Türkiye’de tüketici enflasyonu yıllık bazda yükselişini 17. aya taşıyarak 1998'den beri en yüksek seviyeye çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ekim ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 85,51 arttı. Aylık enflasyon Eylül ayına göre hızlanarak yüzde 3,54 oldu.

 

 

Bloomberg HT'nin anketine göre enflasyonun aylık yüzde 3,55, yıllık yüzde 85,53 olması bekleniyordu.

Çekirdek enflasyon Ekim'de yükselişini sürdürerek yıllık bazda yüzde 70,45 arttı. Önceki yüzde 68,09'du.

Yıllık enflasyonda ana gruplar içinde en yüksek artış yüzde 117,5 ile ulaştırma grubunda oldu. Ulaştırmanın ardından yüzde 99,05 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 93,63 ile ev eşyası geldi.

 

Üretici fiyatlarında hızlı yükseliş ekim ayında da devam etti. Yurt içi ÜFE yıllık yüzde 157,69 artış kaydetti. Üretici fiyatları içindeki elektrik, gaz kaleminde yüzde 554,56’lık artış dikkat çekti.

TCMB politika faizi ile enflasyon makasında yeni rekor

Veriler enflasyonla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizi arasındaki makasın rekor seviyeye yükseldiğini gösterdi.

Buna göre söz konusu makas 75 puana yükseldi.

 

 

İstanbul enflasyonu 27 yılın zirvesine çıkmıştı

Önceki günlerde İstanbul Ticaret Odası'nın açıkladığı İstanbul enflasyonu yüzde 108,8 ile 27 yılın zirvesine yükselmişti.

Türkiye’de geçtiğimiz yıl başlayan faiz indirim döngüsü sonrası TL'de değer kaybı enflasyonun tırmanmasında rol oynarken Rusya’nın Şubat'ta Ukrayna’yı işgali sonrası enerji ve gıda maliyetlerindeki artış bu yıl yıllık enflasyonda aralıksız tırmanış yaşanmasına yol açmıştı.

Ekonomistler önümüzdeki aylarda bu artışın yarattığı baz etkisiyle enflasyonun hızında düşüş yaşanabileceğine dikkat çekiyor.

TCMB yıl sonunda beklenen tek haneli faiz gölgesinde, son enflasyon raporunda 2022 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 60,4’ten yüzde 65,2’ye yükseltmişti.

"Tepe noktasını gördük demek için erken"

Virtus Global Yönetici Ortağı İnanç Sözer enflasyonun beklentiye paralel gerçekleştiğini, çekirdek enflasyonun kaygı verici seviyelerde olduğunu belirterek "Tepe noktası burasıdır demek için çok erken. Gelen enflasyon rakamları beklentiye paralel; ancak burada çekirdek enflasyonun geldiği seviyeler oldukça kaygı verici. Şu an yüzde 70’in üzerine çıkan bir manşet rakamın yanı sıra yüksek çekirdek enflasyondan bahsediyoruz. Bunun iyileşmesi için çok uzunca bir zamana ihtiyacı olacak. Aslında yüzde 158 olan üretici enflasyonu, henüz üretici maliyetlerinin tüketici tarafına pek de yansımadığına işaret ediyor.

Çekirdek enflasyondaki katılığa iyi bakmak lazım, aksi halde enflasyonun önümüzdeki sene yüzde 50’nin altına hiç değmediğini görebiliriz." ifadelerini kullandı.