Ete ve süte yüzde 30 zam kapıda diyen çiftçi TÜSEDAD (Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu, tarımda yapılan hataları teker teker sıraladı, çiftçinin yaşadığı zorlukları anlattı. Solakoğlu "Türkiye'de üretiyoruz ama Türkiye'nin toprağını taşeron gibi kullanıyoruz" dedi ve gıdadaki fiyat artışlarına değindi, ete ve süte yüzde 30 zammın yolda olduğunu hatırlattı.

“ÜRETİCİ İÇİN ZAMLAR DEVAM ETMEK ZORUNDA”

İsmail Küçükkaya ile Yeni Bir Sabah programının konuğu olan Solakoğlu açıklamalarına gerekçeleriyle açıklık getirdi:

 

Bu çok kötü bir haber ama maliyetlerin artışının karşısında iktidar, 'Biz gıda enflasyonunu kontrol altına alacağız' diyor. Nasıl alacağız? 'Çiftçinin fiyatlarını sabitleyeceğiz' dediler. E maliyetler? 'O bizi ilgilendirmiyor biz sadece sizin satış fiyatınızı sabitleyeceğiz' dediler ve sabitlediler. Bu ok yay meselesi gibi gerildi.

Bugün 110 liraya mal olan kemikli eti çiftçi 90 liraya satmak zorunda. Bu ne kadar sürdürülebilir sizce? İşte şu anda o dayanılamaz noktaya gelindi. Yeni zamlar başladı. Cumadan pazartesiye kadar yeni zamlar geldi. Henüz zamlara yansımadı yansıyacak. Bu böyle de devam etmek zorunda. Aksi halde üretici kalmayacak.

“YEM İTHAL, GÜBRE İTHAL, MAZOT İTHAL, TOHUM İTHAL...”

Küçükkaya'nın maliyetlerin ne olduğuna ilişkin sorusuna da yanıt veren Solakoğlu şunları anlattı:

Biz ithalatla geçinen bir ülkeyiz. Yemin yüzde 50'si ithalat. Gübrenin yüzde 95'i ithal. Mazot ithal. Tohum, çoğunlukla uluslararası firmaların dolar bazlı belirledikleri fiyatlardan dolayı, yerli firma sayısı az. O da ithal. Türkiye'de üretiyoruz ama Türkiye'nin toprağını taşeron gibi kullanıyoruz. Orada bir şeyler yetiştiriyoruz ve dünyayla rekabet etmemiz mümkün olmuyor bu koşullarda. Hayvancının tarlada yetiştirdiği ithal olduğu için ineğin ağzından aslında dolar geçiyor. Dolayısıyla TL değer kaybettikçe bu maliyetler de kontrol edilemez şekilde artıyor.

ASGARİ ÜCRETE İŞ BUL ÇİFTÇİLİK YAPMA

Halka sormak lazım sütte fiyat düşüşü yaşayan oldu mu? Yok. Ama biz her şeyi yüzde 18'le alırken yüzde 1'le satıyoruz. Çiftçiler firma değil ki KDV iadesi alamaz ki bu direkt maliyet olarak yansıyor. Çiftçi ne yapacağını şaşırdı ve çocuklarına 'aman evladım git asgari ücretle iş bul çiftçilik yapma' diyor.

“90 LİRALIK SATIŞ FİYATI 120 LİRAYA ÇIKACAK”

Küçükkaya'nın "Ete, et ürünlerine, süte ve süt ürünlerine yüzde 30-35 zam mı bekliyorsunuz?" sorusuna Solakoğlu "Net" diyerek yanıt verdi ve bunu şöyle detaylandırdı:

90 liralık satış fiyatı bizim öngörümüz 120 liraya çıkacak. Kemikli et yani bizim mezbahaya verdiğimiz fiyattan bahsediyorum. İlk düzeltmesini de yaptı 90'dan 102'ye geldi. Artış yüzde 100 buradan kaynaklanacak. Talepte bir tık daha oynama olursa bu yüzde 30 çok daha yukarı çıkacak.

İTHALATI YAPACAĞIMIZ ÜLKELERDE 120 LİRANIN ALTINDA FİYAT GÖRÜNMÜYOR

Devlet dedi ki 'zarar edin' ettik. Üretim küçüldü. 'İthalat yapalım' dediler. Şimdi 150 bin hayvanlık ithalat kontenjanı açtılar. İthalatı yapacağımız ülkelerde 120 liranın altında hiçbir fiyat görünmüyor. Demek ki devlet de çiftlikler de sanayici de bu 120 liralık fiyatı satın almış durumda dolayısıyla bu fiyat çıkacak. 80 liralardayken ben kıtlık olacağını söyledim. Kıtlık dediğiniz rafta olacak ama gidip alınmayacak. Kıtlık deyince rafta olmaması değil.