Jeotermal kaynaklı 13 tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesine yönelik gerekli yatırımların gerçekleştirilmesi için çalışmalar devam ediyor
 Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci: "Jeotermal kaynakların endüstriyel seralarda üretimde kullanılmasına büyük önem veriyoruz. Bu alandaki yatırımları memnuniyetle karşılıyoruz"

Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın etkileriyle dünya genelinde yaşanan "tarımda arz güvenliği" tartışmaları sürerken, Türkiye bu alanda jeotermal sahalardan da en etkin şekilde yararlanabilmek için yeni projelere odaklandı.

11 ay üretim yapılabilen jeotermal ısıtmalı seracılık, son yıllarda yaygınlaşmaya başladı. Türkiye, jeotermal enerji kaynakları potansiyeli bakımından dünyada yedinci, Avrupa'da ise birinci sırada yer alıyor. Tarım ve Orman Bakanlığının da destekleriyle bu imkândan tarımda en üst düzeyde yararlanabilmek için çeşitli çalışmalar yapılıyor.

Jeotermal enerjiyle ısıtılan sera varlığı yaklaşık 5 bin dekara ulaştı. Buna karşın ülkede 30 bin dekarlık seranın bu kaynakla ısıtılabilme potansiyeli bulunuyor.

Jeotermal kaynağın olduğu bölgelerde sera yatırımları hız kazanırken buralarda doğal kümelenme de oluşuyor.

Bu kaynak sayesinde yılın soğuk günlerinde ısıtmaya ihtiyaç duymayan seralar, yerel, çevreci, yenilenebilir ve ısıtma maliyetinin düşüklüğüyle de avantaj sağlıyor.

Jeotermal ısıtmalı seralar yıl boyunca üretim yapılması ve sezonluk arz sıkıntısının önlenmesi özellikleriyle öne çıkıyor.

Bu kaynağın seracılıkta daha fazla kullanılarak rekabet avantajı ve marka değeri yüksek, modern ve planlı üretim yapan organize sera bölgelerinin kurulması planlanıyor.

TARIMA DAYALI OSB'LERDE JEOTERMAL SERACILIĞA ODAKLANILDI

Türkiye'de seraların ısıtılmasında enerji maliyetlerini düşürmek ve ülkenin jeotermal enerji potansiyelini daha verimli ve sürdürülebilir kullanmak adına, seracılıkta bu kaynağın payını yükseltmek amacıyla çeşitli çalışmalar yapılıyor.

Tüzel kişilik kazanan bitkisel üretim konulu tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinin (TDİOSB) 5'i jeotermal kaynaklı seracılık projesi özelliği taşıyor. Bunlar, Ağrı, Aydın, Denizli, Kütahya ve Nevşehir'de faaliyet gösteriyor.

Jeotermal kaynaklı 13 TDİOSB'nin iş ve işlemleri ise devam ediyor. Bunlar Afyonkarahisar, Ağrı, Aydın, Çanakkale, Denizli, İzmir (Dikili, Seferihisar ve Aliağa), Kayseri, Kütahya, Manisa, Nevşehir ve Uşak'ta faaliyete geçirilecek.

YENİ PROJENİN TEMELİ YARIN DİKİLİ'DE ATILACAK

Bu projelerden İzmir'in Dikili ilçesinde faaliyete geçirilecek jeotermal ısıtmalı seranın temeli yarın törenle atılacak.

Toplam 3 milyon 29 bin metrekarelik alanda faaliyet gösterecek tesis, Avrupa ve Türkiye'nin en büyük jeotermal ısıtmalı TDİOSB'si olacak.

Tamamlandığında toplam yatırım tutarı 5 milyar liraya ulaşacak proje, tamamen faaliyete geçtiğinde ülke ekonomisine yıllık 1,6 milyar lira katkı sağlayacak.

Bu alanda her biri minimum 25 dekar olan jeotermal enerji ısıtmalı 50 yüksek teknolojik sera, üretilen ürünlerin işleneceği-paketleneceği-depolanacağı 35 sanayi tesisi, Seracılık Eğitim Merkezi ve AR-GE merkezi kurulacak.

Söz konusu alandan yılda 80 bin ton ürün elde edilecek. Bölgede yüzde 90'ı kadın olmak üzere 3 bin 500 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.

Proje, İzmir Valiliği, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Dikili Belediyesi ve Bergama Ticaret Odası iş birliğiyle hayata geçirilecek.

BU ALANDAKİ YATIRIMLARI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, özellikle Kovid-19 salgını sonrası tarımsal üretimin bütün dünyada önem kazandığını söyledi.

Kirişci, "Jeotermal kaynakların endüstriyel seralarda üretimde kullanılmasına büyük önem veriyoruz. Bu alandaki yatırımları memnuniyetle karşılıyoruz." dedi.

Çiftçinin her zaman yanında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini vurgulayan Kirişci, bu nedenle "Sen üret yeter" dediklerini bildirdi.