Alibaba Grup Başkanı Michael Evans, Trendyol’da yaptıkları yatırımı ve Hazine Bakanı Nureddin Nebati ile gerçekleştirdikleri görüşme hakkında Bloomberg HT’nin sorularını yanıtladı.

Evans, Alibaba’nın Trendyol’daki payını yüzde 86,5’e kadar çıkarması hakkında yaptığı yorumda, yatırım yapmadan önce "Bu kadar büyük bir operasyon için Türkiye doğru bir yer mi?" sorusunu sorduklarını söyledi. Türkiye’ye yatırım yaparken üç önemli noktaya odaklandıklarını dile getiren Evans, ilk olarak Türkiye’nin coğrafi konumunun elverişliliğine baktıklarını, ikinci olarak ülkedeki mevcut üretim tesislerini incelediklerini ve üçüncü olarak Türkiye’de bu işi yönetebilecek bir Türk ekibinin olup olmadığına baktıklarını söyledi. Evans ayrıca, şu an Trendyol’da Çinli bir çalışanın olmadığını ve şirketin tamamen Türk liderler tarafından yürütüldüğünü belirtti.

 

Yatırım öncesinde pazarın genel durumu hakkında konuşan Evans, şu ifadeleri kullandı:

"Ben Türkiye’ye 5 yıl öne geldim ve hangi firma ile çalışacağıma baktığımda, Trendyol o dönem epey küçüktü. Oldukça muhafazakâr hedeflerle başladık çünkü küçük firmalar çok hızlı da büyüyebilir birden de yok da olabilir. Biz bu yüzden yönetim ekibine ve iş fırsatına yoğunlaştık. Ardından mümkün olduğu kadar hızlı büyümeleri için onları teşvik ettik.”

"5 yıl önce Türkiye’ye girdiğimizde küçük bir pazar vardı"

"Alibaba’nın global büyüme stratejisi içerisinde Trendyol’un ve Türkiye’nin önemi nedir?" sorusunu cevaplayan Evans, "Türkiye, hem Avrupa’ya hem de Ortadoğu’ya yakın, bu bize stratejik avantaj sağlıyor. Trendyol’un stratejisini beğeniyorum. 5 yıl önce Türkiye’ye girdiğimizde birkaç farklı oyuncu vardı. Küçük bir pazardı ve az sayıda rekabet edeceğimiz firma vardı. Şimdi rakiplerin çoğu büyüdü, bazıları Trendyol gibi hızlı büyüdü fakat biz rekabetin iyi olduğunu düşünüyoruz. Çünkü biz rakiplerimizden bir şeyler öğreniyoruz." dedi.

 

"Trendyol’un Türk hükümetinden ciddi destek alacağı duygusuna kapıldım"

Evans, 6 Ocak 2022 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile gerçekleştirdiği toplantı hakkında yaptığı değerlendirmede, Ankara’daki görüşmelerin “çok verimli” geçtiğini ve kısa bir zamanda birçok kişiyle görüşme fırsatı yarattığını söyledi. Toplantının sonucu hakkında yorum yapan Evans, şöyle devam etti:

“Bizim de üzerinde çalışmak istediğimiz birçok önemli proje var. Ben Trendyol’un Türk hükümetinden ciddi destek alacağı duygusuna kapıldım. Toplantının, altyapı ve bulut bilgi işleminde ileriye dönük yatırımlar yapmamız adına bizi cesaretlendirdiğini düşünüyorum."

Alibaba Trendyol’daki payını yüzde 86,5’e çıkarmıştı

Alibaba, 2018 yılında 728 milyon dolarlık yatırımla Trendyol’un yaklaşık yüzde 75’ini bünyesine katmıştı. Çinli e-ticaret devi Alibaba Group, 2018 ve 2020 yıllarında yapılan sermaye artırımlarının ardından 24 Mart 2021 tarihinde yapılan 350 milyon dolarlık sermaye artımı ile şirketteki payını yüzde 86,5’e kadar çıkarmıştı.