Hz. Yunus (as) balığın karnında, o dehşetli ve çaresiz halde iken “Laillahe illa ente suphaneke inni kuntu minezzalimin” duayı okuyor, sonra Allah’ın inâyet ve yardımına mazhar oluyor. Bu hâdisede Hz. Yunus (as)’in hayatına kast eden üç dehşetli düşmanı var.

Birisi fırtınalı gece, ikincisi dalgalı deniz, üçüncüsü ise milyonlarca balıktan bir balık. Hz. Yunus (as), düşğü o elim durumdan kurtulmanın tek çaresi olarak her şeye gücü yeten ve her şeye hükmü geçen Cenab-ı Hakk’a dua ve niyazda bulunuyor. Zira onu balığın karnından sahil-i selamete çıkaracak zât, ancak fırtınalı havayı dindirecek, hükmü karanlıklı geceye ve engin okyanusa geçecek, her şeyi kabza-yı tasarrufunda tutacak sonsuz kudret sahibi olabilir.

Peki, Hazreti Yunus (as)’mın kıssasından bizim alacağımız hisse nedir?

Hz. Yunus (as)’a bedel bizim gecemiz istikbal, okyanusumuz dünya, balığımız da nefsimizdir. Yani geleceğimiz karanlıktır, garanti altında değildir. Kabre iman ile göçeceğimiz kesin değil, ayağımız her an kayabilir. Bu da mutlak ve ebedî bir karanlık olur. Okyanusumuz olan dünya ise, ahireti unutturmuş, bizi koyu bir gaflete atmış, en derinine çekmiş ve yutmuştur. Bu dünya okyanusunda milyarlarca insan boğulmuş ve ebedî saadetini kaybetmiştir.Balığımız olan nefsimiz ise, bizi yutup ebedî hayatımızın yok olmasına çabalıyor. Biz Hz. Yunus (as)’in vaziyetinden daha kötü bir vaziyetteyiz, öyle ise o duaya daha çok biz muhtacız.

Bediüzzaman hazretleri şu ayet-i kerimeyi şöyle tasvir etmiş: 'Lailahe illa ente' cümlesiyle istikbalimize, 'Sübhaneke' kelimesiyle dünyamıza, 'İnni küntu minezzalimin' fıkrasıyla nefsimize nazar-ı merhametini celb etmeliyiz."

 

Yani, Bizler "La ilahe illa ente" "Senden başka ilâh yoktur" derken, geleceğimizi yaratacak ve hazırlayacak senden başka bir İlah yoktur, bizim gelecekteki hayatımızı ve rızkımızı da ihsan edecek ancak sensin, demiş oluyoruz.

 

Bu cümleden tevhide işaret vardır. Yani hem mazi ve hem de müstakbelin sahibi Allah'tır. Bu günümü yaratan, beni besleyip yaşatan Allah elbette ki, istikbalde de rahmetiyle beni yalnız bırakmayacaktır. DEVAMI VAR….

23.5.2023

Rüstem Garzanlı