SURİYELİ AYDIN VE AKTİVİSTLER, SURİYE’NİN GELECEĞİNİ TARTIŞTILAR

Aktivistler, ”Başarılı olmamız için bütün ön kabullerimizden kurtulmalıyız. ”dediler

 

Şanlıurfa’da bir araya gelen Suriyeli bir gurup Aktivist, Suriye’nin geleceği şekillenmesinde neler yapılmalı? Kimler ne kadar sorumluluk kaldırmalı? Gelecekte bizleri neler bekliyor? Ortak bir geleceği nasıl inşaa etmeliyiz? Demokratik ve özgür bir Suriye’nin için çözüm önerileri nelerdir? Sorularına cevap aramaya çalıştılar.

     Suriyeli Nor’east düşünce kuruşunun ev sahipliği yaptığı toplantıya kendi alanında uzman, ve birkaç Aktivist katılım gösterdi. Bir araya gelen ve Suriye’nin geleceği konusundaki endişelerini ve beklentilerini dile getirdiler. Katılımcılardan Bağımsız Kurdistan platformu temsilcisi ve Aktivist Abdülaziz Temmo hazırladığı sunumla gelen katılımcılara şu açıklamalarda bulundu.” Bizler Suriyeli vatandaşlar olarak 2011 yılında başlayan ayaklanma ve direnişimiz neticesinde ülke olarak darmadağın olduk. Bu savaşta ve ayaklanmada kazanan hiçbir taraf olmadı. Bütün bir ülke insanı olarak çok şeyler kaybettik. Ancak bu senaryo ne yazık ki yıllar önce ülkemizi işgal etmek ve kirli emellerini ulaşmak isteyenler tarafından senaryosu yazılmıştı. Emperyalist güçler, Suriye’yi işgal etmek ve insanımızı mağdur etmek, yer altı ve yer üstü kaynaklarımızı sömürmek için kendi aralarında ittifak etmişlerdir. Uzun suredir düşündükleri senaryoyu nihayet 2011 yılında sahneye sürdüler. Suriye halkı olarak biz yıllardır, Arabi’yle, kürduyle, Türküyle Ermenisi ve Hristiyan’ı ile bir aradaydık. Bizim ortak kültürümüz ve ortak bir yaşantımız vardı. Bizler Suriye’de kardeş idik. Küresel güçlerin düğmesiyle hepimiz bir birimize düşman olduk. Başımızdaki zalim Beşar Esed bu senaryoya uyarak bütün bir halka savaş açtı. Ve sonuçta binlerce Suriyeli vatandaşımız bir kısmı kardeş Türkiye’ye sığındı ve birçoğu Avrupa ülkelerine gitmek zorunda kaldı. Avrupa’ya gitmeye çalışırken binlerce insanımız telef oldu. Denizde boğulanlar, insan kaçakçılarının eline düşenler, organ mafyasının eline düşen çocuklarımız ve yok gençlerimiz. Bizim geleceğini inşa etmek istediğimiz gençlerimiz nerede? Artık rakamların hiçbir anlamı yok, Suriye’nin yarısı yok oldu. Suriye’nin geleceği ile ilgili endişesi olan bireylerin bir araya gelerek bu işe açıl çözüm bulmamız lazım. Yoksa bu savaş ve oyun uzayacak. Bizler kendi ülkemizin geleceği için sorumluluklar kaldırmalıyız. Yoksa hepimiz yok olacağız. Dedi

 

    Aktivist Abdülaziz Temmo;

DEMOKRATİK VE ÖZGÜR SURİYE İÇİN GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRMELİYİZ”

    Toplantı daha sonra karşılıklı soru ve cevap şeklinde devam eti. Sorulan sorulara Aktivist ve düşünce insanı olan Abdülaziz Temmo şu cevapları verdi. Temmo” Bizler Suriye’nin geleceği için bir araya geldik. Ülkemiz için neler yapabilirizin düşüncesini netleştirmek için bir araya geldik. Tabi ki anlaşılması gereken bazı soruların cevaplarını bulması gerekir. Öncelikle şunu söylemeliyim ki; Herkes net olmalı ve eteğindeki taşları dökmelidir. Ön yargılarımızdan ve önceliklerimizi özgür Suriye için bir tarafa bırakmalıyız. Şahsi beklentilerimizi ötelemeliyiz. Muvaffak olmamız için bir metot ortaya koymalıyız. Ortak bir kimlik için mücadele etmeli ve önceliğimiz bu olmalıdır. Evet, ifade etmek gerekir ki bizler asla Suriye’nin bölünmesini istemiyoruz. Suriye bir bütündür ve Suriyelilerindir. Hiç bir ülkenin Suriye üzerindeki tahakkümünü kabul etmiyoruz. Suriye’deki tük yer altı ve yerüstü kaynaklar Suriye halkınındır. Hiç kimsenin bu topraklar üzerinde hakkı yoktur. Ancak Suriye’nin geleceği ile ilgili endişesi olan gurup ve örgütlerin neler yaptığı ortadadır. Bunların birçoğu Suriye’nin geleceği için değil, kendi menfaatleri için mücadele etmişlerdir. Hepsi de Suriye halkına zulmetmiştir. Bu işin nihayete ermesi için bir birimizi dinlemeli ve düşüncelerimiz değer vermeliyiz. Demokratik ve Özgür Suriye için güçlerimizi birleştirmeliyiz.” açıklamalarına yer verdi.

 

HABER VE FOTOLAR; MEHMET DİKEÇ