veriliyor. Hane içinde kişi başı aylık geliri asgari ücretin 2 bölü 3 ünden az olan engelliye ise yeni zamlarla birlikte 4 bin 336 TL ödenecek.

ENGELLİ MAAŞI

Yapılan zamlardan sonra engelli maaşlarında da artış oldu. 2023 için engelli parası 1.594 liraya yükseldi. Bu maaş hane geliri kişi başına geliri 2835 liranın altında olan ihtiyaç sahiplerine ödenecek

ENGELLİ YAKINLARINA DESTEK ARTTI

18 yaş altı engelli yakınları da zamlardan nasibini aldı.1.594 lira da engelli yakınları alacak.

ÇOCUKLU AİLELERE VERİLEN DESTEK

İhtiyaç sahibi çocuklu aileler de çocuklarının okul çağına göre aylık alıyor. Okul öncesi çocuğu olanlar 2059 lira, ilköğretim öğrencisi olanlar 3090 lira, ortaöğretim öğrencisi olanlar 3295 lira, üniversitede okuyan öğrencisi olan aileler ise 3708 lira alacak. Orta öğrenime gitmesi gerekirken hiç okula gitmeyenlere ise 2059 lira, bir kurum bakımından ayrılan gençlere 1648 lira verilecek.

ANNELERİN DESTEĞİ DE ARTTI

Yeni doğum yapmış olan annelere de emzirme yardımı ödeniyor. Her yıl yeniden belirlenen bu ödemeye de artış yapıldı. Geçen yıl 316 lira olarak ödenen ödenek belirlenirken, bu yıl 2022 yüzde 64,27 artış ile 520 lira olarak belirlendi.