Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, kalp hastalığı önde gelen ölüm nedenidir. Amerikan Kardiyoloji Koleji, çoğu kalp hastalığının sağlıklı yaşam tarzı seçimleriyle etkili bir şekilde ele alınabilmesine rağmen, kalp sorunları olan kişilerin ölüm oranının artmaya devam ettiğini bildiriyor. İşte kalp sağlığınızı güçlendirmek için yapmanız gerekenler...

6785011e-9e75-4b00-a7a0-6114bbdc029f.jpg

1. SİGARAYI BIRAKIN

Kanser gibi olası etkilerine rağmen hala sigara içiyor musunuz ? Sigara içmek kalp hastalığının en büyük nedenlerinden biridir. Uzmanlar; tütsülenmiş, buharlaştırılmış veya çiğnenmiş olsun, nikotin "kan basıncınızı yükseltir ve adrenalinizi yükseltir, bu da kalp atış hızınızı ve kalp krizi geçirme olasılığınızı artırır" diyor.

1jpg-13utx.jpg

2. TUZU AZALTIN

Aşırı sodyum alımı yüksek tansiyona neden olabilir. Uzmanlar, "insanların yediği tuzun çoğundan işlenmiş ve paketlenmiş gıdaların sorumlu olduğunu" belirtiyor. Kalbinizi korumak için taze meyve ve sebzelerden zengin bir diyet yemenizi önerirler.

1300.webp

3. SAĞLIKLI DİYETLE BESLENİN

Yediklerinizin kalbiniz üzerinde büyük bir etkisi vardır ve bu sadece tuzla ilgili değildir. Uzmanlara göre, sağlıklı bir diyet kalp hastalığı riskinizi yüzde 31, diyabet riskini yüzde 33 ve felç riskini yüzde 20 azaltabilir.

basliksiz-4.jpg

4. ALKOL ALIMINIZI SINIRLAYIN VEYA TAMAMEN BIRAKIN

Çok fazla alkol içmek anormal kalp ritimlerine, kalp kasında hasara, yüksek tansiyona ve diğer hastalıklara yol açabilir. Uzmanlar alkol obeziteye ve onunla birlikte gidebilecek uzun sağlık sorunları listesine katkıda bulunabilir diyor.

kilo-vermek-istiyorsaniz-sabirli-olun-6245-1.jpg

5. KİLONUZA DİKKAT EDİN

Sağlıklı bir kiloyu korumanın sağlıklı bir diyetle el ele gittiği her zamankinden daha fazla anlaşıldı. Uzmanlara göre fazla kilo kalp yetmezliğine yol açabilir.

6052759445d2a07788d059c3.webp

6. STRES ATMAYA ÇALIŞIN

Söylemesi yapmaktan daha kolay, ancak stres seviyenizi azaltmanın kalp sağlığınız üzerinde bir etkisi var. Stres kan basıncını ve kalp atış hızını artırabilir, bu nedenle stresi yönetmek önemlidir. Çalışmalar, günde sadece 15 dakika meditasyon yapmanın kalp krizi ve felç riskini azaltabileceğini kanıtladı. Ve stresin sağlığınıza başka birçok yönden de zararlı olduğunu unutmayın.

wsi-imageoptim-egzersiz-3-1200x900.jpg

7. DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN

Fiziksel egzersiz sadece sağlıklı bir kiloyu korumanıza yardımcı olmakla kalmaz, kalbiniz için başka birçok yönden de iyidir. Egzersiz kan basıncını ve kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olmanın yanı sıra kan şekerinizi düzenlemeyi ve "kalp atardamarlarını sempatik sinir sisteminizi (kalp atış hızınızı ve kan basıncı) daha az reaktif olmasını sağlar.