Rivayete göre Âdem ve Havva’ya Cennetten yasak edilen ağaçtan yemesi ile cennetten çıkarılmıştır. Şeytan Adem’i kandıramamıştı, kandıramayacağını da bildiği için bu sefer Havva annemize yedirmeye çalışmış ve Havva annemiz de yasak olan elmayı yeğince cennetten atılması gerekti.

Âdem aleyhisselam Havva’yı seviyordu onun yalnız dünyaya girmesine izin vermedi, ona olan sevgi ve aşkın uğruna sonuna kadar Havva ile beraber olmayı istedi ve o da yasaklı meyveden yedi. İşte Âdemoğulları da bu dünya da hep Havva’larının yanında oldu.

Cenab-ı Allah kâinatı sevgi ve aşk üzere yaratmıştır. Âdem babamız bile aşk ve sevgi uğruna dünya hayatı; cennet hayatına tercih etti, Havva annemizin peşine düştü. Tabii bunda da vardır, İlahı bir hikmet, tasarruf tamamen O’nundur….

Tarih boyunca Âdem ve Havva insanlara sevgi ve aşk yönüyle birer model oldular. Mesela, bunlardan öne çıkan Leyla ile Mecnun, Kerem ile Aslı, Ferhat ile Şirin, Mem ile Zin’i sayabiliriz.

Hulasa olarak, Mecnun, Leyla’ya âşık olur, Mecnun içindeki bu ilahi aşk ile kendini çöllere atar. Leyla ise bu duruma çok üzülür ve o da Mecnun’un aşkı ile yanıp tutuşur. Leyla, kısa bir süre sonra hayata veda eder. Leyla’nın ölüm haberini alan Mecnun, hemen gidip Leyla’nın mezarını bulur. Mezarı başında ağlayan ve adeta yıkılan Mecnun, Allah’a yalvarır ve “Canansız cihan gerekmez” der ve Leyla’nın mezarı başında o da ölür.

Keza, Kerem ile aslı, birbirlerine âşık olurlar, Aslı’nın babası kızını Kerem’e vermek istemez, fakat çevrenin etkisi altında kalan Keşiş olan baba düğünde Aslı’ya tılsımlı bir giysi giydirir. Bu elbisede düğmeleri açılır sona geldiğinde tekrar kapanırmış. Kerem Aslının düğmelerini bir türlü çözemez. Derinden bir Ah çeker ve yanıp kül olur. Aslı dağılan külleri toplarken bir kıvılcım da onu tutuşturur. Aslı’da orada ölür.

Ferhat ile Şirin efsanesi de benzer bir hadisedir. Ferhat, Şirin’e aşık olur. Şirin’in ölüm haberi ona duyurur. Oysa Şirin yaşıyormuş. Bu haber üzerine elindeki kazmayı bir kenara fırlatır. Ancak kazma bir şekilde döner ve Ferhat’ın başına saplanır. Ferhat orada ölür. Şirin de sevdiğinin cansız bedenini görünce o da kendini atar kayalıklara, ölür.

Mem ile Zin’ın efsanesi ile özdeşleştireceğim benzer bir hadise ile yazımı kapatmak istiyorum. Mem, Zin’e aşık olur, abisi tarafından Mem zindana atılır, bir müddet sonra Mem ölür. Gömülmenin ardından Mem'in mezarı başından hiç ayrılmadan ağlayan Zin, o da ayni yerde ölür, .

Dünya var oldukça, Âdemoğulları bu sevgi ve aşk bağlarını da sürdürecekler. Bunlardan birisi de Muş’un Tan köyünde Dilan Tuna ile Yakup Sönmez adlı gençlerin köyde anlatıklarına göre üç- dört sene süren aşk serencamları akraba olan iki aile arasında ikna çalışmaları netice vermeyince 10.8.2023 günü Dilan Tuna intihar eder, Dilan Tuna’nın ölümünü kabullenemeyen Yakup Sönmez de dört gün sonra 13.8.2023 günü intihar eder.

Bu iki genç evlatlarımızın cenazeleri köy mezarlığında yan yana defin edildi. Acılı ailelerin taziyelerinde bulunmak üzere Kurtalan’dan Muş’a bağlı Tanköyü’ne kardeşlerimle birlikte gittik, iki ailenin de üzüntülü olmalarına karşı Allah’ın takdiri deyip sabır ve sükûnet içinde olduklarını müşahede ettik.

Bu acıyı duyan çevre il ve ilçelerde, uzak yerlerde dost ve akrabaların iştiraki ile köyde büyük bir yoğunluk vardı. İki tarafın huzur ve sükûneti için bir müddet köyde asker kalacağını söylediler.

Bu arada akraba olan iki ailenin birbirlerinin taziyelerinde bulunmaları için bölge askeri komutan ve kanaat önderleri de girişimlerde bulundular. Zaten iki taraf ta azimli, metanetli ve kadere inanan insanlar oldukları için köyde bir’an evvel sükûnettin temin edileceğine inanıyorum.

Benzer üzücü hadiseler tarihte hep tekerrür etmiş, umarım bu son olur. Bu vesileyle dostlarımız olan bu iki aileye başsağlığı diler, vefat eden kardeşlerimize de Allah’tan rahmet diliyoruz.

Yazar : Rüstem Garzanlı

15.8. 2023