2008 yılında Türkiye'de gerçekleşen reform ile beraber tüm sosyal güvenlik kurumları bir çatı altında toplanıldı. Bunun üzerine SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığı adı altında devam eden işlemlerin hepsi SGK üzerinde birleşti. Fakat bu birleşme sonrasında herhangi bir birlik sağlanamadığından dolayı tüm kurumlarda emeklilik işlemleri, emekli maaşı bağlama sistemleri farklı olarak uygulanmaya devam ediyor. Fakat son dönemlerde üzerinde durulan emeklilik sistemi ve şartları üzerinde yenilik yapıldı. İşte yeni emeklilik sistemi hakkında merak edilenler...

İşçi - İşveren Arasındaki Farka Son Verildi

Bağ-kurun emeklilik şartları SSK'ya göre daha zordur. Bunun nedeni ise daha fazla prim biriktirmek zorunda olmalarıdır. Buna örnek verilecek olursak eğer 1995 yılında Bağ-kur olan bir kadın sigortalı 7.200 gün prim biriktirmek zorunda olurken erkek Bağ-kur'lu için geçerli olan süre 25 yıldır. Aynı tarihte işe giren SSK'lı ise 5750 gün prim ödemesi yaptığında emekli olma şansı doğmaktadır.

Primlerde Eşitlik

Bakan Vedat Bilgin düzenlenen kabine toplantısı sonrasında alınan kararlar üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Esnafın bazı zorlukları mevzuat ile ilgili olurken prim gün sayısındaki farklılıklar da büyük bir engel olarak bilinmektedir. Bunun üzerine Bakan Bilgin bu duruma el atılacağını ve eşitlik getirileceğini belirtti.

Emeklilik hakkını kazanmak artık herkes için eşit olacaktır. Bu durum hem farklı mesleklerde çalışan insanlar arasındaki adaletsizliği de ortadan kaldırmaktadır.

Emeklilik sistemi

EYT'lileri de Yakından İlgilendiriyor

EYT'nin Aralık ayında çıkması beklenirken çıkacak olan yasayla beraber kişilerin emeklilik hakkına kavuşacak olması EYT'lileri de yakından ilgilendirmektedir. EYT'lilerin farklı kurumlarda çalışmalarından dolayı prim sorununu yaşamaktadırlar. Bunun üzerine yalnızca tek bir prim sistemi ile emeklilik hesaplamak artık mümkün olacak.

Birinci Dönem 8 Eylül 1999 Öncesi

8 Eylül 1999 yılından önce sigortalı olmuş SSK'lı için prim şartı 5 bin ile 5.975 arasında değişkenlik göstermektedir. Bununla beraber Bağ-kur için ise bu durum kadınlarda 7200 ve erkeklerde ise 9 bin olarak kararlaştırıldı. Yapılacak değişiklik üzerine eşitlemelerin gerçekleşmesiyle beraber Bağkur da 5000-5975 gün arasında olacaktır.

İkinci Dönem 1999-2008 Arası

Bu zaman zarfında SSK'lı olarak işe başlanmasında kadın erkek ayrımı olmadan prim günü 7 bin olarak belirlenmiştir. Bağkur da ise bu durum erkek de 9 bin kadında ise 7.200 gün olarak uygulanmaktadır. Eşitleme söz konusu olduğunda da Bağkur için kadın erkek fark etmeden 7 bin gün prim hayata geçirilecektir.

Emeklilik sisteminde değişiklik

Üçüncü Dönem 2008 Sonrası

2008 sonrasında SSK'lı olarak işe başlayanların prim gün sayısı 7200 olurken Bağkur'da ise erkekler için 9 bin kadınlar için ise 7200 kabul görmüştür. Fakat son dönemlerde gündem de yer alan emeklilik sisteminde değişiklik üzerine Bağkur ve SSK eşitlenmesi heyecanla beklenmektedir.

Son 3.5 Yıl Kuralı Kalkıyor Mu?

Bağ-kur ve SSK arasındaki farklılık üzerine emeklilik şartı prim gün sayısında 3.5 yıl kuralı yer alırken bunun kalkacağına dair haberler gündeme geldi. Sigortalı olarak devam eden kişiler farklı kurumlarda çalışmış olsa dahi son 7 yıl süresinde sigorta göz önüne alınarak hangi kurum fazla ise oradan emekli olma imkanı yaratılacaktır.