G7 ülkeleri tarafından konulan üst sınıra yanıt olarak uluslararası petrol satışları için bir taban fiyat belirlemeyi planlıyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi iki yetkiliye dayandırılan haberde, Moskova yönetiminin ya ülkenin varilleri için sabit bir fiyat uygulamayı ya da satılabilecekleri uluslararası ölçütlerde maksimum indirimleri şart koşmayı düşündüğü belirtildi.

Batılı devletler, Moskova'nın Ukrayna'daki savaşını finanse etme kabiliyetini sınırlamaya çalışma çabaları kapsamında Rusya'nın deniz yoluyla taşınan petrolündeki G7 tavan fiyatı Pazartesi günü yürürlüğe girmiş, ancak Rusya üretimi kısmak zorunda kalsa bile tedbire uymayacağını açıklamıştı.

Taban fiyat uygulamasının hangi seviyede olacağına dair henüz belirlenmiş bir rakam yok.

Tavan fiyatın hangi seviyede olacağı kritik öneme sahip

Uzmanlar bu seviyenin uluslararası standartlarda sigorta ve diğer G-7 ülke hizmetlerinden faydalanmak isteyen alıcılar için taban fiyat seviyesinin AB’nin belirlediği tavan fiyat olan 60 dolar altında olması gerekliliğinin kritik öneme sahip olacağının altını çiziyor. Öte yandan Yunan tankerlerinin de taşıma faaliyetleri için bu seviyenin altında olmasını şart koşacağı değerlendiriliyor.

Yetkililer Rusya’nın alıcılarına şeffaf bir fiyat mekanizması sunmayı hedeflediğini ve pazara dayalı bir yaklaşıma bağlı kalmak istediğinin altını çizdi. Buna göre Kremlin yönetimi tarafsız kalan alıcıları piyasa dışı adımlarla baskı altına alarak küstürmekten kaçınmayı hedefliyor.

Bloomberg’e konuşan kaynaklar seçeneklerden birinin petrole uygulanan indirime bir tavan koyulması ve böylece satılan ham petrole bir tavan fiyat oluşturulması olduğunu belirtti. Diğer bir seçenek olarak ise ham petrole sabit bir satış fiyatı belirlenmesinin değerlendirildiği ancak her iki uygulama için de belirlenen seviyelerin piyasa fiyatlarıyla uyumlu olacak şekilde düzenli olarak revize edilmesinin planlandığı kaydedildi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak da Salı günü yaptığı açıklamada tavan fiyatına uygulamasına verilecek yanıt konusunda aceleci olmayacaklarını ve kararın yıl sonunda verileceğini belirtti.