SURİYELİ KADINLAR SANATSAL ETKİNLİKLERLE TOPLUMA AÇILIYOR.

 

Suriye’de çıkan iç savaştan dolayı Türkiye’ye sığınan ve Şanlıurfa’da yaşayan Suriyeli sığınmacı kadınlar, düzenledikleri sanatsal etkinliklerle kendilerini topluma ifade etmeye çalışıyorlar.

    Bir kurumun resim sergi salonunda hazırladıkları, örgü, el işi, hat tabloları, yağlı boya resim tablolarını sergileyen Suriyeli kadınlar, bu etkinliklerle kendilerini topluma ifade etmeye çalışıyorlar. Özelikle çizilen resimlerle toplumun her katmanına mesaj vermeye çalışan Suriyeli kadınlar, hazırlanan ürünlerle hem satış yapıyor hem de muhtaç ve dun bayanlara destek vermeye çalışıyorlar.

   Suriyeli kadınlardan el Furat Derneği adına açıklama yapan Emel Mıtar adlı Suriyeli bayan düzenlediğimiz etkinliklerle kendimizi ifade etmeye çalışıyoruz diyerek şu açıklamalara yer verdi.” Biz El Furat derneği olarak Suriyeli kadınlar evlerimizde ve çalıştığımız iş ve sosyal hayat alanlarında el emeği göz nuru çalışmalarımızı sergiliyoruz. Düzenlediğimiz bu etkinliklerle özelikle dul kalmış bayanlara ve ekonomik anlamda zorluk çeken kardeşlerimize destek çıkmak istiyoruz. Bu sergimizde el işi çalışmalar ve sanatsal yapıtlarımızda var. Resim sanatçılarımız hazırladıkları resim tabloları ile kadınlarımıza destek vermeye çalışıyorlar. Bu etkinliklerle Suriyeli kadınların ne kadar yetenekli ve duyarlı olduğunu dile getirmeye çalışıyoruz.

    Düzenlenen sanatsal etkinlikte en dikkat çeken sanatsal yapının sahibi Bayan Ressam Nesrin Hasan’a it idi. Resim çalışması ile Bayan Ressam Nesrin Hasan Şu değerlendirmede bulundu.” Ben istedim ki kadının toplumdaki yerini bir resimle ile ifade edeyim. Uzun bir araştırma sonunda kadının yerinin genel anlamda bir hiç olduğunu gördüm. Bende Farsçada “hiç” anlamına gelen bir resim ile karikatürize etmeye çalıştım.” dedi.

    Başka bir erkek ressam olan Mustafa Muhammed yaptığı resim çalışmasıyla biz Suriyeli vatandaşlar olarak, Suriyeli Arap, Kürt Müslüman ve Hristiyan olarak hepimiz mağdur olduk ve Türkiye’ye sığındık diyerek, toplumun bütün katmanlarının bu göçten nasibini aldığını dile getirdi.

   Etkinliğe çok sayıda Türk ve Suriyeli kadın kuruluşlar yanı sıra Suriyeli vatandaşlarda katılım gösterdi. Gelen misafirlere Suriye’nin meşhur mırra kahvesi ikram edildi.

 

HABER-FOTOĞRAF; MEHMET DİKEÇ