14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Tabip Odasında basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı Şanlıurfa Tabip Odası Odası Başkanı Dr. Bulut Ezer yaptı. Basın açıklamasına Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, TTB Merkez Üyeleri Doktor Adalet Çıbık ve Doktor Aydın Şirin katıldı.

ŞANLIURFA'DA 4 SAĞLIK EMEKÇİSİ HAYATINI KAYBETTİ

“6 Şubat'ta gerçekleşen afetin etkilerinin devam ettiği şu günlerde 14 Mart tıp haftasına üzüntüyle giriyoruz” diyerek sözlerine başlayan Şanlıurfa Tabip Odası Odası Başkanı Dr. Bulut Eze, “Yaşanan büyük felaketin sonucunda Şanlıurfa'da görev yapan 4 sağlık emekçisi, Türkiye genelinde ise 102'si hekim 448 sağlık çalışanını ve on binlerce yurttaşımızı kaybetmenin acısını yüreğimizde yaşıyoruz. Şanlıurfa Tabip Odası olarak TTB Merkez Konseyi üyelerimizle beraber, yakınlarını kaybeden meslektaşlarımızla dayanışma göstermek amacıyla onlara ziyaretlerde bulunduk” dedi.

KOORDİNASYONSUZLUK DEVAM EDİYOR

Depremin üzerinden 5 hafta geride kalmasına rağmen koordinasyonsuzluğun devam ettiğin dikkat çeken Ezer, “Afetin etkileri; Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş başta olmak üzere 11 ilimizde devam etmekte olup, deprem bölgelerinde gönüllü hizmet vermeye giden meslektaşlarımızın değerlendirmelerinde, 5. haftayı geride bırakmamıza rağmen koordinasyonsuzluğun halen devam ettiği, en temel ihtiyaçların dahi, karşılanmasında sorunlar yaşandığı gözlemlenmiştir. Türk Tabipleri Birliği ve Şanlıurfa Tabip Odası olarak, sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunları gündemleştirmek ve bu süreçte meslektaşlarımızla beraber afet bölgelerinde oluşturulan koordinasyon merkezlerinde, halkın sağlık ihtiyaçlarını karşılamak ve meslektaşlarımızın yanında olmak adına ilk günden beri sahada yer almaktayız” ifadelerini kullandı.

39 BİN 557 BİNADA HASAR TESPİTİ YAPILDI

Ezer, “Çevre Şehircilik Bakanlığı 16 Şubat 2023 itibari ile Şanlıurfa'da; Toplam 39 bin 557 binada hasar tespit çalışması yapmış, 466 binanın acil yıkılması gereken ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit etmiştir. 550 bina ise orta hasarlı olarak değerlendirilmiştir. Edinilen bilgilere göre; toplam 349 ölüm gerçekleşmiş olup 170'ini il dışından gelenler oluşturmuştur. 9702 kişi, depremden etkilenerek, yaralanmalarla, hastanelere başvurmuş olup, bunların 2305'i çevre illerden gelmiştir. Yaşanan depremler sonrasında AFAD'ın verilerine göre 8.838 çadır kurulmuş birkaç yerde toplu barınma alanları meydana getirilmiştir. Toplu çadır alanları ile ilgili ilk dönemlerde yaptığımız değerlendirmelerde organizasyon eksikliklerinin yaşandığı, çadırların düzensiz ve mesafe kurallarına uyulmadan kurulduğu, temiz su ihtiyacı ve tuvalet ihtiyacının yeterli sağlanamadığı görülmüştür. Ayrıca bu çadır alanlarının, sosyoekonomik konumlarından ötürü, bazı çadır alanlarının koşullarının daha iyi olduğu, bazılarında ise şartların çok daha kötü olduğu gözlemlenmiştir”

“ŞANLIURFA İL AFET KOORDİNASYONUNA DAHİL EDİLMEDİK”

“Şanlıurfa İl Afet Koordinasyonuna dahil edilmedik” dahil edilmediklerini söyleyen Ezer, “Şanlıurfa yereline ait raporda yerellerle ilgili sorunlar, Şanlıurfa il Sağlık Müdürlüğü ve AFAD İl Müdürlüğü ile görüşülmüş, çözülmesi istenmiştir. Ayrıca çadır alanlarında oluşturulan geçici revirlerde çalışan meslektaşlarımızın talep ettikleri ekipmanlar karşılanmıştır. Hekim eksikliği olan yerlere sağlık müdürlüğünün talebi üzerine gönüllü meslektaşlarımız yönlendirilmiştir. Fakat birkaç kez talep etmemize rağmen Şanlıurfa İl Afet Koordinasyonuna dahil edilmedik. 21.02.2023 tarihinde yapılan saha gezisinde çadır alanlarının kapatıldığı, yurttaşların barınma amacıyla gençlik spor müdürlüğüne ve KYK'ya ait yurtlara taşındıkları bildirilmiştir. Enkaz kaldırma çalışmaları tarafımızca gezilmiş olup, çalışan işçilere ve görevlilere ffp2 maskeler dağıtılarak Asbest tehlikesi ve solunum yolları hastalıkları konusunda uyarılarda bulunulmuş, TTB'nin hazırladığı afişler, bu alanlara yakın yerlere asılmıştır.

Sağlık çalışanları, yaşanan depremler sonrasında depremzede olmalarına rağmen görevlerine devam etmiş, evlerine giremeyen sağlık çalışanlarına, güvenli barınma sağlanması konusunda herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Çevre şehircilik bakanlığı, ASM'lerin hasar durumunun kontrollerini bitirememiş olup profesyonel olmayan gözlerle Şanlıurfa il Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan kontrollerde 3 ASM'nin ağır hasarlı olduğu aktarılmış, bunlardan ikisi çadırda hizmet verirken bir ASM konteynırda hizmet vermektedir.”

SURUÇ DEVLET HASTANESİ’NDE ZEMİN ETÜDÜ YAPILMADI İDDİASI

Suruç Devlet Hastanesi’nde zemin etüdünün yapılmadığını iddia eden Başkan Ezer, “Harran devlet hastanesi, ağır hasarlı olmasına rağmen, afetin ilk günlerinde sağlık çalışanları çalışmaya devam ettirilmiş, daha sonra yapılan itirazlar sonrasında tahliye edilmiştir. Hastanenin şu anda gençlik merkezinde faaliyetine devam ettiği aktarılmıştır. Son süreçte yeni yapılacak hastanenin, rantçı zihniyetle, bölge ihtiyaçları ve zemin etüdü çalışması yapılmadan, yeni kurulan Suruç Devlet hastanesi benzeri durumun yaşanması ihtimali bizleri kaygılandırmaktadır” dedi.

Şanlıurfa Tabip Odası gönüllü üyeleriyle Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş'ta sağlık alanında ve diğer temel ihtiyaçları karşılamak adına çalışmalar düzenledi.