Gençlik ve Spor Bakanlığı 2022 ek yurt yerleştirme sonuçlarının da 29 Eylül'de açıklanmasıyla birlikte KYK kredi ve burs başvurularının ne zamana başlayacağı merak konusu oldu. İşte burs ve kredilere ait detaylar...

KYK BURS BAŞVURULARI NE ZAMAN?

Konuya ilişkin Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "Gerek burslarımız, gerek kredilerimiz öğrencilerimize sunduğumuz imkanlar en güçlü şekilde yoluna devam ediyor. İnanıyorum ki önümüzdeki günlerde burs ve kredi başvurularımız başlayacak." şeklinde açıklamada bulunmuştu. Ekim ayı içerisinde burs başvurularının açılması bekleniyor.

BAŞVURULAR NEREDEN YAPILACAK?

Başvurular e-Devlet üzerinden alınacak. Başvurular sırasında öğrencilere sosyoekonomik durumlarına yönelik sorular soruluyor ve bunlara göre öğrencilere burs-kredi verilmesine karar veriliyor. Burs ve kredi için ayrı ayrı başvuru alınmıyor. Yurtdışında öğrenim görenler de burslara başvurabilmekteler.

BURS BAŞVURUSU SONRASI NE YAPILMALI?

Başvurular sonrası açıklamalar sonuç açıklama sayfasında yapılacaktır. Burs ya da kredi çıkan ve bunu almak şsteyen öğrencilerin e-Devlet üzerinden burs/kredi onay işlemi ekranında yer alan “taahhütname onayı” işlemini yapmaları gerekmektedir. Taahhütname onayı yapmayan öğrenciye ödeme yapılmıyor.

İPTAL BAŞVURUSU YAPILABİLİR Mİ?

İptal başvurusu olmaz fakat taahhütname imzalanmadığı sürece öğrenciye burs ya da kredi verilmemektedir.

İKİNCİ ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ BURS ALABİLİYOR MU?

İkinci öğretimde eğitim gören öğrenciler de burslardan faydalanabilmekteler.

HEM BURS HEM DE KREDİ ALINABİLİR Mİ?

Bir öğrenci ya burs ya da kredi alabilir. İkisini birden alamazlar.

KREDİ BURSA DÖNER Mİ?

Kredi aldığı dönemlerde durumunda değişiklik yaşanan bir öğrenci değişikliği belgelendirirse durumunda meydana gelen değişikliği izleyen ödeme döneminden itibaren aldığı burs krediye çevrilecektir. Bu durumu yaşayan öğrenciler şahsen kendileri gidip Genel Müdürlük adresine başvurmaları gerekmektedir.

ÖNCELİKLİ BURS ALACAK ÖĞRENCİLER KİMLER?

• Şehit çocukları, (Şehit bekar ise bekar kardeşi)

• Gazi çocukları, (Gazi bekar ise kendisi)

• Sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler,

• Anne ve babası vefat etmiş olanlar,

• Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Yetiştirme Yurtlarında barınarak tamamlayanlar,

• Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar,

• Amatör milli sporcu olan öğrenciler

İLK YÜZE GİREN ÖĞRENCİLER GSB KYK BURSU ALIYOR MU?

ÖSYM tarafından ilk 100 kişi arasına giren öğrenciler burs alabiliyorlar.

ÖNCELİKLİ OLAN ÖĞRENCİLER BU BELGELERİ NEREDEN TEMİN EDECEKLER?

• Şehit/Gazi çocuğu (Şehit bekar ise bekar kardeşi/gazi bekar ise kendisi yararlanabilir. İlgili kurum/kuruluştan öğrenci tarafından temin edilir.)

• Sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgelendirenler (Öğrenci tarafından temin edilen Tam Teşekküllü Devlet Hastanesi belgesi)

• Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar (Bakanlığımız tarafından araştırılmaktadır.)

• Darüşşafaka Lisesinden mezun olanlar (Bakanlığımız tarafından araştırılmaktadır.)

• Amatör milli sporcular (Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğünden, amatör futbolcular Futbol Federasyonundan teyit edilmektedir.)

• Anne ve babası vefat edenler (Bakanlığımız tarafından Mernis Sisteminden teyit edilmektedir.)

• İlk yüz öğrencileri (ÖSYM Başkanlığından teyit edilmektedir.)

ÖNCELİKLİ OLAN ÖĞRENCİLER BU BELGELERİ NE ZAMAN VE NEREYE YOLLAYACAKLAR?

Öncelikli öğrenciler bu durumlarını kanıtlayan belgelerini https://kygm.gsb.gov.tr/internet adresinden ilan edilecek tarihler aralığında “Söğütözü Mah. 2176. Cad. Numara: 25 Çankaya, Ankara” Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlük adresine bizzat teslim edebilir ya posta yoluyla göndermeyi tercih edebilirler.

BURS-KREDİ ÖDEMELERİ NE ZAMAN YAPILIR?

Burs yada kredi almaya hak kazanan öğrencilerin ödemeleri T.C kimlik numaralarının son hanesine göre her ayın 6. ve 10. günü yapılmaktadır.

BURSUN DEVAMI İÇİN GEREKEN BAŞARILI OLMA DURUMU NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Burslar belli şartlarda kesilip krediye dönüştürülür. Buradaki ölçütler genelde üniversitelerin kendi belirledikleri başarı kıstasına göre yapılmaktadır. Genel olarak 4 puanlık sistemde 2 ve üzeri 100 puanlık sistemde ise 53.33 ve üzeri not alan öğrenciler başarılı olarak kabul ediliri altında puan alan öğrencilerin bursları kesilip bu burslarının krediye çevrilmesini isteyip istemedikleri sorulur. Bursun krediye çevrilmesini kabul edene öğrencilerin bursları tekrar başarılı olmaları durumunda bursa geri çevrilmeyecektir.

OKULU UZATAN ÖĞRENCİLER KREDİDEN YARARLANMAYA DEVAM EDEBİLİR Mİ?

Burs ve krediler normal öğrenim süresini kapsamaktadır. Okulu uzayan öğrencilere burs ve kredi verilmeye devam edilmez.

TAAHHÜTNAMEDE İMZA ATILAN MİKTARLA GERİ ÖDENECEK MİKTAR AYNI MIDIR?

Buradaki taahhütnamede geçen "aylık bazda ve izleyen yıllardaki artış oranları dikkate alınarak kendilerine ödenecek olan öğrenim kredisi tutarını, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışları uygulanmak suretiyle hesaplanacak tutar üzerinden ve belirtilen şartlarla ödeyeceğini, öğrenim kredisi ve burs tutarları ile yıllar bazında artırılan bu tutarların kendilerine banka aracılığıyla ödenmesini, taahhütname aşamasında belirtilen tutarın tahmini rakam olduğunu" kabul eden öğrenciler değişiklik yaşanması durumunda farklı meblaları ödemeyi de kabul etmiş sayılırlar.

KREDİ HANGİ DURUMLARDA KESİLİR?

• Öğretim kurumundan ayrılma, çıkarma veya geçici olarak uzaklaştırma,

• Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma,

• Sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmeme,

• Öğretim kurumunun kapatılması,

• Bakanlığımıza bağlı yurtlardan “yurttan süresiz çıkarma cezası” alınması,

• Kesin hükümle mahkûm olma hallerinde öğrencilerin kredisi kesilmektedir.

GSB KYK BURSU HANGİ DURUMDA KESİLİR?

• Başarısız olma,

• Öğretim kurumundan ayrılma, çıkarma veya en az bir yarıyıl uzaklaştırma cezası alma,

• Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma,

• Öğretim kurumunun kapatılması,

• Bakanlığımıza bağlı yurtlardan “yurttan süresiz çıkarma cezası” alma,

• Kesin hükümle mahkûm olma hallerinde öğrencilerin bursu kesilmektedir.

ALMAKTA OLDUĞU KREDİ VE BURSU ALMAKTAN VAZGEÇEN ÖĞRENCİLER NASIL BİR YOL İZLEMELİ?

Aldığı burs yada krediyi almaya devam etmek istemeyen öğrenciler https://www.turkiye.gov.tr/kyk... adresinden burs/kredi vazgeçti (iptal) seçeneği üzerinden vazgeçme işlemlerini kolaylıkla yapabilirler.

BURSTAN VAZGEÇİLİRSE GERİ ALINABİLİR Mİ?

Burstan vazgeçen öğrenciler yönetmelik gereği tekrar burs alamazlar. Bu öğrencilerin sadece lisansüstü öğrenime başlamaları halinde tekrar burs başvurusu yapmalarına izin verilmektedir. Kredi talebi ise her zaman açıktır.

KREDİ ALMAKTAN VAZGEÇEN ÖĞRENCİ ALDIĞI KREDİYİ NE ZAMAN ÖDER?

Krediyi almaktan vazgeçen öğrenciler aldıkları krediyi normal öğrenim süreleri bittikten 2 yıl sonra ödemeye başlayacaklardır.

KREDİ ALIRKEN KAYIT DONDURAN ÖĞRENCİLER İÇİN NE YAPILIR?

Kayıt dondurma işlemi yapan öğrenciler bu işlemlerini https://www.turkiye.gov.tr/gen... talep ve dilekçe yöntemiyle bildirirlerse gerekli değerlendirmeler sonucunda haklarında işlem yapılacaktır.

KAYIT DONDURMA SÜRESİ BİTEN ÖĞRENCİLER TEKRARDAN KREDİ ALMAK İÇİN NE YAPMALIDIR?

Öğrencilerin https://www.turkiye.gov.tr/gen... linkine başvurmaları halinde YÖKSİS bilgileri web servis üzerinden çekilerek burs/kredi mevzuatına göre haklarında gerekli işlemler yapılmaktadır. Almadıkları süre normal öğrenim sürelerine eklenmektedir.

YÖKSİS'TE PASİF ÖĞRENCİ VE HAZIRLIK OKUMADIĞI BELİRLENEN ÖĞRENCİ YENİDEN KREDİ ÖDEMESİNİN AÇILMASI İÇİN NE YAPMALI?

Öğrencilerin https://www.turkiye.gov.tr/ adresi üzerinden Bakanlığımız e-Devlet hizmetleri “Kredi/Burs Ödeme Açma” linkine başvurmaları halinde YÖKSİS bilgileri web servis üzerinden çekilerek burs/kredi mevzuatına göre haklarında gerekli işlemler yapılmaktadır.

ASKERİ OKUL ÖĞRENCİLERİ KREDİ DÜZELTME İŞLEMLERİ İÇİN NE YAPMALIDIR?

Öğrencilerin Bakanlığımız e-Devlet hizmetleri https://www.turkiye.gov.tr/gen... linkinden kredi/burs işlemleri için (hazırlık uzatma, vazgeçti iptal, nakil vs.) öğretim kurumlarından alacakları öğrenci belgelerini ekleyerek iletmeleri halinde durumları mevzuat çerçevesinde değerlendirilerek gerekli işlem yapılacaktır.

KATKI KREDİSİ VERİLİYOR MU?

Katkı kredisi verilmiyor.

AÇIKÖĞRETİM VE UZAKTAN ÖĞRETİM OKUYANLAR KREDİ ALABİLİR Mİ?

Alamazlar.

BORÇLAR NASIL HESAPLANIR?

Kredi alan öğrencilerin borcu, kredilerinin verildiği tarihten öğrenim süresi bitimine kadar geçen süre veya herhangi bir sebeple kredilerinin kesildiği tarihe kadar; kredi olarak verilen miktarlara, Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ndeki (Yİ-ÜFE) artışlar uygulanarak bulunan miktarın ilave edilmesi suretiyle hesaplanmaktadır.

KYK KREDİ BORCU NASIL ÖDENİR?

Öğrenim ve/veya katkı kredisi alan öğrenciler, kredi alma aşamasında düzenledikleri “Burs/Kredi Taahhütnamesinde borçlarını tebligat beklemeksizin normal öğrenim sürelerinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki aydan başlayarak kredi aldıkları süre kadar aylık taksitler halinde ödeyeceklerini taahhüt etmektedir. Borçlu, vadesi gelen borcunu ilgili bankanın ödeme kanallarını kullanarak yapabilir.

KYK KREDİ ÖDEMELERİ NASIL YAPILIR?

KYK kredi ödemeleri öğrenim süresi bittikten 2 yıl sonra taksitler halinde ödenmeye başlanır.

İŞSİZ ÖĞRENCİLERİN ÖDEMELERİ ERTELENİR Mİ?

Borçlu öğrenim ve katkı kredisi borçlarını, devam ettiği öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra başlamak üzere, bu krediyi aldığı süre kadar ve aylık taksitler (2006 – 2007 öğretim yılından önce üçer aylık taksitler) halinde her dönemin son ayının veya aylık vadenin en geç son iş günü mesai bitimine kadar ödemek zorundadır.

Borç ödeme vadesi henüz gelmemiş olanlar ile borç taksitlerini aksatmadan ödeyenlerin erteleme talebi esnasında Emekli Sandığı, SSK, BAĞ-KUR gibi sosyal güvenlik kuruluşu niteliğindeki başka kuruluşlarla ilişkisinin bulunmaması halinde ilgilinin talebi ile borç ödemesi, kredi alma süresinin bitiminden itibaren Yİ-ÜFE uygulanmak sureti ile ve birer yıllık sürelerle uzatılmaktadır.

Katkı kredisi ödemelerinde de aynı esaslar uygulanmaktadır. Bunun dışında herhangi bir sebeple (öğrenci olmak, işsizlik vb.) borcun ertelenmesi, silinmesi veya yeniden taksitlendirilmesi mümkün değildir. Durumu yukarıdaki şartlara uyan borçlular, borçlarını erteletebilmeleri için borç başlangıç tarihinden bir ay önce https://www.turkiye.gov.tr/ adresi üzerinden e-Devlet şifresi ile borç erteleme talebinde bulunabilmektedir.

ASKERİ GÖREVDE BULUNANLARIN ÖDEMELERİ ERTELENİR Mİ?

Öğrenci/borçlu öğrenim ve katkı kredisi borçlarını, devam ettiği öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra başlamak üzere bu krediyi aldığı süre kadar zamanda ve aylık taksitler (2006 – 2007 öğretim yılından önce üçer aylık taksitler) halinde her dönemin son ayının veya aylık vadenin en geç son iş günü mesai bitimine kadar ödemek zorundadır.

Borç ödeme vadesi henüz gelmemiş olanların, borç taksitlerini aksatmadan ödeyenlerin ödeme dönemleri askerlik dönemine rastlarsa borçları Yİ-ÜFE uygulanmadan askerlik döneminin sonuna kadar ertelenmektedir. Durumu yukarıdaki şartlara uyan borçlular, borçlarını erteletebilmeleri için https://www.turkiye.gov.tr/ adresi üzerinden e-Devlet şifresi ile borç erteleme talebinde bulunabilmektedir.

LİSANS ÖĞRENİMİNDEN HEMEN SONRA YÜKSEL LİSANSA BAŞLAYANLARIN ÖDEMELERİ ERTELENİR Mİ?

Lisans öğreniminin hemen ardından yüksek lisansa başlayanların ödemeleri lisans öğrenimlerini bitirdikleri tarihten 4 yıl sonraya ertelenir. Doktoraya başlarlarsa 2 yıl daha ertelenir.

KYK ÖĞRENİM VE/VEYA KATKI KREDİSİ BORÇLARI NE ZAMAN, NEREYE VE NASIL ÖDENİR?

a) Normal öğrenim süresini tamamlayan veya kredi almaktan vazgeçen öğrenciler borçlarını, normal öğrenim sürelerinin bitim tarihinden iki yıl sonraki aydan başlamak üzere,

b) Herhangi bir sebeple kredisi kesilen veya öğrenim kurumundan atılan, okullarını terk eden öğrenciler borçlarını, kredilerinin kesildiği tarihten iki yıl sonraki aydan başlamak üzere kredi aldıkları sürede aylık taksitler halinde (2006–2007 öğretim yılından önce üçer aylık) her ayın son iş günü mesai saati bitimine kadar tebligat beklemeksizin ödemekle yükümlüdür.

Öğrenciler ödemelerini T.C. kimlik numarası ile https://kygm.gsb.gov.tr/ internet adresinde yer alan "e-Ödeme Bölümü" ya da "Geri Ödeme Bölümü"nden yapabileceği gibi T.C. Ziraat Bankası ATM’lerinden veya internet bankacılığından da yapabilmektedir. Öğrenciler taksitlerini vadesinden önce ödeyebilmektedir. Yapmış oldukları ödemeler taksitlerinden düşmektedir. Taksitlerini her ayın son iş gününden sonraki bir tarihte ödeyenler, zamanında ödememiş sayılmaktadır.

KYK KREDİSİ ERKEN ÖDEME İNDİRİMİ VAR MI?

Erkenden borcunun tamamını ödemek isteyen öğrencilere indirim sağlanır. Bu indirim kredi borcunun Yİ-ÜFE borcu üzerinden hesaplanarak sağlanır. Türkiye İstatistik Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ndeki (Yİ-ÜFE) artışlardan doğan borçlardan %30; ikinci yıl içinde ödenirse %20 erken ödeme indirimi uygulanmaktadır.

TAKSİTLER ÖDENMEYE BAŞLADIKTAN SONRA BORCUN HEPSİNİN ÖDENMESİ HALİNDE İNDİRİM UYGULANIR MI?

Hayır taksitli ödemeye başladıktan sonra borcun tamamının ödenmesi durumunda herhangi bir indirim sağlanmaz.

BORÇLAR HANGİ DURUMLARDA SİLİNİR?

Hayatını o saatten sonra çalışarak kazanamaz şeklinde rapor alanlar ile vefat edenlerin borcu silinir.

SEHVEN FAZLA GERİ ÖDEME YAPILIRSA BU ÖDEME GERİ ALINABİLİR Mİ?

Bu ödemeler durumu anlatan dilekçenin Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü adresine gönderilmesi halinde geri alınabilmektedir.

GEÇ ÖDEME YAPILIRSA ZAM UYGULANIR MI?

Süresi dahlinde yapılmayan ödemelere her yıl bakanlıkça belirlenen oranlarda günlük gecikme zammı uygulanır.