Besin değeri düşük olan abur cubur gıdalar enfes bir tada sahip olsa da, kanser için büyük bir risk faktörü teşkil eder ve uzun vadede sağlığınız için birçok açıdan ciddi zararları olabilir. Bununla beraber abur cubur kadar kötü ve kansere sebebiyet verebilecek başka yiyecekler de var. Ve bunun en kötü yanı ne biliyor musunuz? Bütün bunların muhtemelen aklınızdan bile geçmiyor olması.

Aşağıda kanser riskini artıran ve genel olarak günlük yaşamımızda tükettiğimiz ve bazı sağlıklı alternatifleri de içeren 15 yaygın gıda listeledik.

basliksiz-3.jpg

1. GAZLI İÇECEKLER

Gazlı içecekler yüksek miktarda şeker içerir. Kanserin tercih ettiği yakıtıdır ve bu olmadan bile sizin için zaten oldukça zararlıdır, aynı zamanda yapay karamela renklendiricisi de içerir. Bu yapay renk, Karamel IV olarak adlandırılır ve amonyak bazlı bir işlemin yan ürünü olarak kanserojen kimyasal 4-MEI’ye sahiptir.

Alternatifler – Su her zaman en iyi seçimdir, ancak gerçekten aşırı derecede gazlı içecekler içme ihtiyacı duyarsanız, tercihiniz Caramel IV kullanmayan bir markadan yana olsun.

basliksiz-4.jpg

2. IZGARA KIRMIZI ET

Izgara et her ne kadar lezzetli olsa da bilim adamları, yemek pişirmek için kullanılan yüksek sıcaklıklarda etin, kimyasal ve moleküler yapısındaki değişikliklere bağlı olarak kansere neden olan hidrokarbonlar ürettiğini keşfettiler.

Alternatifler – Kırmızı eti az tüketin ve dikkatle pişirin, onun yerine başka bir seçenek de tavuk gibi beyaz et yemektir.

basliksiz-5.jpg

3. MİKRODALGA PATLAMIŞ MISIR

Diasetil, mikrodalgada patlatılmış mısırın lezzetli olmasını sağlayan bir maddedir, ancak bu maddeler ısıya maruz kaldığında insanlar için zehirli bir duman halini alır. Ve patlamış mısır üreticilerinin, çekirdeklerinde GDO olup olmadığını bildirmeleri gerekmemektedir, ki bu büyük olasılıkla olduğu anlamına gelir.

Alternatifler – Organik çekirdek taneleri satın alın ve fırında zeytinyağıyla beraber veya bir mısır patlatma makinesinde patlatın.

basliksiz-6.jpg

4. KONSERVE GIDA, ÖZELLİKLE DOMATES

Konserve yiyecekler tehlikelidir çünkü kutular, sıçanların beyin hücrelerini değiştirdiği ispatlanmış bir hormon bozucu olan kimyasal BPA ile kaplıdır. Özellikle konserve domatesler problem teşkil eder çünkü sahip olduğu asit derecesi, BPA’nın gıdaların içine sızmasına ve daha da sağlıksız olmasına neden olur.

Alternatifler – Size uygun olduğunu düşündüğünüz taze veya dondurulmuş ürünler satın alın.

acc998cc6c43201254c0622d4330ca8c-1.jpg

5. HİDROJENE YAĞLAR

Bu bitkisel yağlar kaynaklarından kimyasal olarak elde edilir. Ayrıca hücre zarının yapısını değiştiren ve neticesinde kansere neden olabilecek tehlikeli miktarda Omega-6 yağ seviyesine sahiptirler.

Alternatifler – Kanola veya Zeytinyağı gibi doğal olarak elde edilmiş bir yağ seçin.